Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Többet érő érmék

Szeged - Ötvenforintos érméből öt, tízesből, húszasból és százasból egy-egy nem megszokott hátoldallal vert fémpénz került forgalomba hazánkban. József Attila, Deák Ferenc vagy Kossuth Lajos portréja jóval több pénzt hozhat gazdájának, mint amennyi az előlapján olvasható.
A pénz tényleg beszél. Ha például a boltban visszakapott 10-es, 20-as, 50-es vagy 100-as érme hátoldalán nem címert, magyar nőszirmot vagy kerecsensólymot látunk: a fémdarab többet ér valódi névértékénél.

2002-ben a Magyar Nemzeti Bank Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulójára az ő arcmásával bocsátott fémszázast forgalomba. Évente a „sima" százasból 60 milliót készítenek – ebből csak néhány ezret vertek. A hazai aukciós portálokon darabjáért 800-1000 forintot is hajlandók adni a gyűjtők. Akad azonban még ennél is értékesebb belőlük.

Néhány Kossuth-százas hátoldalára ugyanis elfelejtettek kötőjelet tenni az államférfi születésének és halálának időpontja közé. E ritkaságok állapottól függően 1000-3500 forintba kerülnek.

Néhány szokatlan és ritkaságszámba menő érme. Kár velük névértéken vásárolni. Fotó: Segesvári Csaba
Néhány szokatlan és ritkaságszámba menő érme. Kár velük névértéken vásárolni.
Fotó: Segesvári Csaba

Legbuzgóbban az 50 forintosokat forgassuk: ezen érme hátoldalára került a legtöbb szokatlan nyomat. A sólyom általában évfordulók alkalmából „repült el" a hátlapról.

Közönségdíjas 50-es

A Magyar Nemzeti Bank által 2006-ban kibocsátott, az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak emléket állító 50 forintos lett tavaly az év érméje. A Krause Publications kiadó szervezte pályázatra negyven országból több száz nevezés érkezett, a nagyközönségnek ebből állítottak össze egy listát az interneten. Ötvenesünkre több mint százezer szavazat érkezett a világ minden részéről.

Az első szokatlan ötvenes még 2004-ben, hazánk uniós tagságának alkalmából jelent meg a hétköznapi forgalomban. Rá egy évre néhány darab hátoldalára már a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat logója, 2006-ban a 125 éves Magyar Vöröskereszt emblémája került. Ekkor az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére is kiadtak egy rendhagyó 50 forintost, ami később a világot is meghódította, lásd keretes írásunkat. Az utolsó nem hétköznapi érme ebből a címletből tavaly került forgalomba, az 50 éves római szerződés tiszteletére. Az internetes portálokon tízszeres árat is kaphatunk darabjáért.

Fémhúszasból és -tízesből mindössze egy-egy rendhagyó veret készült. Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a haza bölcse portréjával 2003-ban húszas, József Attila születésének 100. évfordulójára 2005-ben a költő képmásával 10 forintos érmét bocsátottak ki. Utóbbiból mindössze 27 ezer van az országban, darabja 2600-3000 forintot ér.

Normál fizetésre valamennyi alkalmas, ám – különösen a ritkább érméknél – ez „botorság". Persze nem mindenki amatőr numizmatikus, arra jó példa egy munkatársunkkal történt eset. Egy szegedi kisboltban akart fizetni a vöröskeresztes jubileumi ötvenessel, ám nem fogadták el tőle a ritka érmét. Nem hitték el, hogy a furcsa hátlapú pénz hivatalos fizetőeszköz hazánkban.

Olvasóink írták

  • 1. Aranyhajufiu 2008. október 10. 15:53
    „na és ugyan mennyit??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakatos Krisztián a 15 megasztár között

Szeged - Krisztián, rajtad nagy a teher. Megígérted, ha bejutsz az első tizenötbe, megszabadulsz… Tovább olvasom