Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Több munka vár a társulat tagjaira

Szeged - A két játszóhelyen összesen tizennégy bemutatót tervez a következő évadra a Szegedi Nemzeti Színház új vezérkara – hangzott el szerdán a rendkívüli társulati ülésen.
A két játszóhelyen összesen tizennégy bemutatót tervez a következő évadra a Szegedi Nemzeti Színház új vezérkara – hangzott el szerdán azon a rendkívüli társulati ülésen, ahol Gyüdi Sándor és Juronics Tamás azt is hangsúlyozta: a jövőben több munka vár az együttes tagjaira. Az átadás-átvétellel párhuzamosan az önkormányzat átfogó pénzügyi-gazdasági ellenőrzést rendelt el a teátrumban.

Megválasztása óta először találkozott szerdán a teátrum dolgozóival a Szegedi Nemzeti Színház július 1-jén hivatalba lépő új főigazgatója. Gyüdi Sándor kérésére a leköszönő direktor, Székhelyi József hívta össze rendkívüli társulati ülésre kollégáit. Miután köszönetet mondott a színháziaknak a támogatásért, Gyüdi Sándor úgy fogalmazott: igyekszik megfelelni a bizalomnak, de nem biztos, hogy a várakozásoknak is maradéktalanul sikerül majd. Elmondta: pályázatával összhangban Juronics Tamást kérte fel művészeti vezetőnek, a koreográfus-rendező mindhárom tagozat művészi egységéért, arculatáért, sőt a tagozatok közötti egészséges arányokért is felelős. A próza élén tagozatvezető főrendezőként Telihay Péter áll majd. Bár az operaegyüttesnek nem lesz külön tagozatvezetője – ezt a feladatot Gyüdi maga látja el –, a művészeti vezetésben első karmesterként Pál Tamás kap még meghatározó szerepet.

Elhangzott: az átadás-átvétel időszakában az önkormányzat átfogó pénzügyi és gazdasági ellenőrzést végez a színházban. Az új vezetés szerint a revízió tanulságokkal járhat a források jobb felhasználása tekintetében.

Az új vezetők: Gyüdi Sándor és Juronics Tamás. Fotó: Schmidt Andrea
Az új vezetők: Gyüdi Sándor és Juronics Tamás.
Fotó: Schmidt Andrea

Gyüdi Sándor türelmet kért: csak a következő napokban-hetekben kerülhet sor a szerződtetési tárgyalásokra a színészekkel, magánénekesekkel, a tánckar és az énekkar tagjaival. Juronics Tamás úgy fogalmazott: aki társulati tag marad, annak a jövőben a fizetéséért többet kell dolgoznia.

Több, összesen tizennégy bemutatót terveznek, a következő évad műsortervének összeállításakor két kötöttséget is figyelembe kellett venniük: október 14-én ünneplik a nagyszínház átadásának 125. évfordulóját. A megnyitón Ferenc József ült a díszpáholyban, ahol idén ősszel reményeik szerint a mai államfő, Sólyom László foglal helyet. November 2-ától 17-éig zajlik a Mezzo tévécsatornával közös nemzetközi operafesztivál, ami óriási publicitást biztosít majd a teátrum és a város számára, gazdagítja az operakínálatot, ugyanakkor hatalmas logisztikai, műszaki kihívást jelent az intézménynek a négy külföldi vendégprodukció befogadása.

Mit láthatunk a 2008/2009-es évadban?

Juronics Tamás leendő művészeti vezető hangsúlyozottan még képlékeny tervezetként beszélt a következő színi évad bemutatóiról. A nagyszínházban Rusznyák Gábor rendezésében Goldoni Kávéházával kezdődik szeptemberben a szezon, majd az operafesztivál nyitó produkciójaként Cilea operáját, az Adriana Lecouvreurt mutatják be. A novemberi kétrészes balettbemutató első felében Lendvay Kamilló A mennyei város című 2004-es művét tűznék műsorra. Karácsony előtt különleges átiratban Hargitai Iván állítaná színpadra a családoknak A diótörőt. Telihay Péter Puskin Borisz Godunovjával tenné le névjegyét, majd Gilbert és Sullivan A Penzance kalózai című operettjét Almási-Tóth András jegyezné, az évad végén pedig Juronics rendezésében a Faust elkárhozása című Berlioz-operát láthatná a nagyszínházban a publikum. A kisszínházban Lőrinczy Attila Balta a fejbe című darabja után egy Ayckburn-gyerekprodukció, majd Machiavelli Mandragórája és Humperdinck Jancsi és Juliskája következne. A kisszínházi balettbemutatóval, Weöres Bodolay Géza rendezte Szent György és a sárkányával és a Szigorúan ellenőrzött vonatok című Hrabal-darabbal együtt ez összesen 14 bemutatót jelentene az évadban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe kerül Fehér Miki mellszobra

Szeged - A Győri ETO FC-nek nem kellett Kligl Sándor szegedi szobrász Fehér Miklós-mellszobra, a fiatalon elhunyt válogatott futballista szüleinek viszont igen. Tovább olvasom