Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Tollkozmetika a szegedi madaraknak

Szeged - Tollkozmetikába is mehetnek azok a madarak, akik a Kétfarkú Kutya madárvárosába költöznek be a Dugonics tér egyik fáján. Az alternatív kezdeményezés – amelyet a képzőművészeti lektorátus is támogat – csak pár napig látható Szegeden.
Madárváros alapjait tette le a REÖK és a Kétfarkú Kutya a Dugonics téren. A szárnyasok már be is költöztek új otthonukba, amelyet Kovács Gergő és Árki Tibor készített. Aki arra jár, láthatja: a verebek jókedvűen hemzsegnek az Olasz Intézettel szemben felállított madármetropolisz környékén, csipogásuk derűt varázsol a hűvösebb őszi napokba és az arra járók arcára.

A szárnyas településen utcák is vannak, ahogy egy valamire való városban: többek közt a Gombóc Artúr és a Vili, a veréb ág segíti a tájékozódást. Óriásplakátok hirdetik a szolgáltatásokat, így a plasztikai sebészetet – amely a törött csőröket gyógyítja, de akár kloákát is lehet szűkíttetni náluk –, a kukacfarmot, a tollkozmetikát, a bankot, amely „tojóhitelt" ad, vagy az „Aranytojás Költészetet".

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus által támogatott kiállítás először Miskolcon volt látható, és egy másik városba készült, ám a REÖK igazgatója, Herczeg Tamás feltétlenül Szegedre akarta csábítani a madárvárost.

– A Kétfarkú Kutya szegedi kezdeményezés, fontos megnyilatkozása a street artnak, amelyet most a kanonizált művészet is „védőszárnyai alá vett", hiszen a lektorátus pályázatát nyerte el – mondja. – A REÖK azért társult ehhez az alternatív kezdeményezéshez, mert különösen fontosnak tartom és támogatom a törekvéseket, amelyek ebben a megosztott társadalmi közegben szubjektíven és bátran reagálnak bizonyos, mindannyiunk által elszenvedett közéleti kérdésekre.

A REÖK rendhagyó kiállítása csak pár napig látható, a madarakat és házaikat elköltöztetik, így aki eddig nem tette, az mindenképpen látogasson el a madárvárosba, jól szórakozhat a Kétfarkú Kutya legújabb ötletén.

St. Martin és Chagall együtt a REÖK-ben

Chagall, a világhírű festő álomszerű képei között St. Martin tart szaxofonjával tárlatvezetést október 29-én, csütörtökön 18 órakor és 19.30-kor. A jegyek – 1500 forintért – korlátozott számban, elővételben is kaphatók. A tárlat a Pingvin Patikák szervezésében és teljes finanszírozásával jött létre. A Chagall-tárlat mellett Aranyi Sándor és Sinkó János jubileumi kiállítását, illetve egy festészet napi tárlatot láthatunk Dienes Gábor és Nagy Gábor Munkácsy-díjas festő, valamint textilművész munkáiból.

(x)

Olvasóink írták

  • 2. baloghkatica 2009. október 28. 23:14
    „A Budapesti Állatkertben van a tengerimalacoknak "Tengerimalac Falu", "Tengerimalac Város"

    Nagyon onnan koppintós szagú a dolog :D

    Szegeden 2 éve puskával lőzzék a túlszaporodott madarakat... mit szóltok ehhez 2farkúak?”
  • 1. Rosmary53 2009. október 26. 20:32
    „Második hete járok nézelődni a terebélyes fa alá, és boldog madárcsicsergést hallgatni. Hiányozni fog a Madárváros...nem csak nekem, a madaraknak még inkább. Esetleg valaki nem lepné meg őket és a várost egy maradandó, igazi szegedi építménnyel? Ennek kapcsán itthon előkerült egy régi madáretető, feltettük, feltöltöttük, és élvezzük a sok cinke csicsergését az erkélyen...nekünk már van "Madárvárosunk".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy autó ütközött a 47-es főúton Szeged határában

Szeged - A 47-es főúton Szeged határában hétfőn nem sokkal 12 óra előtt négy jármű ütközött. Tovább olvasom