Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Több százezer látogatóra számítanak a szegedi temetőkben

Szeged - Hosszított nyitva tartással, esetenként kegyeleti megemlékezéssel és sírszentelési lehetőséggel várják az emlékezőket Szeged temetői mindenszentek ünnepén és halottak napján. Száz-százezer látogatóra számítanak november 1-jén és 2-án Szeged köztemetőjében, a Belvárosi sírkertben.

A város legnagyobb sírkertjét üzemeltető Testamentum Kft. vezetőjétől, Hódi Lajostól megtudtuk: nyilvántartásuk szerint 200 ezernél is több személy nyughelye a most 30 ezer körüli sírt és urnahelyet rejtő temető. A mindenszentek idei ünnepén és a halottak napján érkező látogatók a Fonógyári úti kapun hajthatnak be kocsival, majd a Bajai úti kapun távozhatnak, vagyis – a tumultus elkerülése érdekében – egyirányú lesz a foralom. Persze a temető melletti parkoló rendelkezésre áll. A rend fenntartásában – a kft. dolgozóin kívül – húsz városőr is segít.

A város díszpolgárainak sírhelyein az önkormányzat már elhelyeztette az emlékezés virágait. Ugyanakkor ma 9 órakor a Belvárosi temető I. és II. emlékművénél katonai tiszteletadás mellett a város és a honvédség képviselői tartanak ünnepséget.


A felekezeti temetők közül az 1786-ban létesített Alsóvárosiban 30-32 ezer sírhelyről gondoskodik a római katolikus egyház – hallottuk Bajusz Attilától. A temető gondnoka elárulta: november 1-jén 14 órakor a kápolnában kegyeleti megemlékezésen gondolhatnak az elhunytakra a hozzátartozók, majd – igény szerint – sírszentelést tartanak. A háromezernél is több nyughelyet számláló újszegedi sírkertben csütörtökön 14 órától kezdődik a sírszentelés.

Halottaink nyughelyének látogatását ki nem mondott szokások szabályozzák. Így például a sírhantokon és síremlékeken elvégzett munka után a szemetet, hulladékot, virág- és cserjemaradványokat nem illik a szomszédos sírra dobni, hanem az arra szolgáló konténerbe kell elhelyezni – emlékeztetett Hódi Lajos. Az is íratlan szabály, hogy miután az öntözőt megtöltöttük vízzel, a csapot ne hagyjuk nyitva. Az itteni etikett része, hogy ne dohányozzunk a sírkertben, már csak azért sem, mert a száraz avaron eldobott cigarettavég könnyen tüzet okozhat. Ugyanilyen ok miatt: az égő gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül, hanem távozásunkkor oltsuk el!

Temetői rend

Meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat a temetők november 1-jén és 2-án.
Szeged köztemetői közül
a Belvárosi: 7–20 óra között,
a kiskundorozsmai: 8–19 óra között,
a tápéi: 8–17 óra között, míg
a gyálaréti temető a szokásos módon, vagyis állandóan nyitva tart.
A felekezeti temetők közül
a Belvárosi temető területén működő református 7–19 óra között tart nyitva az ünnep idején, míg
az izraelita november 1-jén 8–18, azt követően 8–16 óra között nyitva van, szombaton viszont zárva;
a római katolikus egyház gondozásában működő temetők közül az alsóvárosi és a Dugonics 8-tól 20 óráig, az újszegedi 6–20 óra között látogatható.

Olvasóink írták

  • 1. eLeM 2007. november 01. 13:06
    „A temető bejáratánál a cukorkaárus mellől hiányoltam a céllövöldét, a pecsenyesütőt és az autósmozit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a szegedi Temető utcában

Szeged - A Dugonics temető melletti utca karéjában az óvoda és a távfűtéshez szükséges kazánház után… Tovább olvasom