Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Toledói karácsony a szegedi városházán

Ünneplőbe öltözött gyerekek és felnőttek ültek a szegedi városháza dísztermében felállított karácsonyfa körül december 21-én délután, az immár 22. toledói karácsonyon.
Csoda, hogy a „óperenciás tengeren is túlról", Amerikából immár több mint két évtizede érkeznek Csongrád megyébe, Szegedre ajándékok karácsony idején. Köszönhető ez a barátságnak, Szeged és Toledó, valamint Csongrád megye és Lucas megye barátságának – emlékeztetett Szabó Sándor. A szegedi polgármesteri hivatal kabinetfőnöke dióhéjban összegezte a több mint két évtizedes kapcsolat történetét, méltatta a toledói segítséget.
Műsort is gyerekek adtak a toledói karácsonyra összegyűlt gyerekes családoknak. A Király-König Péter zenei iskola növendékei közül Szabó Márton trombitán játszott, majd Ivánkovics Marcell csellózott, zongorán közreműködött: Zsigmond Gábor.

A megajándékozott gyerekek közül többen Tóth Károlynak és Ványai Évának adták át az ajándékukat.
A megajándékozott gyerekek közül többen Tóth Károlynak és Ványai Évának adták át az ajándékukat.

„Ennek a csodának a hátterében hétköznapi csodák sokasága rejtőzik. Ezek elképzelését segítheti talán, ha néhány vonással fölvázolom, hogy az amerikai Lucas megyében is kanyargó Maumee folyó partján kik és mit tesznek azért immár két évtizede, hogy örömet okozzanak eddig kétezernél is több gyereknek a dél-magyarországi Tisza-parton" – kezdte köszöntőjét az újságíró Újszászi Ilona. A Szegedi Tudományegyetem médiakapcsolati vezetője Campus Hungary ösztöndíjjal járt az amerikai Toledóban. Személyes élményeit osztotta meg ezen az adventen, amikor elmesélte: vendéglátója, Carol LaBounty magyarázta el neki, hogy a Toledónál az Erie-tóba ömlő a folyó, a Maumee neve – a valaha ott élt indiánok nyelvén – olyasmit jelent, mint mikor mi az édesanyánkat úgy becézzük, hogy Anyuka, vagy Mami. Az ugyancsak asszonynak képzelt, „szőke Tiszának" nevezett folyó partján élő szegedieknek azt is elárulta, hogy Carol vásárolta a Csongrád megyei gyerekeknek szánt ajándékot a toledóiak adományaiból. Kik adakoznak ott? Például a toledói magyarok városrészében, Birminghamben lévő református templomban hétről hétre találkozó asszonyok. Többek között a hímző szakkört vezető, ízes akcentussal beszélő Hilde, akinek az autóját is kalocsai hímzéses terítő díszíti. Vagy az egész életével a Birminghami városrészhez kötődő Erzsike, aki kevés magyar szó birtokában, mégis a magyarok iránt áradó szeretettel nyitja és zárja a templomot szerdánként, mikor a jótékonykodó tésztakészítők érkeznek. Közéjük tartozik az országhatárainkon túl születő, mégis választékos magyarsággal társalgó csupaszív Amálka is. És kihagyhatatlan ebből a körből a Toledó és Szeged testvérvárosi kapcsolatát újabb és újabb színekkel gazdagító nagyszerű szervező, Bálint Erzsébet.

„A toledói karácsony csodáját idén már átélhették azok a gyerekek, akik e hét közepén a vásárhelyi Kozmutza Flóra intézményben bonthatták ki a csomagokat" – emlékeztetett Újszászi Ilona. Most a szegedieken a sor. A toledói ajándékokat kisebb csomagokba elosztó szegedi városházi dolgozók, az itteni Toledói és Lucas Megyei Barátok Egyesületének Köre önkénteseivel együtt, a szeretet csodájának részeseiként a mai ünnepségen is gondoljunk a Maumee folyó partján élőkre, mikor kimondjuk: Merry Christmas! Boldog karácsonyi ünnepeket – mindannyiunknak!"

Merry Christmas!
Merry Christmas!

Erre örömtáncot jártak a Dózsa György Általános Iskola és a Pro Art Alapfokú Művészeti Iskola negyedikesei. Műsoruk végén a rászoruló gyerekeknek olyan személyiségek adták át az ajándékokat, akik személyesen is kötődnek Toledóhoz. Így – többek között – a volt szegedi alpolgármester, a jelenlegi szociális intézményi vezető: Ványai Éva, továbbá: Tóth Károly, a Toledói és Lucas Megyei Barátok Egyesületének elnöke, illetve Függ Zsolt, a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület munkatársa nyújtotta át az ajándékkal megrakott dobozokat.

Idén 56 szegedi gyermek részesült a toledói adományból. Kíváncsi örömmel bontották ki a csomagokat. Akadt, aki azonnal magára húzta a pulcsit, amit kapott. A mellett ülő kislány megpuszilta új játszópajtását, a plüss kutyust. Egy kisfiú pedig a fejébe húzta a Mikulássapkát és úgy kívánt Boldog Karácsonyt – a toledóiaknak is. A megajándékozott gyerekek közül többen Tóth Károlynak és Ványai Évának adták át az ajándékukat: rajzzal, maguk készítette karácsonyfa dísszel fejezték ki hálájukat a toledói adományozóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 percig tartott a biciklis hajsza

A nyuszi először a Rigó utca felé tekert, majd járt a Kossuth Lajos sugárúton, a Széchenyi téren, Tarjánban, és a Makkosházi körúton ért véget a kergetőzés. 40 perc kellett az alkalmi Tolvajkergetőknek. Tovább olvasom