Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Több szegedi beruházás is csúszik

Szeged - Több szegedi építkezés állni látszik. Megkérdeztünk beruházókat és kivitelezőket, közrejátszik-e a válság abban, hogy még nem fogtak hozzá a munkához. Volt, aki kertelés nélkül kijelentette: igen, amíg nem pendül a gazdaság, kivár.
– Jelenleg csak azt mondhatjuk, hogy amíg nincs meg a bérlők legalább 30 százaléka, nem kezdjük el a kivitelezést – ezt Kiss Andrea, az Arcadom Építőipari Zrt. kommunikációs vezetője nyilatkozta lapunknak a Bertalan híd újszegedi lábához tervezett irodaházzal kapcsolatban. – A nemzetközi, valamint a magyarországi negatív értékelések, becslések miatt se befektetőket, se bérlőket nem lehet túl könnyen találni – folytatta a vezető a Partiscum fantázianevű irodaházzal kapcsolatban.

Hozzátette azonban, hogy természetesen az eredeti elképzeléseknek megfelelően szeretnék még ebben az évben elkezdeni a kivitelezést. Az 5 szintes épületre 5 milliárd forintos költségvetés készült, szintenként 3700, összesen 17 ezer négyzetméter bérbe adható területet kínálnak.

A volt gyevi temető helyén épülő irodaház alapjait azonban biztosan nem rakják le az idén, holott a tulajdonos J. V. H. 2000 Kft. ügyvezető igazgatója nemrégiben még ennél merészebb álmokat kergetett. Tóth Tamás elmondta: „lassúbb ütemre kapcsoltunk, aminek a válság az oka". Legkorábban jövőre kezdhetik el a beruházást. Most azért sincs értelme, mert nagyon megdrágultak a banki hitelek. A területtel összefüggésben módosítják a rendezési tervet is, ettől függ, mekkora irodaházat, hány lakást, üzletet építenek.

Ha a leendő irodaház egyharmadának lesz bérlője, indul az újszegedi építkezés. Fotó: Miskolczi Róbert
Ha a leendő irodaház egyharmadának lesz bérlője, indul az újszegedi építkezés.
Fotó: Miskolczi Róbert

A válság miatt a bankok körültekintőbben hiteleznek, a pénzügyi folyamatok lelassultak. Erre hivatkozott Molnár Sándor, a Régi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, amikor azt kérdeztük, miért nem fogtak még hozzá a négycsillagosra tervezett hotel felújításához. „Nem megálltak, de lelassultak a folyamatok" – fogalmazott Molnár Sándor. Tavaly decemberre ígérték a kezdést, de még mindig csak az előkészületeknél tartanak. Holott március 31-én már aláírták a támogatási szerződést: az Uniótól ugyanis 600 millió forintot nyertek. A 2 milliárd forintos beruházás átadási határideje 2010. augusztus 20.

Áll a munka a Honvéd téri gödörben is. A Tisza Lajos körút és a Zászló utca sarkán árválkodó telek tulajdonosa a Grundagend Kft., a kivitelező a fővárosi Óbuda-Újlak Ingatlanfejlesztő. Gécs László, a Grundagend társtulajdonosa legutóbb szó szerint azt nyilatkozta lapunknak: „9 hónapja packázik velünk a bank. Tavaly nyár óta ígértek egy hitelkonstrukciót, amelynek minden feltételét teljesítettük, még az egyre növekvő önrészt is mindig mögé tettük. Ennek ellenére nem történt semmi." Idén az év végére át kellene adni a 200 férőhelyesre tervezett parkolóházat és a 32 lakást.

Lesz nyugati elkerülő

Nem a válság az oka annak, hogy június közepén sehol egy munkagép a nyugati elkerülő út 3. szakaszán – Orosz Károly, a kivitelező Hídépítő Zrt. híd- és mélyépítési igazgatója szerint. Megírtuk: az építkezés indítását eredetileg június elejére tervezték. Orosz Károly azt mondta, a munkaterületet már átvették, de földmunkákat majd csak augusztusban vagy szeptemberben végeznek az 1,3 kilométeres szakaszon. Ez a dorozsmai csonka körforgalomtól, a Szilva utcából vezet majd el a régi 5-ös útig. A beruházás nettó 1,4 milliárd forintba kerül, 2010 harmadik negyedévében kell befejezni. A beruházó, a NIF Zrt. a pénzt uniós forrásból nyerte.

Olvasóink írták

 • 5. katuska1955 2009. június 13. 13:30
  „Tengerpart, csúszdás homokozó Zsebi!”
 • 4. zsebi 2009. június 13. 13:25
  „Anna fürdő, Sziki, Makó, Algyő, Mórahalom, Kiskunmajsa, Hódmezővásárhely, Kistelek...................................”
 • 3. katuska1955 2009. június 13. 12:19
  „Annak biztosan elég aki a hegyi túrázást szereti, kedves 2-es hozzászóló! El kellene menni szétnézni a sportusziba mielőtt véleményt mondasz!!! Megkérdezném, hogy a három -négyéves gyerekek is a Sportusziba menjenek a nyári negyven fokban ,vagy az a tanácsod hogy fürödjenek a Tiszába, vagy esetleg a meleg gyógyvizbe pancsoljanak, amiben nem lehet fél óránál többet tartózkodni!!!!”
 • 2. török 2009. június 13. 10:26
  „a sportuszoda nem elég egyelőre, amíg nincs kész az új hely? minden újítás lemondással is jár egyúttal, ezt be kell vállalnunk. mint látható, a fenti beruházások között nem igazán van önkormányzati beruházás, csak magán.”
 • 1. katuska1955 2009. június 13. 08:03
  „Az új élményfürdő átadásának csúszásáról nem ír a cikk! A Forrás átadása szeptemberben lesz, de úgy néz ki, hogy az az időpont is később lesz. A SZUÉ bezárásából még 2 nap van. Ha minden beruházás átadása csúszik, hol fognak a szegediek úszni? Igaz tegnap a Szegedi Tükör információs lap címoldalán megjelent,hogy a Partfürdőn 2 nagymedence fogadja a vendégeket. Ez a gyógyvizes ülőmedence, és a fokozatosan mélyülő medence,amelynek az egyik felében vizi csoperek vannak, a másik felében pedig Ússzatok szegediek! Az úszómedencében pedig nincs víz??!!Kedves szegediek! Hol is lehet úszni Szegeden a Sportuszodán kívül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Norvég testnevelők érkeztek a Tisza partjára

Szeged - Norvég kollégákat látott vendégül Szegeden a napokban az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző… Tovább olvasom