Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Több tízmilliót fordítottak a szegedi óvodákra

Szeged - A nyáron a szegedi óvodákban elvégezték a kisebb-nagyobb felújításokat. Tizenhét önkormányzati intézményben összesen 37 millió forintot költöttek, míg az egyik szegedi alapítványi óvodában 20 millió forint gyűlt össze a munkálatokra.
A fém drótkötélpálya homokbuckája mögött kígyózik a sor. Úgy tűnik, a modern játékot élvezik a gyerekek, és ha lepottyannak, az sem probléma, hiszen puha, homokos talajra esnek. A játszótér egyik várának három tornyát egyensúlyozó mászóháló köti össze. A létra mellett mászófalon is feljuthatnak az óvodások az építménybe. A lefelé vezető út is izgalmas, a csúszda mellett tűzoltó csövön is „landolhatnak". Megnéztük a Pick Alapítványi Óvodát, ahol az idén nyáron új játszótér épült, mely megfelel az uniós előírásoknak. Mindkét épületük tető beázását is megszüntették: a több mint harmincéves lapos tetőt cseréplemezből épült sátortetőre cserélték.

– A húszmillió forintos beruházáshoz az összeget adományokból, illetve szponzorok segítségével fedeztük. A nyáron négy csoport helyett csak egy telt meg, a szülők akkor hozták a gyermekeiket, ha nagyon muszáj volt, ezzel is segítve a munkálatokat – magyarázta Szalma Györgyné, az alapítványi óvoda vezetője.

Uniós játszóterek

– 2008. december 31-éig minden közterületen és oktatási intézményben üzemelő játszótérnek meg kell felelnie az uniós előírásoknak. A fa játékokban például nem lehet szög és az egy méternél magasabb eszközök esési terében homokból, gyöngykavicsból, fenyőkéregből ütéscsillapító talajt kell csináltatni. A játszótér készülhet fából, fémből vagy műanyagból, de a lépcsőfokok például nem lehetnek 30 centiméternél kisebbek, így elkerülhető, hogy a gyermekek beszoruljanak – avatott be Szalma Györgyné.
A szegedi önkormányzati óvodákban majdnem dupla ennyit, 37 millió forintot költöttek betervezett felújításokra idén nyáron, ez az összeg 17 intézmény kisebb-nagyobb rekonstrukcióját fedezte. Az egyik legrégebbin, a Hét vezér utcai óvodán történt a legnagyobb változás, a teljes külső homlokzatot felújították. Ötmillió forintot költött erre a város.

A Makkosházi Óvoda lépcsőinek rendbehozatala és ablakainak cseréje került a legkevesebbe, 700 ezer forintba. Több intézményben nyílászárókat cseréltek, villamoshálózatot javítottak, fűtést korszerűsítettek, és a tetőket javították. A viharok, vagy például csőtörés következtében előre nem tervezett beavatkozásra is szükség volt tizenhárom óvodában. A megszűnt Rigó utcai óvodából elkerült gyermekek befogadása végett a Hunyadi téri és a tápéi Majakovszkij óvodában összesen 7,7 milliót költöttek felújításokra.

– Minden évben nagyjából azonos számú óvodát tudunk fölújítani a nyári szünetben. A munkálatok 96-97 százalékát önkormányzati pénzből fedezzük, a fennmaradó összeget az intézmények alapítványai, önkormányzati képviselők és a szülők adják össze. Olyan is előfordult, hogy az óvoda megvette a festéket, de a szülők összefogtak és saját kezűleg festették ki az épületet – tájékoztatott Kardos Kálmán, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója. Azt is elmondta, az idén az óvodai játszóterek mintegy 700 eszközét vizsgálják, lista készül az uniós minőségi tanúsítványt szerzettekről, és a felújításra vagy lebontásra ítélt játszóeszközökről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok Csongrád megyei fiatal lépne be a Magyar Gárdába

Meghaladta a háromezret a Magyar Gárdába jelentkezők száma, Csongrád megyéből különösen sokan… Tovább olvasom