Délmagyar logó

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 17°C | 28°C Még több cikk.

Több sportuszodányi víz folyt el a csőtörésnél

Több sportuszodányi víz folyt el a csőtörésnélMegelőzhetjük a nagyobb vízelfolyást, ha havonta ránézünk a vízórára. Fotó: Karnok Csaba
A talajvíz és az elöregedett házi vezetékrendszer miatt sok a csőtörés Csongrád megyében. Ha a víz a csatornába is utat talál, az nagyon sokba kerül. Nézzünk rá időnként a vízóránkra vagy a számlánkra, ezzel sok pénzt megtakaríthatunk!
A csőtörés miatt pórul jártak többsége tudja, hogy az elfolyt víz meglehetősen húzós csatornadíját nem kell megfizetni – ha az bizonyíthatóan nem juthatott bele a közcsatornába. – Nemcsak családi házaknál lehet ez nagyobb tétel, a társasházi főmérő után is rengeteg víz el tud folyni, ha az messzebb van az épülettől – mondja Bóka József, a Szegedi Vízmű értékesítési osztályvezetője.

Azt is megtudjuk, hogy 95 százalékban az elöregedett csövek okozzák a problémát, s csak a maradék a fagyás, illetve a szerelési hiba.

 
Így számolhatunk

Egy átlagos szegedi családi háznál a havi fogyasztás 10 köbméter. Ha itt rövid idő alatt elfolyik száz köbméter, és az nem találhatott utat a szennyvízcsatornába, akkor a 18 ezer forintos vízdíjat ki kell fizetni, ám a 40 ezerre rúgó csatornadíjat kérelemre elengedheti a vízmű. Szükség esetén a pluszvízdíjra is felkínálja a részletfizetés lehetőségét a szolgáltató.
A szakember úgy fogalmazott, Szeged alatt agresszív a talajvíz: az oldott sók miatt hamarabb lyukad ki a vas vagy acél csővezeték. Ha ez megtörténik, nem érdemes foltozgatni, célszerű a teljes szakaszt kicserélni műagyagra. Jó ideje már mindenki ezt építi be.

– Megelőzhető a nagyobb vízelfolyás, ha havonta ránézünk a vízórára, illetve utánajárunk annak, mitől nőtt meg a fogyasztás – mondja a szakember. Ha minden csapot elzártunk, és lassan mégis forog az óra kis fogaskereke, akkor szivárog, ha gyorsan pörög, akkor folyik a világba.

Ha megtörténik a baj, a vízdíj mindenképpen a fogyasztót terheli, de a csatornadíjat kérelemre elengedheti a vízmű. Helyszíni ellenőrzés mindig van, de a kérelem mellé csatolni kell a javításról, illetve az anyagról készült számlát is.

A vízmű szakemberei a helyszínen arra kíváncsiak, a víz el tudott-e folyni a talajba, vagy befolyt a közelben futó csatornába. A kisebb eseteket nem jelenti a fogyasztó, de a nagyobbaknál érkezik a kérelem, évente közel 300.

– Az elbírálás 99 százalékban pozitív, vagyis elengedjük a szennyvízdíjat – tudjuk meg Bóka Józseftől.

Egyébként a társaság is kiküldi a maga figyelmeztető levelét, ha a vízóra adatai alapján az átlagosnál nagyobb fogyasztást érzékel. Ha valaki nincs otthon a hathavonkénti leolvasásánál, és csak egy év után derül ki a hiba, akkor nagyon sok víz el tud folyni.

Néhány éve egy Arany János utcai soklakásos régi háznál, illetve egy újabb építésű, Petőfi Sándor sugárúti társasháznál 5-5 ezer köbméter víz folyt el két hónap alatt. Egyiknél úgy jöttek rá, hogy alig volt víznyomás, illetve „susogó" hangot hallottak a lépcsőházban.

– Két és fél sportuszodányi vizet ennyi idő alatt nem vehetett fel a talaj, annak döntő része utat talált a téglafalazatú csatornába, mert ilyen is van még a belvárosban – mondja Bóka József. Megtudtuk, mindkét helyen sikerült megegyezni, a csatornadíj fele terhelte „csak" a lakókat.
 
Vásárhelyen 28 perc alatt 800 köbméter folyt el

Az Alföldvíz Zrt. területén agresszív a talajvíz Hódmezővásárhely-Béketelepen, Deszken, Kübekházán, Bordányban és Forráskúton. A vízelfolyások fő oka – Szegedhez hasonló aránnyal – itt is a vezetékek elöregedésére.
A társasághoz tavaly 580 elengedési kérelem érkezett, 7 kivételével mind pozitív elbírálást kapott. Az Alföldvíz szolgáltatási területén a legnagyobb vízelfolyás 7098 köbmétert tett ki. Kiadósabb áztatás tavalyra is jutott, akkor 2122 köbmétert nyelt el az anyaföld – vagy a csatorna. Leggyorsabb kategóriánk csak e társaságtól van: Hódmezővásárhelyen a Kossuth téren – egy tolózáraknában – 28 perc alatt 800 köbméter víz folyt el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megosztják az egyetemi élményeiket a GTK Arcai

Megosztják az egyetemi élményeiket a GTK Arcai
Úttörő kampányba kezdett idén ősszel az SZTE Gazdaságtudományi Kara: a középiskolásokat a népszerű… Tovább olvasom