Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Tolvajok, csalók járják a tanyákat

Ásotthalom - Az ásotthalmi tanyavilágban a határszökevények, az utazó árusok és a „saját nevelésű betyárok" okozzák a legtöbb problémát. Legutóbb csalók próbálkoztak Jolán néninél. Tavaly 365 bűncselekmény történt a megyei tanyákon.
– Ebéd után lepihentem. Arra riadtam fel, hogy az előszobában egy megtermett fiatalember matat. Azt mondta, a gázórát jött ellenőrizni. Amikor mondtam, hogy nálunk nincs gáz, akkor a villanyórát kezdte keresgélni. Hajtogatta, hogy túlfizetésem van, 4800 forintot hozott, egy húszezresből kellene visszaadnom – mesélte az esetét az ásotthalmi Jolán néni. Eszébe se jutott igazolványt kérni a deltás férfitól, de amikor villanyosnak adta ki magát, rögtön gyanút fogott. Ráadásul feltűnt az udvaron a fickó zömökebb társa, aki mikor az asszony a nagyobbat ki akarta tessékelni a kapun, utánaszólt, hogy ne siessen annyira. A zömök bement a házba, a szobában Jolán néni beteg férje szólt rá, mire távozott. Azóta az asszony lánccal lelakatolja a kaput, amit korábban csak éjszakára zárt be. Mivel a csalók semmit nem vittek el, csak a nagy ijedtség maradt.

Jolán néni most már nappal is lelakatolja a kaput. Szerencsére az ijedtség nagyobb volt a kárnál. Fotó: Karnok Csaba
Jolán néni most már nappal is lelakatolja a kaput. Szerencsére az ijedtség nagyobb volt a kárnál.
Fotó: Karnok Csaba

Jolán néni és Horváth János polgárőr is több hasonló esetet sorolt fel. A csalók ágyneműeladás, csatornaszerelés, villanyellenőrzés, krumplivásárlás ürügyén jutottak be a portákra, ahonnan nemegyszer több száz ezer forintot loptak el. Ásotthalom külterülete nagy, a tanyavilágban 2000 ember él. Pőcze Levente, a helyi polgárőr egyesület vezetője szerint a legtöbb bajuk a határszökevényekkel, az utazó árusokkal és a „saját nevelésű betyárokkal" van. Összefogtak a lakosokkal: aki gyanús alakot lát a tanyája körül vagy a község utcáin, azonnal szól a polgárőröknek, rendőrségnek, de figyelnek a postások és a tanyagondnokok is.

A Pőcze Levente vezette polgárőrökre is számíthatnak az ásotthalmiak és a tanyákon élők a bűnözőkkel szemben.
A Pőcze Levente vezette polgárőrökre is számíthatnak az ásotthalmiak és a tanyákon élők a bűnözőkkel szemben.
Fotó: Karnok Csaba

Az országban először Csongrád megyében indította el a rendőrség a tanyavédelmi programot 13 éve; itt van olyan tanyarendszer, ahol magukra hagyottak a lakók, távol vannak a szomszédok, messze a segítség. A megye lakosságának 9 százaléka él külterületen, tanyákon – tájékoztatott Mózesné Toronykőy Márta, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. A program többször újult meg, legutóbb három éve; a határőrség és a rendőrség integrációja és az ország schengeni csatlakozása után a megye rendőrségének felügyelete alá került 130 kilométernyi határszakasz. Létrejött a közbiztonsági hírlánc, külterületi járőrszolgálat indult, amelybe bekapcsolódik a helyi körzeti megbízott, a határrendészet, a tanyagondnok, a polgárőrség, hogy eljusson minden tanyába. Közbiztonsági csomagot visznek magukkal: közbiztonsági Bárka kártya van benne, egy ajtófélfára ragasztható matrica, amelyen az összes fontos telefonszám és név rajta van, és brosúra hasznos tanácsokkal. Tavaly intézkedési terv készült a városi kapitányságokon a helyi sajátosságok figyelembevételével a közbiztonság és lakosság biztonságérzetének javítása érdekében, és tanyafelelőst jelöltek ki. A tanyavilágban elkövetett bűncselekmények száma 2006-ban 316, 2007-ben 377, 2008-ban 279, 2009-ben 311, 2010-ben 365 volt. Idén az első félévben 171. A szakember szerint enyhe emelkedésre lehet számítani.

Olvasóink írták

 • 15. dodoni 2011. szeptember 22. 11:19
  „Hegedűs István is ezzel hozakodott elő Dobónak. Minek kell neki küzdeni egy olyan célért, mint hogy az a föld a magyaroké maradjon. Pláne ingyen. Az árulás sokkal kifizetődőbb. Hogy mi lesz azokkal, akik maradnak? Kit érdekel. A Hegedűsök országa lettünk. Ezért tűnünk el a világból még ebben az évszázadban.”
 • 14. pinkcat25 2011. szeptember 22. 09:51
  „12. dodoni 2011.09.21. 21:05 !!!!

  Nem a liberalizmus, hanem az intézkedő kormányok!!!!
  Gyurcsány annak idején azt mondta, akinek nem tetszik, el lehet menni!!!
  Na mi el is jöttünk és az otthoniakhoz képest jól vagyunk!!!!
  Németországban....”
 • 13. joy 2011. szeptember 22. 07:33
  „Orbán király álruhában gyűjti a költségvetési deficit miatt kieső pénzét.”
 • 12. dodoni 2011. szeptember 21. 21:05
  „Elnéptelenedik a tanyavilág, elmegy a maradék kevés gyerek is Angliába, Németországba, az USA-ba, magára hagyva idős szüleit, rokonait. Ezt hozta a liberalizmus.”
 • 11. Zsoltee0716 2011. szeptember 21. 20:35
  „5. zoltanszabo 2011.09.21. 12:44

  Lehet oda küldeni jószándékú embert is aki elintézi ezeket a senkiháziakat!”
 • 10. zoltanszabo 2011. szeptember 21. 18:39
  „T. 8.
  Igen szóltam az ügyeletre, kb . fél órámba telt mire többször elmagyaráztam a kis hölgynek a szitut. és ő mondta : nem betörés , nem erőszakos behatolás, a bácsika maga engedte be őket. Igaz elvitték utoljára : a mobilját, pénztárcáját és egy vastag pecsétgyűrűt , amit az előszoba aztalon találtak.”
 • 9. zoltanszabo 2011. szeptember 21. 18:33
  „T.7.
  Igen gondoltam már rá ,kikapcsolni az öreget.
  A bácsika lánya Debrecenben lakik, még soha sem láttam a lányát. Nem tartják a kapcsolatot.
  Ez az állandó jövés--menés a cigányok részéről , kedveskedik a c..nő , az vén c..nő és a gyerek állandóan zaklatják --még arra gondolok , hogy ne hogy a tata eltartási szerződést kössön ..esetleg átíratják a lakást maguknak ..az öreget leitatva--elkábítva.
  Az öreggel megbeszéljük , hogy NE engedjen be senkit , --de elfelejti másnapra.
  Mert ha a lépcsőházba bejönnek --ott a többi lakás, a tulajok dolgoznak, a cigányok meg betörnek máshova is. Drága zár már nem lehet akadáj .”
 • 8. Dushbag 2011. szeptember 21. 17:05
  „Hál istennek mindenki hallott vagy tapasztalt ilyet,
  gondolom, hogy T. zoltanszabo a mostani beírás előtt
  amikor észlelte ezeket, egyből értesítette a hatóságot...
  ui: kirabolták? nem betörés?
  1978. évi IV. törvény 316. § és 321. §”
 • 7. pinkcat25 2011. szeptember 21. 15:00
  „5. zoltanszabo 2011.09.21. 12:44 !!!!

  Egy megoldás létezik....hívjátok ki a kapucsengő szerelőjét, és egy kis kenőpénzért biztos leköti a bácsikát a rendszerről!!!
  Akinek hozzátartozója, biztosan van kulcsa is a lépcsőházhoz...akkor meg minek neki a csengő....
  Azután már csengethetnek a színesek és előbb-utóbb leszoknak a lépcsőházról......”
 • 6. zoltanszabo 2011. szeptember 21. 12:56
  „365 bűncselekmény. Minden napra jut egy.
  a nyomor, mély szegénység, a munkanélküliség --jövőre tervezett hatalmas áremelések --csak még fokozzák ezeket az eseteket. Még duplája is lehet.”
 • 5. zoltanszabo 2011. szeptember 21. 12:44
  „Sajnos nem kell elmenni a tanya világig.
  Amit itt leírok, Szeged belvárosában, fényes nappal történt.
  a k... kissebbségiek az útcán ,szetyrokat cipelő időseket szúrják ki. Kedvesen szóba elegyednek, segítenek a táska cipelésben.Vagy csak a kapuig, v, be a lakásba is. Ott aztán szétnéznek, visznek amit érnek. Így fosztották ki a mellettem lévő lépcsőházban a 83 éves idős hölygyet.
  A másik történet--ami folyamatosan zajlik-pl. tegnap is --idős, egyedülálló bácsika 80 fele. Rászállt egy cigány család. Az előzző módszerrel.
  A lépcsőház állandóan ZÁRVA . de felcsönget pl. csomagot hozott a nyugdíf.intézettől ´ Az öreg lemegy-és beengedi. A cigány " postás" felszalad a csomaggal, mire az öreg felér utánna--már a hapsi szalad lefelé. Már addig kirabolta az öreget. Jár hozzá egy nő-gyerekkel, meg 2 megtermett cigány koma.
  Mivel idős-agyilag sem tiszta : már 3 x kirabolták !!! Fél az egész ház --mert a tata mindenkit beenged aki csönget !
  Rendőrség SEMMIT nem tesz --mivel a tata önszántából engedi be őket , nem betörés !!!!!!!!!!”
 • 4. Maki 2011. szeptember 21. 10:48
  „... és nem rend, hanem csend...”
 • 3. Nyomozo 2011. szeptember 21. 09:06
  „"saturnus" Tévedtél egy évet 2010.04.01. Az is lehet, hogy elértettük, nem két hét, hanem két év.”
 • 2. savos 2011. szeptember 21. 08:57
  „A fidesz megígérte a tanyaprogramot. És lám, már el is kezdődött.”
 • 1. saturnus 2011. szeptember 21. 08:46
  „Két hét múlna rend lessz!!!!!/2009.04.01. Ma 2011.09.21. Az óta hány hét telet el. Bűnözők fosztogatják a lakosságot törvénytelenűl és a törvény köntösébe bújva is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halált is okozhatnak a kis kék tabletták

Hamis és hatástalan, vagy egészségkárosító és akár halálos is lehet a potenciafokozó szer. Tovább olvasom