Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Tombol a retro az öltözködésben

Szeged - Bambi és táncdalfesztivál, korlátlan utazás – előbb csak Keletre, aztán Nyugatra is, gmk és nonstop kisbolt a garázsban, Zizi és Sportszelet. Önnek mi jut eszébe a 60-as, 70-es, 80-as évekről? Autó, ruha, zene, de még az érzés is lehet retro. Miért divat a retro?
– Vicces, amikor anyu lánykori ruháit fölveszem, ő meg fátyolos szemmel néz rám. Azt hiszem, olyan sok minden eszébe jut, hogy el se tudja mondani nekem – mosolyog Kis Fanni. Az egyetemista lány barátnőjével együtt válogat a ruhák között Szeged egyik legmenőbb boltja retro-szekciójában.

– A retro már nem is annyira divat! Ezer más, nem mindennapi cuccot kínálunk. Ez 150 négyzetméter Európa! – ajánlja nem szerénykedve az üzletet Jászrobi, aki így mondja és írja a nevét, mintegy áruvédjegyként is használva azt. – Úgy kereskedni, hogy az ne csak adásvétel legyen! Itt az összes művészeti ág jelen van, szól a zene, kellemes a hangulat. Az a lényeg, hogy aki belép ide, jól érezze magát. Szinte csak másodlagos, hogy ha kedve van, vásárol is.

– Szeretem variálni az újat a régivel, a turiban talált kincset egy butikban vásárolt drágább darabbal – magyarázza Kirch Johanna, miért próbálja föl a hippikorszakot idéző, nagy szirmú virágokkal teleszórt rózsaszínű felsőt. Közben a barátnője, Lengyel Mariann négy hónapos kislányával a gyermekrészlegben nézelődik. Tetszik neki, hogy a békebeli roller nemcsak kiállítási tárgy, ki is lehet próbálni. Az is jó, hogy a nagyobb gyerekek egy kis asztal köré ülhetnek, rajzolhatnak, aztán válogathatnak 10-20 évvel ezelőtti stílusú szandik között.

A régi idők stílusában készült ruháknak megvan a maguk sajátos bájuk. Fotó: Schmidt Andrea
A régi idők stílusában készült ruháknak megvan a maguk sajátos bájuk.
Fotó: Schmidt Andrea

– Stílus a retro: a nagy mintás kartonruha, az anyutól maradt napszemüveg, a bakelitlemez, a diafilmvetítő. Minden divatos, ami az ötvenes évektől a kilencvenesekig készült – határozza meg a népszerű divatirányzatot Korom Alexandra. A rendezvényszervező fiatal nő szerint annyira markáns ez az irányzat, hogy akár egy esküvőt is szívesen összehozna – retro stílusban. A szülők és nagyszülők ruhásszekrényéből vagy a padlás mélyéből ugyanúgy előkerülhet egy-egy kort jellemző tárgy, mint az újabban megint divatos turikból vagy valamelyik „régi idők boltból". Aztán már csak egy kis zene kell, és teljes az illúzió!

– Nem nehéz „beszerezni", csak a polcomról kell levenni néhány régi lemezem. Megint sláger a 80-as évek diszkózenéje: például a Modern Talking, de sokan Korda Gyuri-mámort akarnak – mond néhány példát a trendire Mátrai Róbert DJ, aki céges fogadáson, jelmezbálon, de baráti házibulin is szolgáltatott már „retro talpalávalót". – Őszintén szólva, személy szerint unom már a retrót. Úgy vagyok ezzel, mint a szakács, aki nem eszik mindennap sült krumplit, pedig finom.

Korfestő szavak

Bambi, békekölcsön, beszolgáltatás, építőtábor, kulák, maszek, sztahanovista, tantusz, társbérlet, úttörő. Ilyen és ehhez hasonlatos emlékezetes szavak magyarázatát adja Burget Lajos. A Korfestő szavak a második világháborútól a rendszerváltásig című kötetből az, aki nem tudja, megtudhatja, milyen jármű is volt mondjuk a Dongó kerékpár, a farmotoros Ikarus, a Trabant, mit jelentett az úttörővasút. E retro szótár olyan jellemző ruhadarabokat is leír, mint a fecske- és a klottnadrágot, a lóden-, az orkán- és viharkabátot, vagy a cigisdobozokon olvasható Kossuth, Munkás, Terv márkát, illetve az Űrhajós csokit, a Sportszeletet vagy az újságok címlapjairól is kiabáló politikai kulcsszavakat: funkcionárius, hidegháború, káder, moszkovita, osztályellenség, tervgazdaság.

Olvasóink írták

 • 4. Diaz 2008. július 16. 17:12
  „A foto az Oskola utcai "angol divat" üzleben készült.”
 • 3. klaudijja 2008. július 16. 15:37
  „Azt meg lehetne tudni, hogy melyik boltról van szó pontosan a cikkben?”
 • 2. dondongó 2008. július 16. 10:41
  „Tovább lehetne fokozni a retro fílinget úgy, hogy csak 3 évenként mehetnének Nyugatra a KISZ, PÁRT, Szakszervezet ajánlásával ellátott útlevélkérőlap beadásának sikere esetén, kötött, 70 dolláros valutakerettel, úgy, hogy a vámos hazafelé ellenzéki, felforgató irodalmakat keresgélne, főleg az egyetemistáknál. Meg lehetne fejelni ötéves autókiutalási várakozással, karácsony előtt a pult alól kapható banánnal, feketepiacon félhavi fizetésért kapható márkás farmerral, őszi kötelező társadalmi munkával egy téesz paradicsomföldjén. Satöb.”
 • 1. kertesz 2008. július 16. 07:24
  „Eladók nagyanyám 60-as és 70-es évekbeli ruhái. Jó pénzért kapható "nájlon" otthonka, harisnya, sőt az igényesebbjének fejkendő is! Jelentkezni: retro jeligére. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább pöföghetnek a kétütemű autók

Szeged - 2020-ig katalizátor nélkül is megkaphatják a zöldkártyát a kétütemű motorral ellátott… Tovább olvasom