Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Több száz stég vizeinken

Szeged - A Tisza-parti, néhány négyzetméteres stégek a napozók és a horgászok körében egyaránt népszerűek. A Szeged környéki vízpartokon több száz ilyen felépítményt lehet látni. Megnéztük, mibe kerülnek, milyen engedélyek szükségesek az építésükhöz.
– Egy kedves mosoly, illetve megnyugtatjuk a tulajdonost, hogy semmiben nem teszünk kárt, csak napozgatunk. Így legtöbbször maradhatunk a kiszemelt stégen – árulta el a 26 éves tápéi Anita és Zsófia a helyfoglalás trükkjét. A Sárga túl homokos, és túl sokan vannak, inkább kinéznek egy közeli üres helyet az üdülőtelep Tisza-partján, és ott napfürdőznek. Kendruszné Keszég Ágnes és 16 éves lánya, Renáta is egy csendes stégen pihenget hétvégenként, szabadság alatt szinte mindennap. Olvasgatnak, zenét hallgatnak Ágnes sógorának stégjén, miközben a folyó hullámain ringatóznak. 1985 óta birtokolják a helyet. Korábban nyaraló is tartozott hozzá, de azt már eladták.

Kendruszné Keszég Ágnes és lánya, Renáta napozgat Fotó: Miskolczi Róbert
Kendruszné Keszég Ágnes és lánya, Renáta napozgat
Fotó: Miskolczi Róbert

– Az idén újítottam fel, körülbelül 200 ezer forintot ér a stég. Csak a faanyag 100 ezer forintba került, de időtálló befektetés. Évente le kell festeni, kétévente hordót is cserélünk, és 2850 forint helyhasználati díjat fizetünk egy évben – magyarázta Kendrusz Sándor, a tulajdonos.

– A stégek építésére a Nemzeti Közlekedési Hatóság hajózási csoportja ad engedélyt. De csak akkor, ha a műszaki terveit rendben találta, valamint ha a tulajdonos, illetve a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság között létrejött egy parthasználati engedélyről szóló szerződés – magyarázta a hordó alapú, legfeljebb 25 négyzetméteres úszóművek elhelyezésének körülbelül két hónapig tartó procedúráját Sági János, az Atikövizig szegedi szakaszmérnökségének vezetője.

– Nyolc tó és tiszai holtág tartozik a felügyeletünk alá. Összesen 170 stéget tartunk számon, de nem mindenhol lehet építkezni. A gyálai Holt-Tiszára, illetve a hét és fél hektáros téglagyári tóra adunk építési engedélyt, amit csak az kaphat, aki a horgászegyesület tagja. Itt egyébként kizárólag horgászatra lehet használni az építményeket, hiszen tiltott a fürdőzés – mondta el a lehetőségeket Schreiter Tibor, a Herman Ottó Horgász Egyesület alelnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy csak oda engednek stéget építeni, ahol az nem zavarja a parti horgászatot.

A horgászok paradicsoma

Az atkai Holt-Tisza az egyik legnépszerűbb horgászhely. A százhektáros, félig természetvédelmi terület a horgászok egyik paradicsoma. Körülbelül negyven stég van a területen, melyek a rendszerváltás előtt nagyobb vállalatok – például a kábelgyár, a gumigyár – és a büntetés-végrehajtás tulajdonában álltak. Ma már azonban szinte mindegyik magánkézben van. Csak ezeket lehet adni-venni, újak építésére nem adnak engedélyt. – Körülbelül 500 ezer és egymillió forint között lehet a területen felépítményt vásárolni. A tulajdonosoknak évente 4000 forintos regisztrációs díjat kell fizetniük, melyet általában a halállomány frissítésére költünk – mondta el Náda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.

Olvasóink írták

 • 1. CSJ 2008. augusztus 01. 05:39
  „"összesen 170 stéget tartunk számon"
  Egy ellenőrzésnél kiderülne, hogy hány darab stég van. Sajnos van-
  nak olyan stégek amelyek nincsenek regisztrálva, nem fizetnek part-
  használati díjat sem utánuk. Jó lenne, ha Sági Úr és csapata foglalkozna az ilyen stégek gazdáival.
  A becsületes embereket nagyon irritálja a kalózkodó emberek viselkedése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc megyei település iskola nélkül

Csongrád megye - Kövegyen már 1984-ben, Kübekházán a múlt héten szűnt meg az általános iskola – így összesen 8 olyan település van Csongrád megyében, ahol nem működik oktatási intézmény. Tovább olvasom