Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Több mint egy tonnányi üveg zúdult a 39 éves férfira - túlélte

Harmincliternyi vért kapott a szegedi klinikán az a beteg, akinek medencéjét pénteken több mint egy tonna üveg zúzta szét az orosházi gyárban. Az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetben éppen tavasszal vásároltak új műszereket – ezek segítségével mentették meg az életét.
Több mint egy tonna síküveg zuhant rá múlt hét pénteken egy 39 éves férfira a Guardian Orosháza üzemében. Úgy tudjuk, a targonca rögzítése szakadt el, így szenvedte a súlyos balesetet a gyári munkás. Az összezúzott medencéjű embert Szegedre szállították, jelenleg is az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetben ápolják.

– Többszörös vércserére volt szükség, és mivel nehéz volt sebészi úton elállítani a vérzést, 30 liternyi vérkészítményt és számos egyéb alvadási faktort kapott, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat helyi munkatársai biztosítottak – mondta el Molnár Zsolt intézetvezető professzor.

Az új műszereknek köszönhetően meg tudták menteni a férfit Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Az új műszereknek köszönhetően meg tudták menteni a férfit Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea

– Általában az ilyen súlyos sérüléseket vagy nem szokták túlélni, vagy a masszív transzfúziónak súlyos szövődményei jelentkeznek már az első napokban. Fél éve azonban új műszereket szereztünk be, amelyek éppen az ilyen intenzíven vérző sérültek ellátását segítik.

Ezekkel a műszerekkel részletes alvadási profilvizsgálatot tudnak végezni, illetve megfelelő koncentrációban tudják adagolni az alvadáshoz szükséges anyagokat. 

A véradók is életet mentettek

 Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója hangsúlyozta: ennyi nulla pozitív vérkészítményt annak köszönhetően tudtak biztosítani a beteg számára, hogy a véradók rendszeresen segítenek. Hozzátette: az ünnepek alatt mindig csökken a vérkészlet mennyisége, ezért decemberben is várják az önkéntes véradókat.

– A gépek által kirajzolt görbéken látunk olyan folyamatokat, amelyeket egy átlagos laborvizsgálattal nem. Nem tesszük így ki felesleges véradásnak a betegeket: tudjuk, milyen alkotórészt mikor kell pótolni, sőt a vérkészítményt is ki tudjuk egészíteni a szükséges gyógyszerekkel. Ezeknek köszönhetően pedig csökkenthetők azok a mellékhatások, amelyek rendszeresek a sok vért kapó betegeknél.

A véranalizáló berendezés mellett egy speciális vérmelegítő készüléket is vásároltak, amely szintén a hirtelen, nagy mennyiségű transzfúziónál nyújt pótolhatatlan segítséget, hiszen nagyon gyorsan képes nagy mennyiségű vérkészítményt felmelegíteni. Ha ugyanis a vér hidegen kerül a szervezetbe, az ronthatja több életfontosságú szerv működését is.

– Tavaly májusban szereztük be ezeket a műszereket a szakképzési támogatási keretből – mondta el Molnár Zsolt professzor. – Nem zárható ki, hogy a húszmilliós beruházás nélkül ez a beteg már nem élne. Egyelőre viszont kielégítő az állapota, de még súlyosnak tekintendő. Mindez természetesen egy áldozatos csapatmunka eredménye, amelyben részt vettek traumatológusok, radiológusok, urológusok, aneszteziológusok és az intenzív osztály dolgozói.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 150 éves szegedi kóruskultúrát ünnepelték

Kilencszáz énekkari tag fellépésével ünnepi koncerttel emlékeztek hétfőn a szegedi kóruskultúrára a Szegedi Nemzeti Színházban. Tovább olvasom