Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Töltöttkáposztafőző-verseny Röszkén: kolbásszal, csülökkel

Röszke - Valószínűleg modern korunk szakácskönyvírói is rácsodálkoznának azokra az ételkülönlegességekre, amiket tegnap láttunk, éreztünk és kóstoltunk Röszkén.
Tizenötödik alkalommal rendezték meg a nemzetközi
töltöttkáposztafőző-versenyt tegnap Röszkén. A sportpálya minden szögletében bográcsokban rotyogott az étel. A zsűri részéről Frank Sándor mesterszakács tartott kóstolót.

Valószínűleg modern korunk szakácskönyvírói is rácsodálkoznának azokra az ételkülönlegességekre, amiket tegnap láttunk, éreztünk és kóstoltunk Röszkén. Reggel hét óra óta folyamatosan főtt a káposzta a bográcsokban, két helyen sem tapasztaltunk egyforma ízvilágot.

– Kicsit késésben vagyunk, sokat kellett várnunk a határon – mondja Pakai István, aki a szerbiai Magyarkanizsáról érkezett. – A mi szármánk (a töltött káposzta vajdasági neve – a szerk.) úgy készül, hogy pörkölt alapra rakjuk a darált húst, a fokhagymát és a rizst, majd pirospaprikával begöngyöljük. Erre kerül a savanyú káposzta, majd mindezt vízzel felöntve két óráig főzzük.

– Az íz kedvéért egy nagy csülök is fő a bográcsban, de használunk otthonról hozott törött paprikát is – magyarázza a Gastro Club Körös szakácsa.

Csongrád megye majd minden települése képviselteti magát a versenyen, de a fúzió sem ritka. Jó példa erre az egyik takarékszövetkezet, amelynek szegedi és röszkei munkatársai együtt ragadtak fakanalat.

Már egy évtizede jár főzőversenyekre Vajda József, aki kolbászt is rakott a töltött káposztába. Fotók: Frank Yvette

– A mi káposztánk a Csintalan szárma elnevezést kapta – tudjuk meg Móczó Istvántól. – Árpakásával készült, de raktunk bele még körmöt meg füstölt oldalast is. Kis fűszer, kis kamat a jelszó, a kovászos kenyér igazi csemegének hat a melegben. Száraz rosét és szilvapálinkát ajánlanak az ételhez, bár utóbbiból sokat elhasználtak a főzés hevében. Ugyanez a csapat unaloműzésként egy birkapörköltet is felrakott forrni, a titkos receptről hiába faggatjuk őket.

Néhány méterrel odébb igazi fesztiválhangulat uralkodik, már ami a sört és a kolbászt illeti. Előbbi pusztán a kiszáradás elleni védőitalként szolgál, utóbbi viszont gazdagon szétterül a töltések tetején.

– Azért rakok kolbászt is a töltött káposztába, mert mindkettőnek más a fűszerezése – magyarázza Vajda József. – Majd egy évtizede járok főzőversenyekre, feleségem elfoglaltsága miatt otthon is én szoktam a konyhában tevékenykedni – mondja büszkén a kunfehértói férfi.

Már megkezdődött a zsűrizés, amikor egy takaros kis bogrács tartalmára lettünk figyelmesek.

– Mindössze három tölteléket készítettem, főztömet a polgármester asszonynak ajánlom – mondja Petri László. – Az a különlegessége, hogy hallal lett töltve, méghozzá egy amur húsával. A versenyen kívüli töltött káposzta még Frank Sándor mesterszakács tetszését is elnyerte.

Olvasóink írták

 • 6. gróf 2009. augusztus 04. 08:49
  „1!
  A káposztát azért ősszel savanyítják nagyobb tételben, mert akkor érik be és akkor olcsóbb. A kovászos uborkát nyáron készítik, mert nyáron van belőle sok. Az erjedéshez meleg kell, nem ősz.

  Egészségesebb a töltött káposzta (hús és zöldség), mint a rántott hús az olajos panírral, olajban sütött krumplival...feltéve, ha nem zsíros mócsingokból készül, csak húsból, és nem addig eszi az ember amíg lefordul az asztal alá...”
 • 5. bo 2009. augusztus 03. 18:18
  „És, ha kész, visznek ki egy kicsit a várakó kocsisorra is jópénzért.”
 • 4. Léni 2009. augusztus 03. 15:09
  „Balotelli! Mit fanyalogsz? Neked nem kell szedni a tálból, én szivesen szedtem volna, ha ott lettem volna.”
 • 3. Balotelli 2009. augusztus 03. 13:45
  „Váljon egészségedre Palikám, a 70 fokos melegben !”
 • 2. varadipal 2009. augusztus 03. 13:01
  „Balotelli. Menj ki a Mars téri piacra, hátha most is van savanyúkáposzta. Én akkor eszem a töltöttképosztát, amikor megkívánom, évszaktól függetlenül.Te a halat is csak karácsonykor eszed?
  Nelem inkáb az a bajom, hogy nem volt a program kellőképpen propagálva. Ettem volna néhány falatot.”
 • 1. Balotelli 2009. augusztus 02. 22:39
  „Legnagyobb nyár közepén töltöttkáposztát főzni ??!! Ez őszi téma,akkora savanyodik meg a káposzta.De hát itt minden lehetséges.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugó a szegedi Bertalan hídnál - kikpacsolták a lámpákat

Szeged - A sok hazatérő román vendégmunkás is hozzájárul a torlódáshoz. Tovább olvasom