Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Több pénzt kapnak, de szerintük nem élnek jobban

Több pénzt kapnak, de szerintük nem élnek jobban

Szeged - Az egészségügyi alapellátásban dolgozók több pénzt kapnak, mint korábban: a napokban érkezik meg minden érintetthez 10 hónapra visszamenőleg az emelt összegű juttatás. Praxisfinanszírozást kaptak, nem béremelést – így azt mondják, hogy lényegében észrevétlen marad az a havi pár 10 ezer forinttal magasabb összeg.

Timár Kriszta - Délmagyarország napilap - 2013.11.11. 06:55
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Megemelte a kormány az alapellátásban dolgozók finanszírozását. Az idei évben 8,7 milliárd forinttal, 2014-ben pedig újabb 10 milliárd forinttal kapnak többet. A tíz hónapra visszamenő összeg többekhez már meg is érkezett. Összesen 6,14 milliárd forintot utalnak át a háziorvosoknak, védőnőknek, az iskola-egészségügyben dolgozóknak és a fogászati ügyeleteknek.

A Csongrád megyei háziorvosok már egy hete megkapták a pénzüket. Egy praxis átlagosan havi 45 ezer forint pluszforráshoz jutott, így egy összegben most nagyjából 450 ezer forintot kaptak. Ezt fordíthatják bérre – ebben az esetben nagyjából a fele marad a kezükben – vagy működésre: bérletidíj-fizetésre, rezsire vagy éppen műszerbeszerzésre.

– Az elmúlt 10 évben egy fillér emelést nem kaptunk, ezért ezt jelentős gesztusnak kell tekinteni, még akkor is, ha ez összességében nagyjából 5 százalékos többletet jelent – fogalmazta meg véleményét Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Mint elmondta, a pontpénz – ismertebb nevén kártyapénz – összege nőtt most, vagyis minél nagyobb praxisa van valakinek, annál több pluszbevételhez jutott. Az egyösszegű utalás azonban csupán mentőöv volt, a háziorvosok anyagi helyzetén jelentősen nem segített.

Fogas kérdés: mire elég havi bruttó 37 ezer forintos többlettámogatás. Illusztráció: Frank Yvette
Fogas kérdés: mire elég havi bruttó 37 ezer forintos többlettámogatás.
Illusztráció: Frank Yvette

Az alapellátást végző fogorvosok – vagyis a területi ellátási kötelezettséggel rendelkezők és az iskolafogászatok – praxisonként átlagosan havi bruttó 37 ezer forintot kaptak. A megyei szakfelügyelő főorvos szerint ez egy kicsit szemfényvesztés.

– Az orvos és az asszisztens bérére ebből nem jut, a dologi kiadások terhét lehet maximum egy kissé mérsékelni – fogalmazott Pinke Ildikó. Mint rámutatott: a fogorvoslás rendkívül alulfinanszírozott: míg a háziorvosok havi 900 ezer forintot kapnak, a fogorvosoknak – akiknek praxisában jóval nagyobbak a költségek és jelentősebb a gépamortizáció – mindössze havi 700 ezer forintból kell havonta gazdálkodniuk. – A szakmában ráadásul hatalmas a bérfeszültség is, hiszen a fekvőbeteg-ellátásban dolgozók már kétszer kaptak fizetésemelést, összesen közel 100 ezer forintnyit. Az személyhez kötött volt, vagyis valódi béremelést kaptak. Amit most mi kaptunk, az nem nagyon fog érződni a mindennapokban.

Az emelés érinti a fogorvosi ügyeleteket is. Pinke Ildikó ezzel kapcsolatban nem tudott nyilatkozni, mert mint mondta, most köti a klinika a szerződést a várossal, így egyelőre nem lehet tudni, mekkora összeget kapnak. – A jelenlegi finanszírozás éppen arra elég, hogy működtetni tudjuk a rendszert – tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, jövőre az emelésnél elsőbbséget élveznek majd a védőnők és a területi ellátásban dolgozó fogorvosok. Az erre költhető forrás benne van a jövő évi költségvetési javaslatban.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 11 hozzászólás
Moderálásra küldöm 11. queenmargareth1 2013.11.12. 12:56

10. Hidd el, a szocialista érában is fizettünk!!!De, nem volt ekkora eho és bizony a szocialista emlőkön nevelkedett orvosok sem voltak csórók akkor sem, most sem.
Ingyenes a háziorvos?Még bekötni sem volt hajlandó egy beteg kezét, leírta, mit kell vennie a gyógyszertárban kötszerből és elmondta, hogy kell bekötni. Gratulálok, még jó, hogy nem a beteggel varratta össze. Csak elküldte egy városba. Ja, képzeld! Nem mindenki él városban!És van 66 gyógyszertár!

Moderálásra küldöm 10. picisziv 2013.11.11. 20:02

Sajnos a betegek teljesen tájékozatlanok. A szocialista emlőkön nevelkedett lakosság még ott tart, hogy neki minden ingyen jár. Nem tudják, hogy a háziorvosnak ebből a finanszírozásból kell az összes bérköltséget, járulékot, személyi és műszer, gyógyszerkidást állnia. A rendelő minden rezsiköltsége, a számítógépes rendszer, a nyomtató az utolsó tintapatronig és papírig, kocsijának fenntartása, benzinköltsége is, amivel a beteghez kimegy, az injekció, az utolsó tűig és fecskendőig mind-mind az orvos kiadása. Ezek után orvosi bérre tessék kalkulálni! Szép dolog a kormány gesztusa, de az orvoselvándorlást nem fogja megakadályozni.

Moderálásra küldöm 9. nie 2013.11.11. 19:10

az emelt bérek és nyugdíjak mellett, emelkednek titkon az árak is.

Moderálásra küldöm 8. Scaba 2013.11.11. 15:02

Jaj-jaj! Nagy itt a kavarodás! A 900.000,- Ft-ot nem az orvos kapja, hanem a praxis. Ebből a pénzből kell gazdálkodni, kifizetni a béreket, a közüzemi számlákat, ebből kell finanszírozni a továbbképzéseket, ebből kell EKG-t venni, ...
Egy bruttó 200.000,- Ft-ot kereső orvos és két bruttó 120.000,- Ft-ot kereső asszisztens összes bérköltsége:
1x257.000+2x154.200=565400,-Ft. A bérek kifizetése után a praxisnak marad 334.600,-Ft az előbbiekben vázolt kiadásokra. (http://www.hrportal.hu/ bérkalkulátor)
De az azért elgondolkodtató, hogy a 565.400,-Ft teljes bérköltségből a három szerencsétlen zsebébe 288.200,-Ft landol!
Majdnem felét elviszik az adók és a járulékok.
Kénytelen vagyok a legböszmébb öszödi böszme szavait idézni: "...el lehet innen menni..." sőt el is kell!

Moderálásra küldöm 7. igazságkereső 2013.11.11. 13:29

#1 papsajt és #2.zsozso64! Ha mindketten, és a Veletek egy síkon levő emberek összefognátok, és segítenétek visszaszerezni a 2002-2010 között eltüntetett ezermilliárdokat -mondjuk a gúnyolódásaitok helyett!! -, lehet hogy eredményesebben lehetne bért emelni, az emberek életszínvonalán jelentősen javítani!!

Moderálásra küldöm 6. grafika88 2013.11.11. 13:11

Háziorvosok..900 000.- míg a fogorvosok CSAK 700 000.- / hó kapnak !
Míg a háziorvos..nem igen kap hálapénzt, csak ha ki megy házhoz, oltani, v. vért venni fekvő beteghez. ekkor 3--5000.- ft a terifa. Akik a rendelőbe mennek..szerintem 1 csoki..v. 1 kávé .
Míg a fogorvos a 700 ezer ft mellé---számla nélkül több ezer..v . tízezer ft / fog amit elkér !1 db tömés : pl. 9000.- , 1 röntgen : 8000.- nem beszélve a fogsorról. Ami már több százezer ft.

Az ápolónők, aszisztensek ..na ők nem kapnak ..csak a főnöküktől fizut. Nekik .O ft a hálapénz !

Moderálásra küldöm 5. Pirát 2013.11.11. 12:59

1#-es ! közalkalmazott de de nem diplomás pedagógus ! olvass már utána a rendeletnek, és próbáld meg szó szerint értelmezni - hátha sikerül...

Moderálásra küldöm 4. jozkó 2013.11.11. 11:20

Hát igen...
"Kötéllel kel összefogdosni" az orvosnak pályázó hallgatókat az egyetemekre, olyan rossz a kereset és a társadalmi megítélés?!

Moderálásra küldöm 3. majzik 2013.11.11. 10:48

1. papsajt 2013.11.11. 08:39

Szerinted ?
Na ná, hogy minimálbéren vannak !
Az építőiparban azért némileg nagyobb a hajtás hasonló jövedelem mellett a segédek esetében!
Egy iskolai portás, vagy karbantartó miért kapna ,,diplomás" bért ?
Mellesleg a munkanélküli kvalifikált emberekkel inkább kéne kiváltani az egyedeket.

Moderálásra küldöm 2. zsozso64 2013.11.11. 10:05

Hát nem minden papsajt ! Ez csak addig lesz így, még "valaki" ki nem találja hogy az iskolai adminisztráció, meg a portás, pedellus a közmunka programban is el tudja látni feladatát! Akkor majd akár 47.000,-Ft -is ütheti a markukat, amiből mint hallomásból tudhatjuk, remekül meg lehet élni!!! Csak várjátok ki, hogy ismét nyerjen a Fidesz... akkor lesz itt jó világ!!


11 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...