Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Tombolnak a felső légúti vírusok

Szeged - Lecsengett a H1N1, támadnak a felső légúti vírusok. Szegeden például 80 beteg közül 4-5 is mellhártyagyulladásos szövődménytől szenved. Vásárhelyen nincs tömeges megbetegedés.
– Járványszintű betegforgalom nincs, de elég sok a felső légúti fertőzéssel jelentkező páciens. A hagyományos, illetve a H1N1 influenzavírus támadása lecsengett. Most a tél végén, tavasz elején jelentkező vírusok támadnak. A páciensek úgy mesélik: először a torkuk „kapar", aztán nyeléskor is fáj, majd begyulladhat a mandula, elkezdődik a köhögés, nátha kíséretében – magyarázza dr. Kass Ferenc. Az újszegedi Korondi utcai rendelő háziorvosa hozzáteszi: a tünetek jelentkezésekor sokan maguk látnak hozzá a reklámokból ismert szerekkel kúrálni magukat, pedig 60 éven felüli betegeknél ajánlott lehet az antibiotikumos kezelés.

Mellhártyagyulladás a legújabb szövődmény – ez az újszegedi háziorvos tapasztalata. Míg az előző években egy-egy fordult elő, az elmúlt három hétben a nála naponta megforduló 80, különböző panasszal érkező beteg közül 4-5 páciensről a röntgenkép is igazolja, hogy a mellkasi, szúró fájdalom oka mellhártyagyulladás. Ez nem „halálos szövődmény", de később, az élet hátralévő szakaszában okozhat panaszt.

Kass Ferenc háziorvos naponta 4-5 szövődményes esettel találkozik. Fotó: Schmidt Andrea
Kass Ferenc háziorvos naponta 4-5 szövődményes esettel találkozik.
Fotó: Schmidt Andrea

– A H1N1 aktivitása minimálisra csökkent: a dél-alföldi régió városaiból 100 ezer lakos közül legfeljebb 30–70 jelentkezik influenzaszerű tünetekkel – ad pillanatfelvételt Tombácz Zsuzsanna. A régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elismerte: az új influenza itteni jelenléte – a várakozásokkal ellentétben – mérsékeltebb, mint például 2007–2008 fordulóján a szezonális influenza vírusáé volt. A csúcspontot most százezer lakos közül 890 új influenzás jelentette, míg két éve 1500 beteget láttak el az orvosok. Az influenzás megbetegedésekről máig információt adnak az erre felkért orvosok. E figyelőszolgálat például tavaly az év 20. hetéig, májusig tartott.

A Tornyai János utcai rendelőben

– Nem nőtt a betegek száma. A januári forgalomhoz hasonló a mostani – jellemezte rendelőjének forgalmát dr. Sitkei Judit. A hódmezővásárhelyi Tornyai János utcában dolgozó doktornő hozzátette: az új influenza vírusa is kisebb mértékű megbetegedést okozott városukban, mint a környező településeken.

Olvasóink írták

 • 6. banew 2010. február 28. 19:13
  „Az egész család ebben van, a kicsi gyerektől a nagyikig. És ha a tata is elkapja, akkor tényleg fertőző, ő még az influenzát is utoljára 20 éve kapta el. Csak azt szeretném tudni, mikor a fenébe múlik el. Hiába vittük orvoshoz a gyerekeket, megettek egy vagyon(vagon) gyógyszert, és mégis köhögnek, taknyosak. Mi nem mentünk orvoshoz, ugyan az a nyűg, csak nem fizettük a patikaszereket.”
 • 5. allwin 2010. február 28. 17:58
  „ÖÖÖÖ akkor tömeggyilkos világjárványnak akkor vége?

  Mi lett az azonnal-kell többmilliárdos oltóanyagokkal, vagy az oltás ellenére elhunytakkal?”
 • 4. ValakiaSOKKözül 2010. február 28. 11:11
  „Az influenzás időszakban sokat segíthet egy jó légtisztító....el sem hiszitek, hogy mennyi minden problémát megold.... én tőlük vettem, érdemes felhívni őket, mert kijönnek elmagyarázzák a működést és bemutatják a készüléket...telefonos vagy mailos megkeresésre pedig a szegedieknek jelentős kedvezményt adnak a hirdetett árhoz képest
  http://www.frigotrade.hu/klima/legtisztito.php
  és
  http://www.frigotrade.hu/klima/legtisztito_daikin_mc707vm.php”
 • 3. maug 2010. február 28. 09:47
  „az orvosok azért lassúak a rendeléseken, hogy zsebbe kapják a pénzt a magánrendelésen!”
 • 2. flexsnake 2010. február 27. 19:43
  „Érdekes hogy aki megkapta az oltást nem halt bele.”
 • 1. mucu 2010. február 27. 14:54
  „Jaj nekem, én is itthon betegeskedem...egyre nehezebben viselem....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornatisztítás - a megbeszéltek többszöröséért

Szeged - Csalással gyanúsít a Szegedi Rendőrkapitányság öt siófoki férfit - közölte a rendőrség. Tovább olvasom