Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Többet kell fizetni egyes szakokon

Szeged - Tavalyhoz képest 1000 fővel kevesebb, mintegy 20 ezer 944 hallgatóban állapította meg a Szegedi Tudományegyetem 2015-ös kapacitásszámát az Oktatási Hivatal. 280-ra emelkedett a minimumponthatár, és drágult több, korábban olcsóbbnak számító szak.
2014-ben 6643 hallgatót tudtak felvenni a Szegedi Tudományegyetemre, az intézmény vezetése idén sem számít kevesebb elsőéves diákra. Azt mondják, az 1000 fős kapacitásszám-csökkenés nem feltétlenül jelent problémát, mivel a felvettekhez képest legalább háromszoros a rendelkezésre álló hely. – Félrevezető arról beszélni, hogy az SZTE kapacitásait bárki csökkentette volna. Minden felsőoktatási intézménynek van egy, a működési engedélyben meghatározott kapacitásszáma, amelyet a jelenlegi és a becsült végzett hallgatók száma is befolyásol. Manuálisan nem nagyon lehet változtatni, képlet adja ki ezt a számadatot – fogalmazott dr. Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

A felvételi jelentkezéseket február 15-éig kell leadni. Változás tavalyhoz képest, hogy idén már csak a felvi.hu e-felvételi rendszerében lehet jelentkezni a magyar felsőoktatásba. A felvételi eljárás alapdíja 9000 forint maradt, ezért három szakot lehet megjelölni. A további szakok megjelöléséért 2-2 ezer forintot kell fizetni, de összesen csak 5 helyre lehet jelentkezni.

A legfontosabb változások egyike a minimumpontszám emelkedése: 2013-ban 240, 2014-ben 260 pont volt, 2015-ben 280 lesz a ponthatár. Nehezíti a diákok életét az is, hogy idén az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és jogászképzésben és több társadalom- és bölcsészettudományi szakra is kötelező emelt szinten érettségizni. Sőt, például az egészségügyi, szociális és az oktatási képzési területeken alkalmassági vizsgát is tenniük kell a felvételizőknek.

Diákok a Szegedi Tudományegyetem tavaly őszi tanévnyitóján. Fotó: Schmidt Andrea
Diákok a Szegedi Tudományegyetem tavaly őszi tanévnyitóján. Fotó: Schmidt Andrea

A tavalyi 16-hoz képest 41 szak esetében határozott minimumpontszámról az oktatási kormányzat. Tipikusan népszerű szakokról van szó, amelyek közé bekerültek a fogorvos- és az általánosorvos-képzések is, ahol egyébként szakemberhiány van.

– Váratlanul ért minket a döntés, mert bár része a felsőoktatási stratégiának, arra számítottunk, hogy csak jövőre növelik a központi ponthatárral bíró szakok számát – mondta dr. Karsai Krisztina.
Egyes képzések önköltsége is nagyobb lesz idén. Jogász szakon tavaly 180 ezer forintba került egy félév, 2015-ben 250 ezer forintot kell fizetni. Germanisztikán 140 ezerről 180 ezerre, informatikus könyvtáros szakon 150 ezerről 180 ezerre nőtt az önköltség összege, de drágább a testnevelőedző-képzés is, 180 ezer helyett 200 ezer forintot kell fizetni. Az osztatlan tanárszakoknál félévenként 300 ezer forint lesz az önköltség Szegeden. Ellenpélda is van: a gazdálkodási és menedzsment felső-
oktatási szakképzés önköltsége 185 ezerről 150 ezer forintra mérséklődött. – Azt látjuk, az intézkedések abba az irányba mutatnak, hogy kevesebb hallgató kerüljön a felsőoktatásba. Ez ellentmond az európai uniós iránynak, amely célul tűzte ki, hogy a keresőképes lakosság minél nagyobb hányada legyen diplomás – reagált a felsőoktatást érintő változásokra a rektorhelyettes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 éves fiút gázolt halálra a Torontál IC

Kiskundorozsma előtt történt a baleset - 2 órán keresztül állt a vasúti forgalom Szeged és Cegléd… Tovább olvasom