Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Tökkel ütni

Tökös nemzet lettünk végre. Vagy tökkelütöttek? Ez is begyűrűzött hozzánk a kereskedelem vitorláin, ahogy Bálint-napkor a Valentin. Meg a többi. Vakulj magyar, legalább idegen hatásra, ha a magad erejéből nem megy.
Mi is föltaláltuk gyerekfejjel, mi mindent lehet kifaragni egy érett tökből. Ha fúrtunk rá két lukat, máris két szeme volt. Kivágtuk az orra helyét, aztán a száját, lehetőleg vicsorira, máris tökfej lett belőle. Persze ajánlatos volt előtte tisztességgel kibelezni, hogy égő gyertyát is lehessen állítani bele. Sötétedéskor riogathatta vele az apró kölköket a kamasz, vég nélkül. Mostanában a zseblámpa is megteszi. Ja, kalapot is illett adni rá, de az is egyszerű volt. Tökfödő a javából. Avval kezdtük. Szárcsutkájával kanyarítottuk le a tetejét, azonnal frizurája is lett tőle.

Ha azt hallanám, a bodzapuskát, a tollpuskát meg a krumplipuskát is vissza akarják hozni mindenféle pisztolyfegyverek helyett, megemelném tökfejemen a tökfödőt. Ha még karikázni is elkezdenének, meg bilickézni is, tavaszok hasadtával, és Isten tudja, hány gyerekjáték hever még az öregek emlékezetében, azt mondanám, egészségesen frissül a fejünk. Maga a tökély. De aggaszt, ha azt látom, hogy némely virágboltok előtt már tököt is árulnak, és a mindenre éhes kisgyerek hogyne pumpolná érte anyját-apját, akkor megbicsaklik bennem a lelkesedés.
Áru lett a nosztalgia. Megint vettünk valamit külföldről, ami eredetileg is a mienk volt.

Elkocogott az iciri-piciri ökröcske, a tökmagzacskó kintre, és megkérdezte, nincsen valamitek, amiből jó pénzeket lehetne csinálni? Hogyne volna! Tökjó! Viszek belőle egy szekérderékkal. Hazafelé vette észre, válságban van a disznópiac, mit csináljunk a sok tökünkkel? Már sorozott katonaság sincsen, nem lehet megfőzni, kisbaltával darabolva. Adjuk el, disznó helyett!

Bökkenő azonban van. Vagy lesz. Romló portéka a tök, hamar elkezd folyóssá válni. Semmi vész, van még fröccsöntő kisiparos. Fröccsint egyet plasztikból, szép színeset, még bibircsókok is lesznek rajta. És arra rá lehet írni mesés ákombákommal az iciri-piciri ökröcske meséjét is. Az alkalmazott irodalom jegyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendhagyó születésnap a száz éves Reök-palotában

Szeged - Száz éves a szegedi Reök-palota szecessziós épülete, és éppen száz napja nyitott meg az… Tovább olvasom