Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Többen kaphatnak ingyentankönyvet

Az iskolákban augusztus végén vehetik át tankönyveiket a diákok. Idén kiterjesztik az ingyenes tankönyvellátást, szeptembertől az 1–13. évfolyamon tanulók kaphatnak térítésmentesen tankönyveket. Viszont nem mindegyik kötet ingyenes.
Nem feltétlenül öröm a diákok számára, de hamarosan lehet majd menni a tankönyvekért Fotó: Miskolczi Róbert
A kormány 2002-ben hozott határozatot az ingyenes tankönyvellátásról. 2003 szeptemberétől az általános iskolák 1–4. osztályos tanulói kaphattak térítésmentesen könyveket, tavaly már az 5–8. osztályosok is. Idén szeptembertől tovább bővül a jogosultak köre: a kilencedik-tizenharmadik és a szakképzési évfolyamra járó tanulóknak is jár majd.

Nem kell fizetniük a könyvekért a három- vagy többgyermekes családban élő diákoknak, a tartósan beteg vagy fogyatékos tanulóknak, valamint azoknak, akik kiegészítő családi pótlékban – rendszeres gyermekvédelmi támogatásban – részesülnek. Egy másik törvény rendelkezik arról, milyen módon kell az iskoláknak az ingyentankönyvet biztosítani. Az egyik megoldás az, hogy az iskola a napköziben, tanulószobán bocsátja a
Gyakorlat az EU-ban

A tankönyv-finanszírozás az Európai Unió tagországaiban eltérő képet mutat. Egyes országokban térítésmentesen kapják, míg több tagállamban a tankönyvekért nem a piaci árat, csak úgynevezett térítési díjat fizetnek. A tagállamok többségében azonban bizonyos támogatások mellett a tanulók, illetve szüleik vásárolják meg a tankönyveket teljes áron 
tanulók rendelkezésére a tankönyvet. De kölcsönözhetik a köteteket az iskolai könyvtárból is, a harmadik lehetőség pedig az, hogy az iskola fizeti ki a szülő helyett a tankönyv árát.

– Szerdán tartunk egyeztetést az ingyenes tankönyvekről – mondta Péterné Szabó Irén, a szegedi Csonka János Műszaki Szakközépiskola igazgatója. – A nálunk tanító pedagógusok nagyon gondosak, a kevés óraszámú tantárgyaknál jellemző, hogy visszaveszik a tanulóktól azokat a könyveket, amiket már nem használnak. Az iskola könyvtárából is kapnak kölcsön köteteket a diákok.

Vegyes megoldást alkalmaznak az Arany János Általános Iskolában. A most induló tanévben az iskola 744 diákjának körülbelül fele kapja majd térítésmentesen a könyveket.

– Könyvtári könyvként kapják meg a gyerekek a tankönyvet használatra – mondta Kissné Gera Ágnes –. Akkor hozzák vissza, ha már nem használják. Ezt nem kötjük az év végéhez, mert például van olyan szöveggyűjtemény, amelyből két évig tanulnak.

Az ingyenes tankönyvtámogatás tehát nem terjed ki az összes, oktatásban használatos kiadványra. Az angol nyelvkönyvekért fizetniük kell a szülőknek, ahogyan azokért a munkafüzetekért is, amelyek a gyerekek otthoni gyakorlását szolgálják. Ezért fordulhat elő, hogy bár a törvény szerint jogosult a diák a térítésmentes tankönyvre, a szülőnek bizonyos kiadványokért mégis fizetni kell.

.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi… Tovább olvasom