Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Tőlünk kérdi a kormány, milyen díjat töröljön el

Magyarország - 10 milliárd forintot szeretne a kormány a zsebünkben hagyni azzal, hogy jövőre csökkent vagy el is töröl egyes közigazgatási térítési díjakat. Lázár János bejelentette: várják az ötleteket, mi mindenért szeretnénk kevesebbet fizetni. Már az első reakciók is érdekesek.
A június 5-étől augusztus 6-áig tartó, úgynevezett közigazgatási rezsicsökkentésről szóló konzultációt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. A járási hivatalokban személyesen is el lehet mondani, amit erről gondolunk, a kormányhivatalok honlapján is várják a véleményeket. A vásárhelyi politikus emlékeztetett: 2016-ban 10 milliárd forinttal kevesebb bevételt terveznek ezekből a díjakból.

Hiába erkölcsös

 Népítélet

A konzultációval kapcsolatban is érkeztek megjegyzések. Egy göcseji tanyán élő olvasó szerint a kormánynak a mindennapi életben való jelenlétét kellene csökkenteni, esetleg megszüntetni. „Hülye a kérdés. Vagy azt mondom rá alapból, hogy ne fizessünk semmiért, vagy azt, hogy már bocs, én ezt nem tudom megítélni: azért tartjuk a politikusokat meg a hatósági szakértőket, hogy ezt ők döntsék el" – írták Pécsről. A szegedi könyvtáros nem hisz abban, hogy népítélettel kellene meghatározni bármely szolgáltatás árát: „De nyilván nem is ez a cél: cukorba forgatott gumicsont az alattvalóknak, hadd szopogassák, mint Tót tűzoltóparancsnok a csipogót."

A kormánynak is van ötlete azzal kapcsolatban, hogy mit lehetne csökkenteni. Lázár János példaként említette a hatósági erkölcsi bizonyítvány igényléséért, az ellopott gépjármű forgalomból való kivonásáért és az ellopott igazolványok pótlásáért fizetendő díjat.

Hatósági erkölcsi bizonyítványt most 3100 forintért lehet igényelni, az ellopott gépjárművet 2300 forint ellenében vonják ki a forgalomból ideiglenesen. Az ellopott jogosítvány pótlása 4000 forintba kerül, az ugyanilyen sorsra jutott személyi igazolványé és lakcímkártyáé ingyenes. Az útlevél öt évre 7500, tíz évre 14 ezer forintba kerül.

A konzultáció biztosan nem fullad érdektelenségbe, elég volt csütörtök este egy rövid felhívás a közösségi oldalon, jöttek az ötletek. Az erkölcsi bizonyítvány díját egy soproni anyuka áthárítaná arra, aki kéri, vagyis a leendő munkáltatóra. Egy hódmezővásárhelyi családos férfi ehhez hozzátette: az erkölcsiért fizetett pénz kidobott összeg, ha az embert nem veszik föl oda, ahová jelentkezett.

Hozzáteszi: „Az ellopott gépjárművek forgalomból való kivonása után pedig 1. annak kellene fizetnie, aki ellopta, 2. vagy az államnak kellene azt illetékmentessé tennie. Már csak azért is, mert a lopott kocsikat mégiscsak a legnagyobb államhatalmi szerv(ezet)nek, a rendőrségnek kellene megkeresnie."

Egy fecni: 3000


Az elveszett tb-kártyáért kért díjat is drágállják: „Csak egy új fecnit nyomtatnak, és aláírják. Ehhez képest én két éve több mint 3000 forintot fizettem érte." Ha választani kell, a személyes iratokért fizetendő díjakat töröltetnék el. Egy Csanyteleken élő fiatalasszony említette, amikor valakit meglopnak, többnyire az irataival együtt a pénze is eltűnik, ami épp elég bosszúság a család számára. Az, hogy ilyenkor még fizetni is kell az igazolványok pótlásáért, csak tetézi a kárt.

A kormányablakokban várják a közigazgatási reszicsökkentéssel kapcsolatos javaslatokat is. Fotó: Karnok Csaba
A kormányablakokban várják a közigazgatási reszicsökkentéssel kapcsolatos javaslatokat is. Fotó: Karnok Csaba

Így folytatta: „ha van ilyen opció, akkor a kutyaoltások díját mérsékelném. Pár hete 12 ezer forintot fizettünk egy chipért és két veszettség elleni oltásért, a féreghajtó árát elengedte a doki. Az erősen ajánlott oltássorozat is nagyon drága, ráadásul 3-4 alkalommal kell oltani vele a kutyákat. Miért azok fizetnek ennyit, akik amúgy is felelősen tartanak kutyát? Nem egy emberről tudok itt, aki nem oltatja a kutyáját, holott volt ebösszeírás is."

Mintha adó lenne


Az autóval kapcsolatos fizetnivalókat többen is szóba hozták. Valaki a jogosítványhosszabbításért fizetett több mint 11 ezer forintot tartotta túlzónak, más a műszakivizsga- és eredetvizsgálat-díjakat hozta szóba. Megosztotta a muszakivizsgaztato.hu internetes oldalon az árlistát, amelyből kiderül, hogy a személygépkocsi műszaki vizsgájáért 21 ezer 290 forintot kell fizetni, egy könnyű pótkocsi eredetvizsgálata pedig 16 ezer forint. Bosszantó, amikor az ember úgy érzi, az adminisztráció önköltségén felül is kérnek tőle pénzt, ami az állam tiszta haszna, miközben mintha adó lenne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

13 ezren nosztalgiáztak a Deja Vu fesztiválon

Ingyenes családi nappal zárul a Deja Vu fesztivál, délután Gyuri bácsiék melegítették be a… Tovább olvasom