Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Többe kerül az ˝asztal˝, drágulhat a zöldség a gyümölcs

Szeged - Jelentősen megemeli a Mars téri asztalbérleti díjakat a Szegedi Vásár és Piac Kft. január 1-jétől. Egy asztalért évi 470 ezer forintot kell fizetni jövőre.
Pár napja kaptak levelet a szegedi Mars téri piac asztalbérlői a 2013-as díjszabásról, szerkesztőségünket több kereskedő hívta kétségbeesetten. Átlagosan 20 százalék a drágulás.

A Szegedi Vásár és Piac Kft. honlapján bárki részletesen elolvashatja, hogy jövőre milyen feltételek mellett szerződhet a város legnépszerűbb, legforgalmasabb piacának üzemeltetőjével. Egy egész asztal havi bérleti díja az eddigi bruttó 32 ezer 400 forint helyett 38 ezer 800-ba kerül majd, ez pontosan 20 százalékos drágulás. Évi közel 470 ezer forint a költség, de ha még parkolóbérlet is jár hozzá, akkor a havi kiadás 7600 forinttal lesz több bruttóban.

Illusztráció: Frank Yvette
Nehéz lesz kigazdálkodni a bérleti díjat. Illusztráció: Frank Yvette


Főleg azok a termelők panaszkodnak, akik nem férnek el egy asztalon: ha továbbra is 2 asztalon szeretnének árusítani, akkor 2013-ban közel 1 millió forintjukba kerül a hely. – Leginkább zöldséget, gyümölcsöt árulunk – mondta egy neve elhallgatását kérő árus –, ki lehet számolni, hány tonna almát kéne eladnunk csak azért, hogy ott lehessünk. Azért is nagy teher ez most, mert az emberek jóval kevesebbet vásárolnak, mint korábban.

Erdei Péter, a piacot üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a nagycsarnok „gyengébb" forgalmú asztalainak nem emelték meg a bérleti díjait, ezek a nagycsarnok harmadik hídja mögötti részek. Az úgynevezett szabad területen lévő „fősoron", a legfrekventáltabb helyeken 25 százalékkal nőttek a tarifák, másutt 20 százalékos a díjemelés. Arra a kérdésre, mi indokolta a jelenlegi 5,2 százalékos inflációhoz képest jóval nagyobb tarifaemelést, a következőket válaszolta: – Egyrészt eleget kell tenni a tulajdonosi elvárásoknak, másrészt figyelembe vesszük a kereskedők kívánságát: azt, hogy reklámozzuk sokkal többet a piacot. Ez nem könnyű, amikor azt halljuk, hogy az egyik multi 100 millió forintos reklámkampányt indít. Pontosan annyival emelkedtek az asztalbérletek, mint amennyivel méréseink szerint nőtt a forgalom a Mars téren. A piacigazgató hangsúlyozta: ha az áfát nem számoljuk, nettóban 5000 forint a havi drágulás.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Juhi 2012. december 28. 19:58
  „Tisztelt hölgyeim és uraim ! Le sem tagadhatnák, hogy magyarok. Egymásnak esnek, nem pedig összefognánk és elzavarnánk a .....-ba a szegedi fideszes honatyákat, akik megszavazták maguknak az igen nevetséges /magas/ prémiumokat. Ne is csodálkozzunk, hogy így emelkednek az árak. Valahol vissza kell hozni azt a 61 milliót amit maguknak megszavaztak!!!!!!! És ez csak a kezdet.”
 • 48. jozko 2012. december 28. 13:11
  „44. Bruhh:

  Szó nem volt adó vagy járulék kikerülésről.
  A családom háztáji gazdálkodásában megtermelt zöldséget és gyümölcsöt / a munkám mellett/ teljesen legálisan vihettem az ország bármelyik piacára vagy kiskereskedőjéhez.
  Az elfogadható üzemanyag árak mellett megérte - nagy pénzt nem hozott, akkorát semmiképpen nem, hogy ütközzön a szocialista erkölcsbe :)
  Légy nyugodt, számon kérték volna rajtam!
  A dolog több éven át tartott - szezonálisan.
  Nagy pénzeket már akkor is leginkább suba alatt csináltak kevesek - az soha nem az én műfajom volt.

  Lassan 44 éves munkaviszonyom folyamatos volt - több sorsfordulóval tarkítva - de egyetlen napig nem voltam munka és társadalombiztosítás nélkül.
  Nem vagyok rászorulva, hogy másképp számoljak be az életemről, mint ahogyan az valójában történt.

  Te viszont - nekem legalább is úgy tűnik - egy két számmal nagyobb lovat választottál.
  Lelked rajta - a te dolgod.
  Csak szólok, hogy a magas lóról nagyobbat lehet esni!
  Elhiheted - a tapasztalataimba a melléfogásaimat is beleszámítom!
  A tegezést a kommentezés műfajában természetesnek és magától értetődőnek tartom - a "barát" azért többet jelent ...tisztelni barátkozó nexus nélkül is tudok /lehet/ valakit....”
 • 47. info 2012. december 28. 09:32
  „45. csonakos 2012.12.28. 07:13 -és jöhet a külföldről származó magyar áru........”
 • 46. geza 2012. december 28. 08:13
  „#45 Egyet értek sok mindenben
  DE:
  Multi fizet valamyenni adót az embereket -többé kevésbé- bejelntve TB-t fizetve foglalkoztatja. A boltjában számlát kapsz.
  Családi gazdaság: csináljanak marketinget, járjanak házhoz egy kis furgonnal, adják kicsivel olcsóbban a temékeket mint a nepper a piacon.
  Eredmény jó megbízható ízletes termék, közvetlen a termelőtől, kedvező áron.
  Vagy fogjon össze több kis családi vállalkozás (Na ez nem megy MO-n).
  Talán magunkban kellene a hibát keresni először.
  De sokan a könnyebb utat választják, adjuk el a neppernek mert ő kp-ben fizet (számla nélkül) és nincs vele gond.”
 • 45. csonakos 2012. december 28. 07:13
  „40. jozko 2012.12.27. 21:36
  Megerősítelek, ez így volt! Részem volt nekem is benne egy Ifa fülkéjében ráérős időmben! Igaz, én csak nyáron szállítotttam be Budapestre egy pár üzletbe, Pécs, meg Komló volt a főbb uticél!
  Most, ebben az intézkedésben a kisterülettel rendelkező családi gazdaságok ellehetetlenítése a cél a multik helyzetbe hozása! Gondold csak át, Orbán, lassan minden multival paktumot kötött mostanában. Ami öröm számomra, kezdenek rájönni a Hangya szövetkezet felélesztésére egyre nagyobb szükség van!”
 • 44. Bruhh 2012. december 28. 07:08
  „jozko barátunk azért nem volt ott nagyon mellényulás,ha a hetvenes években voltál ilyen aktiv,mert akkor csak ugy adó és mellékjöv. után sem fizettél adót,ugy,hogy mégegyszer most vedd fel a cipőt ,aztán oszd az észt.”
 • 43. nobody13 2012. december 28. 06:12
  „Magdi, nem ördögtől való... Gondolom, ha a Family Frostnak megéri így árulni, szerintem pl. megint lenne létjoga a tejes kocsinak, akiktől tejterméket lehetne venni, a zöldségesnek... Néhányszor eszembe jutott már az az őrült magyar rendszer, hogy a gyereknek iszonyú pénzért bérletet kell venni, ha el akar jutni óvodába-iskolába. Nyugaton ezt már évtizedekkel korábban megoldották az iskolabusz-rendszerrel.
  Tej... Nem tudom, a CBA Prímának szállító Sajtműves nevű vállalkozás ha annyiért elkezdené kiszállítani a termékeit, amennyiért ott árulják - félzsíros tehéntúró, friss, 890 Ft/kg (néha akciósan 599 Ft); 20%-os tejföl 499 Ft/kg, 1,5%-os tejföl 429 Ft/kg, gomolyatúró 1499 Ft/kg (akciósan néha 899 Ft/kg) - (szóval a CBA nyilván nem annyiért veszi meg), akkor egy év alatt meggazdagodnának. Remek minőség, elérhető áron... Akkor megtanulná a panelos tejbolt üzemeltetője, ahol 1700 Ft egy kiló félzsíros tehéntúró, hogy kit fejjen... A népet nyúzó termelő igenis menjen tönkre. A munkából megélni kell, nem meggazdagodni. Vissza a CBA-hoz: árulhatnák ezeket a termékeket dupla áron is. Akkor ott rohadna a nyakukon, nem keresne a termelő sem, mert a vevőnek nem telne rá, így viszont nem győzik cserélni a kiürült tárolóedényeket. Akkor hogyan is éri meg? És még egyszer megismétlem: kiváló minőségű termékek, szóval nem az van, hogy olcsó húsnak híg a leve.”
 • 42. Moon 2012. december 28. 00:42
  „Na kérem ezt hívják parasztvakításnak, már ami az emelés mértékére adott választ illeti.
  Egyszerűen gusztustalan nyerészkedés.”
 • 41. info 2012. december 28. 00:34
  „Jó lenne ha nem a pártállást vitatnák egyesek.Ez piac! Azok az un.őstermelők akik a nagybaniról hozzák az almájukat mert a kertjükben nem terem annyi, hogy az asztalon tornyosuljanak ki tudják fizetni, nem kell őket sajnálni. Így is úgy is kitalál mind valamit, hogy emeljék az árakat.Van aki saját tojásként árulja a bélyegzős, kiskereskedőtől származó tojást is-bélyegzős a tyúkja se@@e!! Benn a nagy-pavilonban.”
 • 40. jozko 2012. december 27. 21:36
  „36. Bruhh...hahahahaha:

  Mellényúltál.
  Túl vagyok a hatvanon - és kanyargós életút áll mögöttem.
  Fiatal értelmiségiként és fiatal apaként - jövedelemkiegészítésül - a hetvenes évek derekán, végén én hordtam a piacokra a gazdálkodó családom által termelt zöldségeket /retket, sárgarépát, zöldpaprikát.../.
  Legnagyobb tömeget a pesti Bosnyákra, de beszállítója voltam a székesfehérvári, pécsi, miskolci, pécsi ismert "zöldségeseknek" is - később Veszprémben és Győrben is terítettem.
  Abban az időben a felsorolt iparvárosok munkásai jól kerestek, biztos felvevőpiacok voltak a munkásnegyedekben működő zöldségesek.
  "Célfuvarokat" teljesítettem, egy-egy Wartburg kombi, később Volga kombi befogadó képessége volt a norma, sok időm nem volt "terítésre".
  Délután indultam , éjjel gurultam, kora hajnalig /3 óra körül.../ kipakoltam, majd reggel 8-ig mélyrepülésben visszajöttem.
  A kocsi már tudta az utat....hetente többször is megjárta. Akkor megérte.
  Ősszel beszálltam a Győr és Hegyeshalom közötti zöldségesek egynémelyikének /akkor még nem voltak sokan/
  szabolcsi almát beszerezni és deponálni.
  Nem protekcióm volt, hanem kipróbált, kölcsönös ismeretségeim!
  Ismertem a piacot, az éjszakázást, az utakat - és a ne adj Isten a meghiúsult ügylet veszélyeit: a befülledt zöldség, paprika esetleg elvihette egy-két fuvar hasznát!
  Ha kicsit később értem haza, nem volt időm kipakolni - dolgoznom kellett a munkahelyemen - és közben a kocsi a maradék rakománnyal nem a hűtőházban állt...
  Szóval nem kell bemutatnod nekem az életnek ezt az oldalát!

  Később egészen más irányt vett az életem - nem csak Magyarországot, a fél világot ismerhettem meg -ehhez már nem sok köze volt a kereskedelemnek.
  Ahhoz később tértem vissza - már nem zöldségben, hanem iparcikkben.
  Úgy alakult, hogy volt egy kis beleszólásom a nyolcvanas évek derekán az egyik legnagyobb magyar kereskedelmi vállalat dolgaiba.
  Minden beosztást csak addig vállaltam, amíg az a lelkiismeretemmel és a mozgási, intézkedési szabadságommal /annak igényével/ összeegyeztethetően alakult.
  20 éve nem állami alkalmazottként dolgozom - a magam ura vagyok , magam létesítettem a munkahelyemet, nem kell attól tartanom, hogy nyugdíjba küldenek - de ahogy a dolgok alakulnak, a nyugdíjra sem számíthatok...
  Nem az ismeretségek és protekció tart el , hanem a munkámból élek.
  Ha úgy tetszik - vállalkozóként!
  És nem garantált megrendelésekkel, mint sok <moderálva>házi, aki annak nevezi magát!

  Így állok.
  Sok olyan nagy tiszteletű, tapasztalt és okos embert ismerek, akiktől szívesen tanulnék - és talán tudnának még újat mondani.
  Tisztelettel szólva, de úgy érzem, Te - egyelőre- nem tartozol közéjük.
  Viszont a szókimondásod bíztató, még egy kis tapasztalat - aztán kialakul!”
 • 39. kormoska 2012. december 27. 21:10
  „És ez a"cég"tartozik a LEGTÖBBEL az önkormányzatnak!Még a várostól évekkel ezelőtt kapott kölcsönt sem adták vissza,most meg újabb haladékot kértek,meg is kapták....
  A Mars téri piac körül évek óta a fejétől bűzlik minden(és nem a hal)!
  Gondolom ezzel a nagyobb emeléssel kalapozzák össze az önkormányzatnak hiányzó pénzt.Vagy a parkoló nem üzemel elég hatékonyan?Hiába no,az Árkád jól alájuk vágott de meg is érdemlik.
  Tulajdonosi elvárások,ugyan már!A végén majd kiderül,hogy Botka személyes utasítása volt a 20%......,újabb Fideszes negatív kampány indult,páran be is fognak dőlni neki.”
 • 38. vmagdi 2012. december 27. 20:38
  „van egy nálunk gazdagabb ország, ott úgy oldják meg, hogy a van egy nagy ponyvás teherautó, rajta mindenféle zöldség, gyümölcs és hetente pld kedden szerdán szombaton beáll az utca végére, felhajtja ponyvát és az asszonyok odamennek a kis kosarukkal. Ezek a termékek nem egy termelőtől származnak, viszonteladók, tök mindegy, ha nem tetszik az asszonyoknak, bemennek a boltba... de nem szoktak”
 • 37. arvisura 2012. december 27. 20:13
  „Ha én leszek az igazgató nem lesz áremelés, és mégis elég lesz a pénz!”
 • 36. Bruhh 2012. december 27. 19:49
  „Jozko te gondolom ulsz a haverok altal bedugott allasodba.Ne felejtsd el teged is a vallalkozok tartanak el.A piacon nem mindenki ostermelo, eleg sok a vallalkozo,aki fizeti a tb t,adot.Ja es eljonnel egyszer kispofam reggel 3 kor bepakolni,aztan a piacon kipakolni, de este 11 kor meg osztalyozni.Szoval mig nem jartal a termelok,vallalkozok cipojeben, ne dumalj.Igenis lehuzas az egesz piacc, nagyon nagy baj,hogy az agyatok azon jar,hogyan tegyunk tonkre mindenkit.”
 • 35. Bendegúz007 2012. december 27. 19:22
  „Itt az ideje tüntetni a kis termelőknek is,vegyenek példát az egyetemistákról,ha nem tetszik hajrá,rajtuk áll a dolog.”
 • 34. Mozimasiniszta 2012. december 27. 18:30
  „ad 1 - Szeretnék olyan kiforgatható észjárással rendelkezni mint a piacot ügyvezető Úr ! tudni illik a bilétán,
  és a havi bérleti jegyen is rajta van az ÁFA összeg és be is kell perkálni izibe ! ergo: az ötezer nem is ötezer...
  ad 2 - a földnélküli "őstermelők"(értsd:nepper) ezek után még fényesebbre fenik a kaszát...”
 • 33. csaktudja 2012. december 27. 17:22
  „"másrészt figyelembe vesszük a kereskedők kívánságát: azt, hogy reklámozzuk sokkal többet a piacot." Mi a fészkes fenének, mindenki tudja hol van a Mars tér . Ha csak nem úgy mint mikor vezérünk útált ki 1 milliárd=1.000 millió forintot a házi fogászának, hogy fellendítse a magyar fogturizmust! 20 éve fél európa idejár fogat csináltatni, akkor miről is beszélünk és hol a lé!!!???”
 • 32. nagypappa 2012. december 27. 17:20
  „Félre van értve...
  Nem minden asztal drágul, csak az amelyek a "futósoron" illetve a csarnok előtti részen vannak.
  Ez nem más mint PIAC. Aminek az a lényege, hogy az árakat a kereslet kínálat határozza meg. Jobb helyen drágábban adják az asztalokat (is).
  Ne feledkezzetek meg róla, hogy az Igazgató úr régebbi határozatára a piac börtön felőli részen hétköznap INGYEN lehet negyed asztalon árulni. Ezzel a KFT szociális érzékenysége jól látható. Nyilván azok az őstermelők akik virágcserépben termelik a portékát és két asztalon árulnak nem kaphatnak kedvezményt, elég kedvezmény az adómentesség. Ne feledjük - kereskedőkkel szemben- 27% ÁFÁt is bezsebelik. Ez mennyi is két asztalra vetítve havonta.
  Sírnak rínak... harmadikán meg tolonganak asztalt váltani.
  Volt két zöldségbolt a nagycsarnokban, az is bezárt.”
 • 31. kontrapista 2012. december 27. 16:48
  „Az áremelést meggszavazta a Fidesz, MSZP, LMP de még a Jobbik is. Van itt egyetértés, ha plusz pénz kell!!!”
 • 30. jozko 2012. december 27. 16:00
  „24. Ebgondolat:

  Nagyon eluralkodott rajtad ez a " minden nő <moderálva> aki nem velem dug" szemlélet. Így a maradék tárgyilagosságodat is elveszíted.

  25. haresz:

  A véleményed kedves , naív - és teljesen szakszerűtlen.
  Sok szakmára /sőt hívatásra!/ lennél alkalmas ezzel a hozzáállással, de gazdasági vezetőnek, marketingesnek, sőt üzletembernek azért ne menj...összetörne a lelked!

  A sok kritikusnak van egyáltalán elképzelése arról, mibe kerül most egy frekventált helyen , minden hatályos jogszabály betartásával egy zöldségboltot nyitni vagy bérelni - és üzemeltetni?
  Miért hiszitek azt, hogy a Piac jótékonysági intézmény vagy inkubátor?
  Előbb a józan számítások - utána az előítéletek / mert azok nélkül ugye nem megy, emberből vagyunk..
  magyar emberből//”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez történt Csongrád megyében 2012 júliusában

Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év hetedik hónapjában. Tovább olvasom