Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Több száz beteg kap esélyt az új életre

Csongrád megye - Januárban tárgyalásokat kezd Magyarország, hogy csatlakozhasson az Eurotransplanthoz. A kezdeményezést a szakmai szervezetek egyöntetűen támogatják. A nemzetközi transzplantációs szervezet elsősorban azoknak a betegeknek adhat reményt, akiknek nehéz megfelelő szervet találni.
Januárban tárgyalásokat kezdeményez Magyarország az Eurotransplanthoz való csatlakozásról. A hírt Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára jelentette be néhány napja, tegnap pedig egyeztetést tartott az érintett szakmai szervezetekkel. Hosszú évek óta húzódó ügy oldódhat meg, jelentősen növelve több száz hazai transzplantációra váró beteg esélyét egy új életre.

A csatlakozásról már Rácz Jenő egykori egészségügyi miniszter idejében, közel 6 éve elkezdődtek a tárgyalások, az őt követő miniszterek rövid regnálásuk idején nem ezt a kérdést tartották a legfontosabbnak. Az „állóvizet" idén november elején kavarta fel az akkor még műszívvel élő – azóta transzplantált – kiskundorozsmai Illés Máté édesapja, aki levélben fordult az egészségügyi döntéshozókhoz.

Illés Tibor akkor lapunknak azt mondta: tarthatatlannak érezte azt a rendszert, amely szerint egy éve új szívre váró hatéves kisfia külföldről csak akkor kaphatott volna donorszervet, ha az adott országban nem lett volna rá szükség, és valamely transzplantációs szervezet vagy szerződéses ország sem tartott volna rá igényt. Máté neve a riasztási lista legvégén volt, miközben állapota alapján az egész kontinensen a transzplantációs lista első helyén szerepelt volna – ha Magyarország tagja valamely nemzetközi szervezetnek.

Veseátültetés a szegedi klinikán. Évente mintegy 26 milliárd forintot költ az ország dialízisre, ennek nagy része kiváltható lenne a külföldről érkező szervekkel. Fotó: DM/DV
Veseátültetés a szegedi klinikán. Évente mintegy 26 milliárd forintot költ az ország dialízisre, ennek nagy része kiváltható lenne a külföldről érkező szervekkel.
Fotó: DM/DV

– A csatlakozás régi vágya a transzplantációs társaságnak, nagy szükség van rá – fogalmazott Szenohradszky Pál, az Országos Vese Transzplantációs Bizottság tagja. A szegedi főorvos kiemelte: több átültetést a csatlakozás után sem végeznének az országban, hiszen minden külföldről kapott szervért egy másikat kell küldeni – de azokat a betegeket, akiknek nehéz megfelelő szervet találni, jóval nagyobb eséllyel tudnák megműteni.

– Jelenleg körülbelül hatszázan várnak transzplantációra Magyarországon. Nagyjából 10–15 százalékuk olyan magas antitestszinttel rendelkezik, hogy ha a vércsoportjuk egyezik is a beültethető szervvel, a keresztreakció a legtöbb esetben pozitív lesz, így nem kaphatják meg azt. Hazánkban évente körülbelül 150 donor van, az Eurotransplant rendszerében kétezer. Látható, mennyivel nagyobb lenne ezeknek a betegeknek az esélye a beavatkozásra – mondta a transzplantációs bizottság szegedi tagja, aki nem csak a különleges esetek miatt érzi fontosnak a csatlakozást. – Egy sürgős máj- vagy szívátültetést sok esetben azért nem tudnak elvégezni, mert nincs beültethető szerv. Ezek a betegek jelenleg meghalnak, míg a szervezet tagjaiként tudnánk kérni más országoktól segítséget.

Transzplantáció: olcsóbb eljárás, jobb élet

A tárgyalások megkezdése nem jelent azonnali változást: a rendszer teljes működéséhez az aláírást követően is 1–2 évnek el kell telnie. A szakemberek azonban üdvözlik a kezdeményezést. Bár az ellenzők szívesen emlegetik az ezzel járó anyagi terhet – évi nagyjából 300 millió forintba kerülne az Eurotransplant –, tény, hogy többet nyernénk vele, mint amennyit veszítünk. Dialízisre ugyanis jelenleg körülbelül 26 milliárd forintot költ az ország, amelynek nagy része kiváltható lenne a rendszerből érkező szervekkel. A betegek is jobban járnak: a transzplantáció jobb életminőséget biztosít.

Olvasóink írták

 • 4. tol 2010. december 22. 13:25
  „ebben a képben mint cseppben a tenger... benne van az egész magyar egészségügy. Sapienti sat...”
 • 3. Dema 2010. december 22. 12:43
  „Szerintem inkább a tudást kellene átrakni egy klón testbe! Hatékonyabb lenne!
  És egy úttal meg lenne oldva az örök élet dolga is!”
 • 2. jay_és_néma_bob 2010. december 21. 22:13
  „valamennyire örülhetünk a dolognak, hogy várakoznak, mert ez azt jelenti, hogy nem halt meg senki (mert általában egy halottból operálják ki a szervet)”
 • 1. Zsoltee0716 2010. december 21. 11:57
  „Miért nem hozznak létre szerveket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassult az árhullám

Csongrád megye - 55 ezer 300 hektár van víz alatt megyénkben. A hóolvadás – az Atikövizig… Tovább olvasom