Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Tolvaj egyetemisták: könyveket lopnak a vizsgákhoz

Szeged - Vizsgaidőszak közeledtével látványosan megugrik a lopási kísérletek száma a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában. A leleményes hallgatók - az elektronikus védelem ellenére - legtöbbször megoldják, hogy hozzájussanak a keresett jegyzetekhez.
Bakonyiné Ficzkó Ildikó, a SZTE Egyetemi Könyvtár osztályvezetője elmondta: minden könyvtári kiadványuk fel van szerelve egy riasztóval, egy biztonsági fémszállal, ezért ha valaki illegálisan próbálja meg kivinni a könyvet, megszólal a biztonsági kapu. A működési elve ugyanaz, mint a nagyáruházakban.

A könyvtárosok igyekeznek titokban tartani, hogyan védik a könyveket, persze a legtöbb hallgató már jól ismeri a trükköket. Ha kitépik a vonalkód alá ragasztott fémszálat, a kapu már nem jelez , de sokszor nem csak egy riasztót rejtenek el a könyvekben, ezért sokan lebuknak. A vizsgaidőszak előtt általában megháromszorozódik a lopási kísérletek száma.

A legjellemzőbb azonban a könyvek kiollózása, tehát az, hogy oldalakat vágnak ki a könyvekből. Itt azonban érezhető némi javulás, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint gyakran 20-50 oldalt, fejezeteket vittek el, most ez egy-két oldal lett - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pálfy Anna, az Egyetemi Könyvtár csoportvezetője.

Illusztráció: Frank Yvette
Illusztráció: Frank Yvette

Ez annak köszönhető, hogy a könyvtár több fénymásolót is beállított az olvasótermekbe. Így nincs sok értelme az oldalak kitépésének. Mostanában azonban többször az is előfordult, hogy a nagyon keresett jegyzeteket néhány hallgató egyszerűen eldugja mások elől a többszázezer könyv között.

Az illegális jegyzetmásolás is lendületet kap ilyenkor

Fénymásolással sokszorosított egyetemi jegyzeteket, mesterpéldányokat legutóbb a szegedi Vitéz utcai fénymásolóban foglaltak le a rendőrök októberben.

A büntetés egyébként akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését jelentős vagyoni hátrányt okozva, üzletszerűen követték el.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Pál883 2008. december 03. 16:45
  „BeatMaster

  rosszul látod.
  a főigazgató a cikkben lehet bünös vagy annak érzi magát, mentegetözik.
  az ehök elnök meg népszerűségbajnokságra hajt, politikusok is így tolják
  saját szekerüket. a nép érzékeny lelkű szószólói lesznek, ez a dolguk.

  jó politikai petting ez, nem "jó fej érdekképviselő" ahogy te mondod.”
 • 48. BeatMaster 2008. november 30. 07:58
  „Mader úr, nem kell önnek (meg senkinek) elnézést kérni az egyetemistáktól! Erre mondják: Kinek nem inge ne vegye magára! Zelena úr pedig ne akarjon mindjárt "jófej" érdekképviselőnek tűnni!
  Én is "besípoltam" már a könyvtárban,és egy nagyon udvarias intézkedésnek estem "áldozatul". Ugyan én csak megfeledkeztem magamról, és kisétáltam,de a biztonsági őr odaillő udvariassággal közölte, hogy szabályt sértettem menjek vele jegyzőkönyvre. Még csak a tekintetében sem láttam,hogy tolvajnak nézne pedig "beriasztottam"! Aki valóban tolvaj az nem fog beriasztani,mert kijátsza a biztonsági rendszert, esetleg az egyáltalán nem szigorú szankciók miatt nem is érdekli, ha elkapják... (Engem is "csak" eltiltottak a kölcsönzés lehetőségétől 1 hónapra... Kevés!) Megjegyzem azért megnéznék a könyvtárban egy filmbe illő jelenetet mikoris beriaszt egy valós tolvaj és elkezd futni,de a forgóajtóig nem jut mert a biztonságiak földhöz teremtik --van köztük 1-2 marcona szép nagydarab akikkel nem szeretnék összetűzésbe keveredni :) -- 100 szónak is 1 a vége: tolvajok voltak, vannak, lesznek... A könyvtárban is! A személyzet teszi a dolgát,mi pedig megpróbálunk lediplomázni,még akkor is ha ellopják előlünk a könyvet...
  Egy egyetemista”
 • 47. egyetemista007 2008. november 25. 15:22
  „Zelena András, az SZTE EHÖK elnökének levele, amely a 2008. november 25.-i Délmagyarországban jelent meg.


  Tisztet Főszerkesztő Úr, Kedves Olvasók!

  Reagálva a lapban közölt ,,Tolvaj egyetemisták: könyveket lopnak a vizsgákhoz" című írásukra a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának, illetve kari Hallgató Önkormányzatainak tisztségviselőinek nevében szeretnénk hallgatótársaink többségének véleményét tolmácsolni a Tisztelt Olvasóknak.
  A fenti cikk címválasztását már önmagában is problematikusnak véljük, mivel a tolvaj jelzőt 40 000 hallgatóra vonatkoztatva igen súlyosnak s igaztalannak érezzük!
  Úgy tudjuk, fenti hallgatói létszámhoz (és a könyvtári látogatók számához képest) a könyvtárból való lopási kísérletek száma elenyésző, ezért tartalmi szempontból is sérti írásuk hallgatótársaink önérzetét. E feltevés minden olyan egyetemi polgárt sért, aki tisztában van a kölcsönzés rendjével és módjával, illetve jogkövető állampolgárként nem vetemedik lopásra. Véleményünk szerint a könyvtár igen szigorú és egyértelmű szabályok szerint működik. Társaink tisztában vannak a késedelmesen könyvtárba vitt könyvek késedelmi díjának fizetési kötelezettségével, illetve azzal a ténnyel, hogy lopási kísérlet esetén a biztonsági szolgálat köteles jegyzőkönyvet készíteni minden esetről.
  Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a József Attila Tanulmányi és Információs Központot nem csak hallgatók látogatják, a cikkben pedig a lopási kísérletek száma nincs számszerűsítve, így azt a következtetést vonhatják le az olvasók, hogy az egyetemistáknál bevett gyakorlat a könyvtárból való lopás. Ezt a feltételezést pedig határozottan elutasítjuk! Annak ténye, hogy egy ily méretű hallgatói létszámmal bíró egyetemi hallgatókból álló közösséget egy hírértékkel bíró írásban ilyen negatív és sértő jelzővel illetnek, komoly (és egyben jogos) felháborodást váltott ki hallgatótársaink körében.
  Bár a lopási kísérletek szankcióin mi is szigorítanánk, de tisztában vagyunk azzal, hogy a kölcsönözhető könyvek száma vitathatatlanul elenyésző, így egy-egy vizsgaidőszakban - az egyre növekvő hallgatói létszám miatt - a raktáron lévő könyvek egyes példányaira több száz társunk várakozik. Ezért sem gondoljuk, hogy az alapesetben is nehezen hozzáférhető kötetek számát társaink szándékosan csökkenteni igyekeznek!

  Kérem a Délmagyarország szerkesztőségét, hogy ezen levelemet közölje a lapban, megjelenési felületet biztosítva a hallgató oldal véleményének.


  Köszönettel:
  Zelena András
  SZTE EHÖK elnök”
 • 46. amata 2008. november 19. 11:23
  „"...az egyetemista fiatalok ok nélküli súlyos megsértése megtörtént." Teljes mértékben osztom ezt a véleményt. A DM népszerűsége nem hiszem, hogy javul, ha sok esetben egymásnak ugrasztja olvasóit. És itt nem kizárólag az RTL-től átvett cikkére gondolok.
  Egy napilap nem attól jó, hogy hajmeresztő történeteket tálal (lhetőség szerint egyszerre többet is), hanem ha korrekt módon tudósít aktuális eseményekről.
  A DM főszerkesztőjét tisztelettel arra kérem, hogy legyen tekintettel erre a jámbor olvasói kérésre is.”
 • 45. mader 2008. november 19. 09:24
  „Kedves Mindenki, aki hozzászólt, ilyen vagy olyan véleménnyel és oldalról! A Délmagyarország online kiadása cikkében foglaltak a tényeknek megfelelnek. Azonban a cikk címe miatt válnak teljesen igaztalanná. Mint a világ minden könyvtárából, tőlünk is visznek el (finoman szólva) kikölcsönzés nélkül könyveket. Hála Istennek, egyre kevesebbet, de visznek. Hogy még kevesebb ilyen eset legyen, a könyvtár védekezik, esetenként igen modern eszközökkel. Ezt mondták el kolléganőim egyértelműen és világosan az RTL Klubnak. Aminek tudósítása nyomán a DM online cikk is született. A cikk címe viszont mindenki számára elsősorban azt mondja: az egyetemisták tolvajok. Az egész történet ezek után olyan képzetet kelt, hogy lám, a mai ifjúság! a mai egyetemisták! s bizony tolvajok! A mai médiavilág sok képviselője úgy véli, hogy az érdekesség, a blikkfangosság oltárán fel kell, fel lehet áldozni minden valóságot. Ami a mi esetünkben az, hogy az évi több mint 700.000 könyvtárat látogató ellenére nem jellemző, arányaiban nem is említendő a lopás. Ami persze van, s elkövetői egyetemisták is lehetnek. Döbbenetes számomra, hogy -- amint számos hozzászólásból is kiviláglik -- az egyetemista fiatalok ok nélküli súlyos megsértése megtörtént. Mindig ahhoz tartottam magam, hogy közintézményként, a média tájékoztatása kötelességünk. Többször megjártuk már, hiszen úgy tűnik, hogy a jó, az értékes az nem érdekes, mert talán nem eladható. Annyi mindenről lehetne írni könyvtár és egyetemisták kapcsán, világszínvonalú elektronikus szolgáltatásoktól kezdve olyan problémákig, miért van egyes esetekben kevés példány, miért hiányozhatnak fontos idegen nyelvű monográfiák stb. Ezek nem érdekesek. Érdekes az, ha a könyvtár kapujában ül egy fekete macska, aminek a nyakába egyik kollégánk egy masnit kötött. Annyi tv és újság még életben nem volt a könyvtárban, legszívesebben azt szerették volna, ha a macska végiggyalogol egyik kollégánk vezetésével az egész könyvtáron. Szegény azóta kimúlt. Most azon töröm a fejem, hogy kéne még egy macskát keresni... legalább elfelejtenék a hallgatókkal való foglalkozást. A szokástól eltérően ide írom a nevem: dr. Mader Béla, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója. És nem csak utószóként: Minden olyan egyetemistától, aki a nem általunk sugallt általánosítástól mélyen sértve érzi magát, ártatlanul is bocsánatot kérek.”
 • 44. iri 2008. november 18. 20:40
  „Lehetne komplexebben is elemezni ezt a kérdést: ha csak fele ennyi diplomás lenne, nem lenne annyi diplomás munkanélküli, nem kellene ilyen sok könyv és az államnak is kevesebb pénzébe kerülne, kevesebb adó menne erre, ...... Mert őszintén szólva nem mindenki fogja hasznosítani is a végzettségét. Persze ez nem mindig nem akarás kérdése, de tény, hogy sok a túlképzett ember.”
 • 43. gyarmati_nő 2008. november 18. 16:07
  „Szerintem inkább attól függ, ki mennyire veszi komolyan azt, amit csinál. Lehet egy andragógiát vagy egy szociológia szakot is keményen és lelkesedéssel csinálni. Fölösleges összehasonlítani a karokat, szakokat, mert ez körte-alma probléma. Kicsit nevetséges, hogy egyes szakok hallgatóinak túl kell misztifikálniuk a saját karukat meg tudásukat ahhoz, hogy valakinek érezzék magukat. Lehet, hogy te meg besz*rnál egy büntetőjog, számvitel vagy Hegel-vizsgától.”
 • 42. Lali_79 2008. november 18. 15:52
  „gyarmati_nő,

  nem, nem jártam végig minden kart, de azért lássuk be.
  7 szemeszter alatt (+1 gyakorlati félév) sokat lehet tanulni, nem? :D :D
  Vicces a kétszakos két szakdolgozatos képzés, 35 oldallal... Szégyen.

  Ja, és én sem szívesen fogom beadni a kölkömet olyan suliba, ahol a kedves
  tanárnők és urak 6-7 vizsgával tolták végig a főiskolát, 3 év alatt.”
 • 41. trend 2008. november 18. 15:49
  „Lali, az egyetlen mentség a visszalopás:)”
 • 40. Lali_79 2008. november 18. 15:48
  „Trend,
  én sem legalizáltam a lopást, de azért értsük már meg, hogy van akinek ez az egyetlen mentsvára vizsgaidőszakban.
  Én sem lopnék könyvet, de akiről tudom hogy "kivitte", vissza is adta, bármennyire is hihetetlen.”
 • 39. gyarmati_nő 2008. november 18. 15:33
  „Lali, gondolom az összes kart végigjártad már, ha ennyire profi vagy a követelményekben. Ami pedig a lopást illeti, Doktor Übermensch, én nem gyógyíttatnám magam tolvaj orvossal...”
 • 38. trend 2008. november 18. 15:18
  „Lali, az megfordult-e a fejedben, hogy hallgatótársaid elől lopod el a könyvet? Mit szólnál hozzá, ha neked nem maradna, mert még egy páran úgy döntenének, hogy a te módszeredet választják? Ilyen szempontból indiferens, hogy milyen szakra jár az illető. Másrészt meg az jutott az eszembe, hogy milyen elitista magatartás, hogy az orvostanhallgató megengedheti magának, más szakosnak meg úgysem kell annyit tanulni. Ő nem lophat, te igen. Ejjj.
  Jártam egyetemre, és nem loptam. Másoltam. Kézzel. Mert akkor még fénymásoló sem volt.
  A világon nincs olyan könyvtár, ahol annyi könyv lenne, ahány hallgató.”
 • 37. Lali_79 2008. november 18. 13:13
  „Trend,
  nem a testnevelés-rekreáció vagy ifjúságsegítő szakos a lopás alól kimentett (és nem is a bulvárt haza vivő), hanem az, aki ahhoz hogy az 5-6 évet befejezze, éjszakákon keresztül tanul egy anatómia könyvből (amit kihozni nem lehetne), hogy majd a szétdohányozott tüdőrákodat gyógyíthassa!
  Ha meg jártál egyetemre valaha, tudod mi egy kemény vizsgaidőszak. Még egyszer, nem az EFIn, Jugyun, hanem kemény, számonkérős TTK-n, SZOTEn.”
 • 36. trend 2008. november 18. 12:50
  „Lali_79
  Szerinted a többiek azért lopják ki a könyveket, hogy kis hajókat hajtogassanak belőlük?
  A lopás az lopás. Fel kellene fogni, hogy a hallgató társai elől lop az, aki lop, nem a könyvtárossal, biztonsági őrrel szúr ki.
  Az én korlátolt gyerekemet pedig ne tanítsa az, aki még fel is van háborodva azon, ha nem helyeslik azt, hogy a nagy tudós úr lopás árán öntötte a fejébe a tudományt, és szerinte a cél szentesíti az eszközt.”
 • 35. Lali_79 2008. november 18. 10:08
  „Ti aluliskolázott, könnyen ítélkező Banda! - tisztelet a kivételnek -

  Ezek a fiatalok azért visznek ki könyvet, hogy otthon is tudjanak tanulni, hogy majd Titeket meggyógyítsanak, a jogaitokat védjék, vagy tanítsák korlátolt gyermekeiteket!

  Lehet van, aki nem ezért viszi el a könyvet, azt tényleg ítéljük el, de a többség nem ilyen, és más a szándékoltság!!!!!!”
 • 34. babakocsis 2008. november 18. 09:13
  „Üdv!
  Én azt is megoldásnak tartanám, ha az egy félévre a tanár által kiadott jegyzetet egy olyan jegyzetgyűjteménybe szednék össze, amely annyi példányban lenne kinyomtatva, amennyi atanulói létszám.
  Sőt, vékony fedelű kötésbe bekötve, amit a jegyzetboltban 200 forintos egységáron meg lehetne venni.
  Így megkímélnék a könyvtári könyveket.
  Tudom hogy nem érné meg, de valamit valamiért.”
 • 33. babakocsis 2008. november 18. 09:12
  „Üdv!
  Én azt is megoldásnak tartanám, ha az egy félévre a tanár által kiadott jegyzetet egy olyan jegyzetgyűjteménybe szednék össze, amely annyi példányban lenne kinyomtatva, vékony fedelű kötésbe bekötve, amit a jegyzetboltban 200 forintos egységáron meg lehetne venni.
  Így megkímélnék a könyvtári könyveket.
  Tudom hogy nem érné meg, de valamit valamiért.”
 • 32. joy 2008. november 18. 00:28
  „Egy régi szólás azt mondja:
  "Könnvet lopni nem bűn."
  De durva kicseszés másokkal.
  Gyalázatos bűnnek tartom, hogy valakik megcsonkítanak könyveket, jegyzeteket!

  És ezekből lesznek tanárok, jogászok, prolitikussok, orvosok, köztisztviselők, vezetők.

  Csodálkozunk, hogy minden olyan sz.r?”
 • 31. iri 2008. november 17. 22:18
  „Mi annak idején az előző évfolyamosoktól is szereztünk jegyzetet. És nemcsak olyat, ami csak egy félévben kellett.”
 • 30. evibaba 2008. november 17. 22:12
  „Az sem elég,ha valaki korán kezdi a kölcsönzést... Én eddig novemberben kezdtem,most szeptemberben akartam... Nem sok sikerrel,mert volt olyan könyv amiből már az össze példány ki volt kölcsönözve,előjegyzés is volt rajtuk. Mellesleg,aki szerint minden azon múlik,h mikor kezdünk neki,az téved. Tankönyvekre nincs hosszabbítás, szóval ha nem november végén veszem ki,akkor esélyem sincs,h nálam legyen vizsgaidőszakban.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közelebb kerültünk a brüsszeli döntésekhez

Szeged - Régi igény, hogy a lehető legmagasabb szinten kellene képviselni az Európai Unióban a… Tovább olvasom