Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Több mint kétezer kórházi széfet szereztek be a megyében

Szeged - Pénteken jelent meg a szaktárca honlapján a kórházi széfekkel kapcsolatos rendelet, így az intézmények eddig csak sajtóhírekből sejtették az új előírást. A beszerzést ennek ellenére megkezdték – de nem jut mindenhová széf.
Ahogyan az egészségügyi várólisták nyilvánosságával, úgy a kórházakban felszerelendő személyes széfekkel kapcsolatban is jóval előbb jelentette be a szaktárca az intézkedést, illetve az esetleges szankciókat, mint hogy megjelent volna a konkrét szabályozás. A minisztériumi kapkodás eredményeként az intézmények is csak a sajtóból sejtik már hetek óta: hova, milyen és mennyi széfet is kell beszerelni február 15-éig. Az ezt előíró konkrét rendelet múlt hét pénteken jelent meg a tárca honlapján – hatályba azonban március közepénél előbb nem lép.

A minisztériumi „irányelv" és a híresztelések alapján kellett a szegedi klinikai központnak is megrendelnie a szükséges széfeket – az első szállítmány ezen a héten érkezik. Mint Resch József, az egyetemi orvoskar gazdasági igazgatója elmondta: összesen 1300-1350 személyes széfet szerelnek be hamarosan a szegedi betegágyak mellé – azaz nem mindenhová kerül belőlük.

Van, ahova már megérkeztek a mini páncélszekrények: a győri kórházban már átvették a széfeket.
Fotó: MTI/Győri Károly

A gyerekklinikán fekvő kicsik, a pszichiátriai, traumatológiai vagy intenzív ellátásra szorulók nem kapnak. A traumatológiai ellátás kivételével ezt a tegnap megjelent rendelet is lehetővé teszi. A széfek darabja 3800 forint plusz áfába került, a forrást a tárca már decemberben átutalta – igaz nem címzetten. A kombinált széf az éjjeli szekrények többségébe beszerelhető, elektronikus zárral és biztonsági kulccsal is nyitható.

Informális úton tájékozódott a szentesi kórház is, amikor a szükséges 360-380 széfet megrendelte – tudtuk meg Várkonyi Katalin főigazgatótól. A heteken belül megérkező kazetták összköltségét – 1,5 millió forintot – a tárca már átutalta. Itt sem lesz széf a gyermek-, intenzív- és pszichiátriai osztályokon – csakúgy, mint a makói kórházban, ahol összesen 230-250 széfet rendeltek. Baráth Lajos főigazgató szerint legkésőbb április végéig megkapják a gyártótól a 3800 plusz áfás széfeket. Hogy a vásárhelyi kórház megrendelte-e a széfeket, nem tudjuk, Kallai Árpád főigazgatót ugyanis lapzártánkig nem sikerült elérni.

Olvasóink írták

 • 5. huhak 2008. február 26. 14:24
  „Hát igen mi meg a kórházakban / Molnár-Horváth páros által hozott rendeletben/ csak a legolcsobb gyógyszereket kaphatjuk. Kisérleteznek rajtunk, az is jó lesz, majd törvénybe iktatták. Az orvosokat megfenyegették ha a jobb drágább gyógyszert irnak fel kirugják. Hiába is megyünk korházba, ott csak az olcsó gyógyszert kaphatjuk, és a körzet orvos is csak olcsó gyógyszert irhat fel, nehogy sokba kerüljünk az államnak. Undoritóak. A szememben egy senki Horváth Ágnes és bandája. Zárja be magát a széfébe. Rohadt fontos volt a széf valamelyik haver cégének biztos sok volt. Hát eladták nekünk. És kényszerrel. Remélem egyszer megfizetnek mindenért.”
 • 4. Cc 2008. február 11. 19:27
  „Megy a sz@rrágás rendesen á´la mengelica”
 • 3. Realiti 2008. február 11. 11:30
  „Nem ide tartozik teljesen, de egy elég felháborító dolog esett meg velem. A múlt héten betegszállító kocsit kellett hívnom. Amikor a jármű megérkezett, akkor kiszállt az úgynevezett "szakápoló" alkoholos lehelletet hordozva maga után. Amikor ezt szóvá tettem, még ő volt felháborodva, mit törődök Én azzal, hogy Ő munkaidőben iszik (!?), különben is Ő egy okleveles szakápoló. Herédi Tamás "szakápoló Úr" a neve. Sajnos idáig süllyedtünk, hogy ilyen emberek dolgozhatnak a mi gyógyulásunkért. Még jó hogy nem kórházban dolgozik. Ezt a többi betegszállítást igénybe vevő embertársam miatt írtam le.”
 • 2. Pöcsibaba 2008. február 11. 10:30
  „Egy hete jöttem ki a Seb. Klinikáról. Betegtársaim leadták a "kollégáiknak" vagy a Nővéreknek az értékeiket (kp, telefon), míg a műtét zajlott. Mikor engem műtöttek (kezeltek) az "érték" a táskámban volt, és érdekes ott is maradt.
  Ezt, az egész széfes dolgot egy nagy marhaságnak tartom, de ez kell, mert fel kell zárkózni Europához.....meg, Mangalica kitalálta.”
 • 1. mugri 2008. február 11. 09:55
  „Mindönki rejcse el oda az aranyerit, mer aztat állítólag naggyon lopják, he-he”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kerék, három szegedi, tízezer kilométer

Szeged - A Big Brother valóságshow után újabb kaland vár a szegedi, 41 éves Szabó Gézára: két társával tízezer kilométert kerékpározik, hogy eljusson az olimpia helyszínére, Pekingbe. Tovább olvasom