Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Több pénzt kap a nagyobb választókerület

Szőreg 8 milliós képviselői keretet, a belvárosi egyes körzet 3 millió 290 ezer forintot kap – így döntött a pénzügyi bizottság pénteken. A környezetgazdálkodási kft. javaslatát fogadták el, amely a terület nagysága alapján számolt.
Elfogadta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. által javasolt szegedi választókerületi keret és településrészi önkormányzati keret összegeit a pénzügyi bizottság pénteken. Az előterjesztésről majd a közgyűlés dönt. Az összegek meghatározása önkormányzati rendelet szerint a környezetgazdálkodás feladata. A bizottság ülésére Solymos László alpolgármester is benyújtott egy javaslatot, amely módosítani kívánta a kft.-ét. Az alpolgármesteri változatot csak a szocialista tagok, Ménesi Imre és Révész Mihály preferálták.

A bizottság tagjai

A pénzügyi bizottság elnöke Farkas László, alelnöke Keresztúri Farkas Csaba. Tagok: Póda Jenő, Ménesi Imre, Révész Mihály. Nem képviselő tagok: Málovics György, Görög Tibor, Kereszty Ágnes.  

– A kft. javaslatában településrészenként nagy a különbség, egyes körzetek között akár 2,5-szeres. Igazságosabb volna a másik variáció – érvelt Ménesi Imre, aki végül kijelentette: nem vesz részt a bizottsági szavazásokon, ha „ezt a gesztust az igazságosság felé nem hajlandók megtenni". Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) ezt zsarolásnak minősítette. A szocialisták azzal érveltek: többek között Szőreg (8 millió 87 ezer forint) és Tápé (7 millió 180 ezer forint) aránytalanul magasabb választókerületi pénzt kap, mint egyes belvárosi körzetek, például az 1-es (3 millió 290 ezer forint), amely egyébként éppen a pénzügyi bizottság elnökének, a fideszes Farkas Lászlónak a körzete. A szocialisták szerint a településrészeknek ezen felül a településrészi keret is ott van, ezzel is tudnak gazdálkodni. Póda Jenő (Fidesz) szerint a kettőnek semmi köze egymáshoz, a kétféle keretet nem lehet összemosni.

– Én olyan sok különbséget nem látok a két táblázat között, önök egyszerűen nem tudják elfogadni, ha valami nem úgy lesz, ahogy önök akarták. Van, amelyik képviselő jobban jár, van, amelyik nem – jelentette ki Keresztúri Farkas Csaba, aki egyébként listás képviselőként a szavazáskor tartózkodott, de mint mondta, a közgyűlésen meg fogja szavazni a kht. által készített előterjesztést.

A különbség a kétféle változat között az, hogy a környezetgazdálkodási kft. a terület nagyságát veszi figyelembe, a szőregi körzet például 4723 hektár, az egyes körzet pedig csak 135. Solymos László viszont azt javasolta, a területi elosztásnál ne ez, hanem a belterületek vagy a közterületek nagysága legyen a döntő, mert egyes választókerületekben sok a lakatlan terület.

Olvasóink írták

  • 1. GondaIstván 2012. április 23. 14:19
    „Ez a vita olyan, mintha most találták volna ki ezt a keretet, pedig minden évben szétosztják. Miért nem lehet kitalálni egy képletet a kiszámítására, és akkor minden évben egységesen eszerint dolgoznának, függetlenül a képviselőtestület pillanatnyi pártösszetételétől?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torony van okosba´!

Segítsen Szeged városvezetésének! Itt a delmagyar.hu hirdetésíró versenye! Ha már el kell adni a Dömötör-tornyot, akkor adjuk el méltó szöveggel! Tovább olvasom