Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Tökéletes működésben a ''szegedi bőrgyár''

Ha valakinek a karjáról lejött egy tenyérnyi bőr, akkor a gyógyító csapat a hajas fejbőréből kivesz egy aprócska darabot, s ezt – hám őssejtek laboratóriumi továbbtenyésztése révén – tenyérnyire növeli. Majd a bőr nélkül maradt felületre ülteti. S teszi mindezt sorozatban – ez „a szegedi emberi bőrgyár".
Szegeden tovább tökéletesítettük az Egyesült Államokban kidolgozott módszert – mondja dr. Bata Zsuzsanna Fotó: Frank Yvette
Évről évre több, krónikus betegség, illetve baleset miatt bőrét nagy felületen elvesztett beteg nyeri vissza egészséges kültakaróját az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. – Az ép bőrterületről vett, két-három négyzetcentiméteres nagyságú bőrt, pontosabban a hámsejteket, laboratóriumi körülmények között továbbtenyésztjük. Ezek megsokszorozódnak, így akár tenyér nagyságú, mesterségesen kitenyésztett bőrfelületet is fejleszthetünk, s a sérült, bőrhiányossá vált területre ültethetjük. A kiindulási sejtekből továbbtenyésztett hámszövetdarab gyorsan összeforr a sérült felülettel, mely önmagában nem lett volna képes regenerálni a bőrt – ismerteti dr. Bata Zsuzsanna docens, a dr. Kemény Lajos professzor vezette laboratórium, a „szegedi bőrgyár" munkáját.

A módszer – a laboratóriumi körülmények között történő hámsejttenyésztés és -beültetés – alapjait a nyolcvanas években fejlesztették ki az Egyesült Államokban. Az eljárást aztán különböző kutatóműhelyek fejlesztették-fejlesztik tovább. A szegedi bőrklinikán ezzel foglalkozó csapat kiderítette: a hajas fejbőr kitűnő „adóterület", az innen vett sejtek az átlagnál alkalmasabbak a továbbtenyésztésre. Itt kis helyen sok úgynevezett hám őssejt típusú sejt található – s mert minél több, osztódni képes sejt van egy adott területen, annál kevesebb is elég belőle –, tehát a „bőrnövesztés" folyamata a szokásosnál gyorsabb.
És a hajas fejbőrön a hámőssejt-vételkor keletkezett, két-három négyzetcentiméteres folytonossági hiány is gyorsan pótlódik.

A sejttenyésztés, a mintavétel körülményei, a bőrhiányos területre való helyezése a tenyésztett bőrfelületnek – ezek szintén olyan lépések, melyek még korántsem teljesen kidolgozottak, így a további tökéletesítésben a szegedi klinika is szerephez jut. A mesterséges sejttenyésztéssel, -visszahelyezéssel három éve foglalkozik intenzív módon az intézmény, és ennek eredményeként évente átlag tíz beteg nyeri vissza bőrfelületét akkora területen, amelyet másképp nem lehetett volna regenerálni. – Elsősorban krónikus betegségek révén elvesztett bőrt pótolnak így, de sérülések gyógyítása is szóba jöhet – halljuk dr. Bata Zsuzsannától. Betegek az ország legkülönbözőbb területeiről érkeznek ide. Ám az is lehetőség, hogy megrendelésre a szegedi klinika tenyészt hámsejtet, eljuttatja az igénylő társintézménynek, az országban bárhová, s ott végzik el a beültetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vedlenek a szegedi utcanévtáblák

Római körút helyett „Kapisztai", Mátyás tér helyett „Temesváry" – olvashatjuk… Tovább olvasom