Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Több százezer a babára

Együttvéve több mint félmillió forintba is belekerülhet az újszülött kisbaba első ágya, babakocsija, kelengyéje, ha a drágább darabokat vásároljuk meg. Olcsón, távol-keleti, egyszer használatos darabokból 150 ezer forintból megússzuk, igaz, az apróságok beszerzése ekkor még hátravan.
„Amikor először bementünk egy bababoltba, és megláttuk az árakat, hanyatt-homlok menekültünk kifelé" – mondta Pusztai Tamás, amikor megszólítottam a gyerekholmit vásároló férfit. Magam is ezt éreztem. Aztán a sokadik üzletben – ahogy a férfi is említette – az ember szeme kezd hozzászokni az árakhoz, és szinte első látásra el tudja dönteni, mi az, amire rá sem szabad nézni.

A babavárás azonban még megalkuvások árán sem olcsó mulatság. Pusztai Tamás azt is elárulta, hol találhatók a városban használt holmit áruló bababoltok, amelyekbe érdemes két-három naponta benézni. Az egyikbe magam is elmentem, ahol a tulajdonos, Wagner Emese elmondta, csak a minőséget veszi be, olyan ágyakat, babakocsikat, amelyek nem romlanak el. Nála minden a bolti ár felébe kerül.

Felesleges holmik tára

A ma már alig használt pólya huzattal 5, a mózeskosár 20 ezer forintba kerül. Nem sokat ér a pumpás orrszívó, holott 1500 forintot elkérnek érte, és haszontalan a cumisüveg melegítő két-három ezerért, a hat darab anyatejgyűjtő zacskó háromezerért. Van, aki annyira jó anyuka szeretne lenni, hogy a babaholmit méregdrága bababarát mosóporral mossa: hajlandó két és fél kilóért 5900 forintot is kiadni. Valószínűleg neki szánják a drogériák a fürdővízszínező tablettát 599, a festőszappant 1799 forintért.

A pénztárcát leginkább megterhelő darabok között még mindig a heverővé átalakítható babaágy kerül a legkevesebbe, hiszen azt akár 6-8 évig is használni lehet: 30-40 ezer forintért már nagyon ízléseset, tartósat vásárolhatunk, igaz, a hozzá való matracot, ágyneműt is be kell szereznünk. Matracból a kókuszbetétes a legdrágább, körülbelül 13 ezer forint. Babakocsinál a határ a csillagos ég: még 190 ezer forintot is elkérnek egy márkás darabért. S hogy mi a különbség a legolcsóbb és a legdrágább között? Kiderült, 35 ezerért is csak úgynevezett bolygókerekűt kapunk, amellyel rossz járdákon nem javallt a közlekedés.
Hatvanötezerért viszont téliesíthető, két irányba tolható, küllős, pumpálható kerekűt vihetünk haza.

Hasonlóan széles skálán mozognak a gyereküléssel kombinált babahordozók is, áruk – mint ahogy azt mellékelt táblázatunk mutatja – 20-92 ezer forint közötti. A fődarabok után következnek a kisebb tételek: a pelenkázó 20-30, a járóka 10-25, az etetőszék 14-35, a műanyagkád 2-3, a legkisebb bundazsák 6-9 ezer forintba kerül. A cumisüvegért, cumiért, csörgőért ezer-ezerötszáz forintot kérnek el az üzletekben.


Még drágább szülés

Jövőre jelentősen megnőhetnek a terhei annak a várandós anyának, aki ragaszkodik választott és fizetett szülészorvosához. A javaslat értelmében ugyanis az az orvos, aki kilenc hónapon át kezelte – ha éppen nincs ügyeletben a szüléskor – csak akkor mehet be a kórházba, ha az anya állja a szülés költségeinek 30 százalékát. Az egészségbiztosító egy komplikáció nélküli szülés után 80 ezer forintot utal a kórháznak, azaz az anyának 24 ezer forintjába kerülne a választott orvos jelenléte. Emellett a feltételezések szerint még külön is fizetnie kellene a szülésznek. A jelenlegi tarifa egy kezelés árának a tízszerese, vagyis 50 ezer forint. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom