Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Töklámpák amerikai módra

Töklámpák virítanak a filmekben, és a boltokban: itt az angolszász ünnep, a Halloween. Mindenszentek előestéjén mindenféle szellemek, boszorkányok lepik el a kelta hagyományt átvevő népeket – és most már minket is. Halloweeni kellékmustránkon ellenállókkal és behódolókkal is találkoztunk.
Álarcdivat. Fotó: Miskolczi Róbert
Halló, halló, Halloween szörnyszemek most akciósan csak 599 forintba kerülnek! Halloween töklámpás csokoládé pedig csak 1099 forint! Magyarország legnagyobb hipermarketlánca egy új ünnep új kellékeit reklámozza. Mivel a Halloweent sokan kiolvasni sem tudják, akciós katalógusban meg is magyarázzák, mit jelent ez az ünnep, és miért kínálkozik alkalom a fogyasztásra.

A Rókusi körúti nagyáruházban már árulják a karácsonyfatalpat, meg a műfát is. Mellettük halloweeni belebújós álarcot 929 helyett most 779-ért kínálnak. Az akciós polcok elé pakolták a jó nagy sárga tököket, meg a cirokseprűt is – előbbi világító, vigyori lámpának való, utóbbi boszorkányoknak ajánlott.

A vásárlókat tegnap délelőtt nem hozta lázba a kínálat, sőt. Garami Ernőné szerint szomorú, hogy idegen országok idegen ünnepeit erőltetik rá az emberekre a külföldi cégek.
– A gyerekek a tévében az amerikai sorozatokból látják, hogyan zajlanak ott az ünnepek, és azt hiszik, nálunk is ez a szokás. Ez a bolondozós ünnep nem is illik a halottak napjához – mondta.

A fiatalok kevésbé aggódnak a globális ünnep kellékei láttán. Török Ildikó egyetemi hallgató szerint a halloweeni dolgoktól nem kell a magyar ünnepeket félteni. Se megvenni, se megnézni nem kötelező őket. Egyébként pedig vidám ünnepre a magyaroknak szüksége lenne, és ezért pártolná is a Halloweent, ha nem lenne ennyire amerikai.

Száz éve a magyarok globális média híján is mulatoztak ősszel: szüretkor, meg az advent előtti kisfarsang báljain. Orbán Imre, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa szerint nem lehet megakadályozni egy ünnep megjelenését. – Az utóbbi években lassan átvesszük ezt a szokást, talán mert vidám alkalomnak tartják az emberek. A töklámpa készítése családi program, alkotómunka. Szerintem gazdagodunk egy ilyen kedves hagyomány átvételével – mondta. Hozzátette: a magyar hagyományban legerősebbek a halottak napjához kötődő szimbólumok. A koszorú az üdvösség jelképe, azt a reményt fejezi ki, hogy a halott elnyeri a mennyei boldogságot. A gyertya pedig az üdvözítő hitet fejezi ki.

A kereskedők a magasztos kellékeket alacsony áron kínálják: a sírra való műanyag mécses a hiperekben most húzótermék. A tökös láda mellett áll glédába rakva. A legegyszerűbb fajta már 29 forintért kapható.


Marharépából tök lett

A Halloween szó a mindenszentek előestéje kifejezés (All Hallows’ Evening) rövidülése. November elseje minden szentek dicsőségét hirdető katolikus ünnep, a Krisztus előtti 5. században, a kelta Írországban azonban a tél beköszöntének napja volt. Kísérteties jelmezükkel a hagyomány folytatói a visszatérő szellemeket riasztják el, akik evilági testet keresnek maguknak. A töklámpás is ír szokás, Írországban még marharépába vájták, de Amerikában már tökbe, mert abból több volt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi időjárás az őszben

Reggel elkel a nagykabát, délben elég a rövid ujjú – így búcsúzik az ősz idén Magyarországon.… Tovább olvasom