Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Tömeg a Partfürdőn: megnyitott a SZIN

Szeged - SZIN-tia a fesztiválozó guminő, szarvasi lelkesek, műanyag vagy igazi pálmafa – ezek az első élményeink. A SZIN-re tegnap délután háromkor beengedték a látogatókat, akikkel sátrat állítottunk és kívánságlistát írtunk.
SZIN-tia a fesztiválozó guminő, szarvasi lelkesek, műanyag vagy igazi pálmafa – ezek az első élményeink. A Szegedi Ifjúsági Napokra tegnap délután háromkor beengedték a látogatókat, akikkel sátrat állítottunk és kívánságlistát írtunk. Meg akartuk tudni, hogy arra vágynak-e, amire a hírességek, vagyis illatgyertyára, drága borra és oxigénsátorra. Nem. Ők zenét és meleg vizet akarnak.

Masszív tömeg fogadott bennünket tegnap délután háromkor a Partfürdő bejáratánál. A szőke lány, a tüsi hajú, az óriás napszemüveges, a tetovált, a lófarkas, a kopasz mind arra várt, hogy bejuthasson a SZIN-helyszínre.

Hátizsákból barátnő

Az ausztrál származású, de Szegeden élő 19 éves Barna Thomas hátizsákjában hozta barátnőjét. – Ő Szintia, de úgy írja, hogy SZIN-tia – mutatta be a zsákból kilógó guminőt, „akit" Amerikában vásárolt egy hónapja, öt dollárért. – Az első fesztivál amin részt vesz, igaz, még kicsit fiatal – beszélt SZIN-tiáról. A műanyag barátnőt a Thomas társaságában lévő Kosóczky Bianka fogja táncba vinni, a lány úgy tervezi, a Hooligansre tombolnak majd együtt. – Nem is, inkább az Apollo 440-t kedveli! – helyesbített Thomas, aki bizonyára jobban ismeri a gumilány ízlését.

A sor legelején, arccal a SZIN felé szintén szegediek álltak, reggel kilenckor költöztek ki a Tisza-partra, a délelőttöt lelki felkészüléssel töltötték: a Laposon söröztek, és nézték a vizet. – Kint alszunk, mert attól fesztivál a fesztivál – indokolták, miért cserélik néhány napra sátorra a szobájukat.

Három után nem sokkal az első lakókkal mi is beköltöztünk a Partfürdőre, ahol a jó sátorhely titkát kerestük. – Ezen a dombon laktunk tavaly is. Szinte egész nap árnyékos, és lefolyik az eső, ha esetleg esne a következő napokban – mondta Nóra, Szilvi és Kefe, akik a JATE-sátor melletti lakóövezet egy kellemes, füves, Tiszára néző telkén építették föl ideiglenes lakóhelyüket. Nóráék csak egy órát álltak sorba a kapunál, de bevallották: előretolakodtak.

Tankcsapda és SZIN-híradó

A mai nap legnagyobb sztárja a Tankcsapda. 22.45-től zenélnek a Borsodi-színpadon. Előttük a Depresszió lép fel. Lesz még Belmondo, Balkan Fanatik, Alvin és a Mókusok, Varga Zsuzsa, Timur Lenk. A nap eseményeiről a Városi Televízió Szeged fesztiválhíradója szól, amit esténként a mozifilmek előtt vetítenek.

Oxigénsátor és szélálló

– A sztárok, nem tudjuk konkrétan, kik, de híresek, 25 ezer forintos whiskyt, 12 ezer forintos, Magyarországon nem kapható bort, illatosított gyertyát, oxigénsátrat kértek a fesztivál szervezőitől. Volt a kívánságlistán olyan energiaital, amiről még csak nem is hallottak a rendezők – avattuk be kulisszatitkokba a fiatalokat, majd azt kérdeztük: az ő listájukon mi szerepel? – A sátorhoz közeli vécé, meleg víz a tusolóban, rock, ska, sör, jó idő – ez az eredménye közvélemény-kutatásunknak, ami szokás szerint nem reprezentatív, de attól még jellemző.

Fotózzatok le minket is! – kiáltott ránk egy szarvasi fiú, bizonyos és egyszerűen Rácz. A fiatalember Antal Tündével, Dórával, Dóra öccsével eddig Tokaj-Hegyaljára járt fesztiválozni, de idén úgy gondolták, inkább Szegedre jönnek, mert a SZIN olcsóbb, és közelebb van Szarvashoz – Jól tettük, hogy az ifjúsági napokat választottuk, eddig nagyon jó minden, fantasztikusan érezzük magunkat – lelkesedett Tünde, bár még alig egy órája SZIN-ezett. Egyszerűen Rácz pedig közölte: ha legközelebb jövünk, hozhatnánk némi fehérbort, addig is, ha nem bánjuk, csobbannak egyet a medencében. Miért bántuk volna, annál is inkább, mert észrevettük Kószó Róbertet és barátait, akik egy nyolcszemélyes sátorral kínlódtak. Húsz perce építették már, amikor egyikük rájött, hogy „a pöcköket azokba a sárga izékbe kellett volna dugni". Az ő kívánságuk csak annyi volt: biztonságos, stabil legyen a sátor, tavaly ugyanis egy nagyobb széllökés lerombolta az építményt.

Belakták a Partfürdőt

Nekem azt mondták, itt ingyen kapok sört – olvastuk egy fiú pólóján (állítólag néha bejön), egy lány pedig házilag bűvölte a felsőjére: I love SZIN.

A kommunizmusos sátorban koktéloztunk, a medencében ketten matracon pihentek, mások labdát passzolgattak. Csábították parton ülő barátjukat is, aki ezzel utasította vissza őket: neki ez sportnak számít, úgyhogy kihagyja.

Öt órakor kint még mindig hosszú sorban álltak, akik bebocsátásra vártak, a bentiek pedig belakták a Partfürdő területét. A szarvasi csoportnak elmagyaráztuk, merre vannak a medencék, megmondtuk, hány darab toi-toi és hagyományos vécé – összesen körülbelül száz – áll rendelkezésre, majd meghallgattuk egy fiatalember sirámait, aki nem talált cigiárust. Pedig volt, csak akkor még nem nyitott ki. Majd kinyit, ha leszáll az éj, és megjelennek az égen a varjak – lírázott egy másik fiú, akivel humán beállítottságú, irodalomért rajongó újságíróként kötelességünknek éreztük megismerkedni.

– Itt megtaláltok egész héten. Kivéve holnap – búcsúzott el tőlünk később az újdonsült ismerős.
– Miért, holnap mit csinálsz? – kérdeztük.
– Szeretkezem – hangzott a válasz.
– És ma?
– Keresem a lehetőségeket.

Hat órakor a Borsodi-színpadról Ákos szólt, de ez még nem a koncert, csak a beállás volt. Mellettünk babzsákokon ásványvizet, sört kortyolgató fiatalok ültek, láttunk még egy-két műanyag pálmafát – talán igazi, de jól ültünk, majd máskor megnézzük –, békésen beszélgető biztonságiakat, fürdőruhás lányokat, a pálinkaházat. Valaki Yonderboi-t ajánlotta ezzel: nem csak Ákos létezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegetáriánus vörös pandák a szegedi Vadasparkban

Szeged - Meghitt családi idillnek lehettünk tanúi kedd délután a Szegedi Vadasparkban. Bambu és… Tovább olvasom