Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Több tucat gyereksírt találtak az épülő társasház helyén

Szeged- 18. századból származó 67 sírt, főleg gyerekek maradványait ásták ki a szakemberek egy épülő társasház helyén a Felhő utcában. Az ehhez hasonló nyilvántartott lelőhelyekre kötelező régészeket hívni.
18. századi temetőt tártak fel a Móra-múzeum régészei a Felhő utcában épülő társasház helyén. Mivel az építtető nyilvántartott lelőhelyet érint az építkezéssel, az örökségvédelmi törvény alapján kötelező ásatást végeztetnie.

– Decemberben próbafeltárást végeztünk. Négy kutatóárkot nyitottunk, mert a nyilvántartás szerint temető húzódott a területen. Csak a negyediknél bukkantunk sírokra, de akkor mindjárt hétre. Eddig 67 temetkezési helyet ástunk ki. Zömmel gyerekkoporsókat és -csontokat tártunk fel, ami a gyerekhalandóság akkori magas aránya miatt nem meglepő. Legtöbbjük újszülött és hat év közötti fiatalé. Akad köztük, akiket felnőtt közvetlen közelébe helyeztek el, nyilván rokonok voltak – tájékoztatott a helyszínen Lajkó Orsolya.

Az ásatásvezető régész hozzátette, az emberi maradványok mellől rózsafüzérek gyöngyei, bronzkeresztjei, illetve ruhagombok kerültek elő. Ezek alapján a 18. század második felére tehető a legtöbb temetkezés.
 
 Harminc nap a világ. A régészeknek ennyi idejük van, hogy leletet mentsenek, ha valamit találnak egy építkezésen. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Érdekességként a szakember megmutatta: találtak olyan csontvázat, amelynek lábszárcsontja valamilyen betegség következtében kétszer olyan vastag, mint a combcsontja. Feltűnő volt az is, hogy nem fekete, hanem fehér koporsókat emeltek ki, vörös díszítéssel.

A temetőt az 1720–30-as években nyitották, amikor a dóm helyén lévő Szent Demeter-templom körüli sírkert megtelt. Nagyjából a Felhő utcában lehetett a temető magja, és az egészet a mostani Zoltán utca–Kálvária sugárút–Gyertyámos utca–Jósika utca határolta. 1831-ig helyeztek el benne elhunytakat, és mivel nem fértek többen, a város megnyitotta a jelenlegi Belvárosi temetőt.

A Felhő utcában előreláthatólag a hét végéig dolgoznak a régészek. A kiásott leleteket a Móra-múzeumba viszik. A csontokat mosás után antropológiai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderítsék az elhunytak korát, nemét és a haláluk okát.
Fix idő, fix tarifa
Az örökségvédelmi törvény szerint a nyilvántartott lelőhelyeknek azon a részén kell kötelező régészeti megfigyelést, illetve feltárást végeztetni, amelyet a földmunkák megbolygatnak. Hogy egy területen van-e ilyen lelőhely, az a járási hivatal építésügyi és örökségvédelmi hatóság adatbázisából derül ki. A kijelölt társhatóság Csongrád megyében a Móra-múzeum. A feltárás fix költsége négyzetméterenként nettó 3150 forint. A szakembereknek 30 – régészeti munkavégzésre alkalmas – nap áll rendelkezésükre. A Felhő utcában 390 négyzetméteren dolgoznak bruttó 1,5 millió forintért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülői értekezlet az SZTE nyílt napján

A Szegedi Tudományegyetem február 6-án, szombaton 9 és 14 óra között tartja hagyományos nyílt napját, amelyre a diákokat és a szülőket egyaránt várják. Tovább olvasom