Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Több mint másfél millió forint a kár

Az elmúlt napokban több mint másfél milliós kárt okoztak a vandálok a szegedi Záportónál és a Sólyom utcában. A lakók több rendőrt látnának szívesen; a tarjáni őrs járőrözik, de telefonos értesítésre is reagál.
A markoló tegnap cafatokban bányászta ki a gyűjtőhenger maradékát Fotó: Frank Yvette
– Felháborító, hogy ezen a környéken semmi nem marad épségben. Hiába tesz meg mindent a város, és hiába szépítjük mi is a házunk táját, a vandálok mindent tönkretesznek – magyarázta a szegedi Olajos utcából telefonáló Aranyos Tamásné. – A minap az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a Sólyom utcai földbe süllyesztett szelektív hulladékgyűjtőt égették fel. Kiültettünk hat gesztenyefát, abból hármat tövestül elvittek. A talajtakaró nem maradt kint csak sötétedésig. Megáll az ész.

A Záportónál lakó Nyíri Jánosné azon csodálkozott, hogy a szelektív kukák egyáltalán kibírták eddig. – A tó felőli szemeteseket sem lehet használni: a műanyag ládákat most is megolvasztották, és rendszeresen felgyújtják vagy összetörik a padokat. Az utóbbi időben műanyag helyett, láttam, fémkukákat szereltek fel; azokat nem lehet eltüzelni, hát leszaggatják, és a tóba dobálják – fűzte hozzá értetlenül Nyíriné. – Az Olajbányász téren működik rendőrőrs, mi viszont nem látunk járőrt. Biztos vagyok benne, hogy visszatartó ereje lenne a jelenlétüknek. Nyugdíjas lévén nem merek rászólni a tettesekre, de közös fellépéssel kiszűrhetnénk azt a maréknyi vandált.

– A Sólyom utca és a Záportó környékén rendszeresen járőröznek a tarjánvárosi rendőrőrs munkatársai – közölte Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rongálások visszaszorítása érdekében a rendőrség a lakosság támogató közreműködését is kéri. Ha a környékbeliek észlelik, hogy valaki a köztulajdonban vagy más értékeiben kárt tesz, minél előbb telefonáljon a rendőrségre, hogy elfoghassák az elkövetőket.

– A Sólyom utcai szelektív hulladékgyűjtő ismeretlen rongálói ellen feljelentést tettünk; a gyújtogatással megközelítőleg 600 ezer forint kárt okoztak – tudtuk meg Bakacsi Zoltántól. A Környezetgazdálkodási Kht. szállítási és logisztikai részlegvezetőjének számításai alapján a Záporkertnél ennél is nagyobb, egymillió forintos rongálást okoztak a tettesek. A kht. tegnap eltávolította az összeroncsolódott hulladékhengert; a markoló többórás megfeszített munkával bányászta ki a maradványait. A mellette lévő, kevésbé szétégett kukát egyelőre a helyén hagyták, az még használható.

Jelenleg a cég a biztosítóval egyeztet, és néhány héten belül eltüntetik a rongálás nyomait.

Rongálásért egy év börtönbüntetés vagy közmunka, illetve pénzbírság járhat. Ha különösen nagy értékű rongálásról van szó, akkor a szabadságvesztés 5-től 10 évig is terjedhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom