Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Tömeg és értetlenség a földhivatalban

Kígyózó sorban várakoztak tegnap a földhasználati regisztráció miatt a szegediek a földhivatal előtt. Az adategyeztetés a kiskerteseknek is kötelező, elmulasztása pénzbírsággal jár.
– Nagyon mérges vagyok, fel vagyok háborodva – mondta egy idős nő tegnap a földhivatal bejáratánál. Férjével az 1000 négyzetméteres domaszéki kertjük miatt jöttek a hivatalba. – 30 éve megvan a telek, mi értelme ennek az egésznek? – kérdezte, miközben férjével megpróbálták kitölteni a 4 oldalas adatlapot.

Felfordulást hozott a Szegedi Járási Földhivatal életében a földhasználati regisztráció: hétfő délelőtt hosszú sorban vártak a földtulajdonosok az ügyintézésre. A kormány március 30-áig adott haladékot a kötelező adatszolgáltatásra, földhasználati bírság járhat a mulasztásért. Minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva. Regisztrálni kell a baktói vagy éppen a domaszéki kiskertet is, mérettől függetlenül. A bejelentési procedúra célja: a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága, országos ellenőrzése.A váró megtelt, több idős, bottal érkezett ügyfélnek sem jutott ülőhely. Sokan a folyosón ragadtak, a lépcsőn szorongtak. – Az újságban olvastam, hogy be kell jelenteni a földet, de azt sem tudom, honnan szedjem elő az adatokat – panaszkodott Túri Kis Sándorné. Megjegyezte, a több évtizede meglévő, 1100 négyzetméteres baktói kertjükről a földhivatal ma is mindent tud, nem érti, minek ez a hercehurca. – Fél 9-re jöttem, a férjem kórházban fekszik, nem tudom, hogyan írja majd alá a papírt. A kis semmi kert miatt még egyszer vissza kell jönnöm – mondta Túri Kis Sándorné.

Nem kell fizetni a regisztrációért. Korábban megírtuk, hogy a kormány eltörölte a 6000 forintos regisztrációs díjat, így a kötelező adategyeztetésért nem kell fizetnie a földhasználónak.
A várakozókat megkérdeztük, tudják-e, miért kell a papírokat kitölteni, de határozott választ senkitől sem kaptunk. – Agyrém, ebben a korban már nem olyan könnyű órákat állni – méltatlankodott egy idősebb nő. Többen megjegyezték, még a sorszámhívót sem lehet látni a tömegtől, a hivatali szabályzat szerint akinek „elmegy" a sorszáma, újból kezdheti a várakozást. A békés tömeg csak akkor hördült fel, amikor egy férfi többeket leordított: „Ne álljanak már a lépcsőn!". Rövid szóváltás is kialakult a hivatali lépcsőre szorult ügyfelek és a türelmetlen férfi között, hiszen mint fogalmaztak „senki sem szórakozásból nyomorog a lépcsőn".
– Nagy gazdák vagyunk, 844 négyzetméter a kert. Nem tudjuk, mit kell bejelenteni, de kitöltjük a papírt. Haszonélvezőként a fiammal szívességi földhasználati megállapodást kötöttünk, azért, hogy a gyermekem hozzájáruljon, a kertben kapálhassak, szőlőt nevelhessek. Abszurd ez az egész – mondta nevetve egy másik nő.A 8-tól fél 12-ig nyitva tartó hivatalban a sor még 11 órára sem fogyott, fél 12-kor leállt a sorszámosztás. Úgy tudjuk, a regisztrációt lassítja, hogy az idősebb földhasználók nem tudják az adatlapot kitölteni. Az ügyintézők pedig mindenkinek egyesével segítenek. A portás azt mondta, postán is be lehetne küldeni a regisztrációs ívet, erre viszont az idősek közül kevesen vállalkoznak.

Megkerestük a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Földhivatalát is az üggyel kapcsolatban, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. panellako 2013. március 14. 18:21
  „69. ikszy 2013.03.14. 14:39
  Köszönöm, a bölcs hozzászólást. Bocsánatot kérek, hogy, a sorbanálló tömeg mellé álltam, többé nem fog előfordulni.
  Én őket tisztelem. Ez az én hibám. Azt hogy, közben megbántottam kevés hozzászólót, nagyon sajnálom.
  Ebbe az utcába útkeresőnk belefutott. Aki nem tud korcsolyázni ne menjen a jégre, ha meg bokszol, előfordul, hogy megütik. Valaki magyarázza meg miért kellene Őt tisztelnem, elolvasva az összes hozzászólást.”
 • 69. ikszy 2013. március 14. 14:39
  „Tisztelt "hotowabb"! Köszönöm a reakciót! Ezen a felületen sajnos sok hozzászólás kicsinyes, buta, alpári. Már megtanultam az életben, hogy nem érdemes felvenni a kesztyűt az indulatoktól tömött kijelentések kapcsán. Ezt egyesek nem értik, nekik ez bonyolult. Az elmúlt rendszerben azt tanultuk, tapasztaltuk, hogy felelősen cselekedjünk és gondoljunk a másik emberre. A mai kor azt mondja felejtsünk el mindent, ami az elmúlt 50 évben történt. Sokaknak ez azt jelenti, hogy nem kell a másikra figyelemmel lenni, nem kell megadni a tiszteletet.”
 • 68. panellako 2013. március 14. 10:02
  „67. howatowabb 2013.03.14. 09:01
  Én azt tartom: " Ne vitatkozz h.....kell, mert a többiek összetévesztenek vele"”
 • 67. howatowabb 2013. március 14. 09:01
  „A zagyvaságokat nem én írtam. Sértegetni sem én kezdtem.
  Igaza van! Önre hagyom. Úgy szokás. A <moderálva> rá kell hagyni.”
 • 66. panellako 2013. március 14. 08:42
  „62. howatowabb 2013.03.13. 22:15
  A bejegyzés minősíti a hozzászólót! Ezt a sok zagyvaságot. Váltson témát Kedves!
  Happy end van? Igen. Megszívatták a kisembert? Igen. Akkor ne rongáljuk a billentyűzetet.”
 • 65. howatowabb 2013. március 14. 08:30
  „Tisztelt ikszy!
  Értem. Olvastam. Felfogtam. A zárt kertek regisztrációját akkor, amikor a díjat törölték, visszavonták. Nem pár napja jelent meg. Érdekes, én már olvastam hamarabb. TEHÁT BE SEM JELENTETTÜK! Megtanultam olvasni, de még értelmezni is! Ezt bizonyítja, hogy nem mentem az anyu kertjét regisztrálni, mert eszembe sem volt.
  A néhány hete, az pedig kb. másfél hónap. Ennyi idő alatt ki lehetett nyomozni.
  De ne haragudjon, ha a hangnemem tán kioktató lett volna, a célom nem az volt. Csupán a saját tapasztalatom írtam le, családon belül. Igazából az engem megszólító hangnem volt számomra felbátorító. Ha végignézi, milyen módon parancsolgatott itt a poszton a kedvesnek nem mondható hozzászóló, akkor beláthatja, nem az én hozzáállásommal volt a probléma. Bizony, felvettem a kesztyűt.
  Ennek ellenére nem értek én sem egyet a regisztrációval, miután telekkönyvileg ez nagyon pontosan vezetve van, s én is úgy gondolom erősen áll ennek a háta mögött valami. Még nem látom, mi, de figyelem. A maszatolás hamarosan elkezdődik. Aztán majd nézünk, mint az a bizonyos Rozi a moziban!”
 • 64. ikszy 2013. március 14. 00:28
  „Tisztelt "howatowabb". Igaza van, de olvasni önnek is tudnia kellene. A népnemzeti kormányunk három hónapja hozta meg a törvényt. Az, hogy pár napja megjelent, hogy mégsem kell az nem menti fel őkegyelmességüket. Ha mégsem kellett volna akkor a nagy tudású hivatalok vajon miért nem mondták meg az előttük órákig váróknak ezt. Néhány hete még tulajdonosonként 6000 Ft volt a tarifa. Semmibe néznek mindenkit.”
 • 63. ikszy 2013. március 14. 00:10
  „Kíváncsi lennék, hogy volt-e egyetlen olyan levele a földhivatalnak, amiben ne az szerepelne, hogy egyeznek a bejelentésben leírtak a nyilvántartásukkal. Népnemzeti B.Nagy úr meg ostorral hajtja a beosztottakat dolgozni. Elrendelte a túlórát, hogy lássa a nép milyen nagylelkű. Azt valószínűleg nem fizetik ki senkinek szokás szerint, esetleg néhány jól gazsuláló középkomisszárnak adnak egy kis jattot.”
 • 62. howatowabb 2013. március 13. 22:15
  „Kedves, Keresztatyám!
  Tudom, mit beszéltem. Ott van leírva.
  34. hsz. Általánosságban, az előttem már magyaros szokás szerint ment a " gazdagamagyarmertvanföldje". Igen, nem tetszett, de a véleményem általánosságban szólt. Bocs, hozzászóltam.
  40. hsz. Persze, hogy írtam, mivel, ha az utánalevőket elolvasod, védenced, az helyett, hogy a segítségként hozott oldalakon bogarászott volna, itt kérte, ( te PARANCSOLTAD!), most aztán itt, de valaki tudja, őrá mi vonatkozik! Honnan a fenéből kellene itt bárkinek is tudni, a helyrajzi szám híján, neki hol mije van?! Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Bocsi, hogy hozzászóltam!
  51.hsz. Itt pedig leírtam azt, hogy anyám megoldotta. 70 év felett. De te szerencsétlen, a tv-ben, rádióban ( Kossuth) is elmondták, hogy a ZÁRT KERTEK UTÁN NEM KELL REGISZTRÁLNI!!!! Szövegértelmezéééés! Csak tudja már valaki, hogy körbe van kerítve, vagy nincs az a szerencsétlen főőőődje! És!! Még itt sem azt hadováltátok, hogy ugyan visszakapja-e a be nem fizetett 6000ft.-ját, hanem többször felszólítasz, hogy mondjam meg ismételten, meg egyébként a választ!
  53.hsz. Egyre nagyobb a butaság! Most már az anyám mondja meg! Jaó! Maj´ szólok néki! 70 év felett nem internetezik. Falun él. De biciklizik, és van mobilja is. Fel ne hívjam neked?
  54. hsz. dimari idős rokona helyett nyomoz. Te pedig dekadensen állsz mellette. HURRÁ!
  Jönnek az együttérző, egymást biztosító, a másik nevének semmizésére vonatkozó hozzászólások. Ez pedig olyan mai! Ha nem bírunk vele, hát csúfoljuk, sértsük! Nem vagyok sehovatovább, howatowabb a nevem itt.
  61. Te szerencsétlen! Ha nem vetted észre itt te kérdeztél csak dimari nem szólított meg kérdéssel, sem engem SEM AZ ANYÁM! Már, ha voltál szíves így per-tu szádra venni ( " a Te anyád")! Csak, mert meg tudta falusi asszonyként oldani azt, amit a városi buta nem! Hát, ( tudom, így meg nem kezdünk mondatot!), menj TE any...dba!
  Ja, tulajdonképpen meg azért szólok hozzá, mert itt az van. HOZZÁSZÓLÓK részére. A kormány pedig nem is akarta a kertet regisztráltatni. Január eleje óta MONDJA!”
 • 61. panellako 2013. március 13. 21:04
  „60. howatowabb 2013.03.13. 20:13
  Kedves hozzászóló. Úgy osztottad az észt, hogy joggal gondolhattuk, tudod mit beszélsz. Kiálltál egy ökörség mellett (tudatlanságból) és még büntivel is fenyegettél. Írtad,hogy a Te anyád megoldotta. Ezért kérdezett dimari.
  Nem tudtál neki segíteni. Ez van. Tulajdonképpen miért is szólsz hozzá?
  Ő megtudta, hogy nem kell regisztrálni, és még a kormány is rájött a hülyeségére. Van ez így. Sajnos sűrűn. A nem tudás az nálad van. Most ezt minden harag nélkül írom. Hiszen éppen Te írtad, a nem tudás nem mentesít.”
 • 60. howatowabb 2013. március 13. 20:13
  „Köszi, Keresztatyám! Szóval, megint csak üres fecsegés volt a köbön, DE! Miután közölték, hogy kell regisztrálni, és jó nagy felháborodás követte, irult-pirult a kormánybiztos, s mondta, hogy a regisztráció INGYENES! Tehát, magyarul: aki befizette, az visszakapja)ta), aki ezután regisztrált, nem kellett fizetnie érte. Ámde, sehol nem olvastam, hogy nekem kellett volna Mariskát tájékoztatni. Én is hozzászóló vagyok, mégha oly sokszor felszólítottál, hogy mondjam már meg, meg válaszoljak már! NEM VAGYOK HIVATAL! De azt, te szerencsecsomag nem írtad, hogy arra vagy kéváncsi, visszakapja-e a társad azt, amit még be sem regisztrál!!! Mire fizetett, ha SENKI nem tudta, mit töltsön ki, amit még ezután ad postára?!!! Kinek fizetett? Bedobta a postaládába? Nem lehet, hogy két profillal nyomod, ha ez annyira nagyon fontos Neked? Jól tudsz más helyett sértődni! De azért örülök, hogy te kikapartad a gesztenyét! Olyan rendes vagy!”
 • 59. panellako 2013. március 13. 18:32
  „Úgy is mondhatnám " a kormány, későn érő típus"
  Azt, hogy mennyi embernek okoztak bosszúságot, inkább ne számoljuk meg.”
 • 58. macs 2013. március 13. 17:31
  „Most olvasom:
  " A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és támogatta a parlament mezőgazdasági bizottságának azon - a termőföldről szóló törvényt módosító - indítványát, amelynek alapján a zártkertek tulajdonosainak semmiféle bejelentési, regisztrációs kötelezettsége nem áll fenn - tájékoztatta a kormányszóvivő az MTI-t a zártkertekkel kapcsolatos besorolási és bejelentési kötelezettséggel összefüggő esetleges félreértéseket tisztázandó.
  Giró-Szász András elmondta azt is: ezenkívül a kormány felhívja a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok bevonása szükséges az elhagyott, gondozatlan zártkertekkel kapcsolatos felmérés feladatainak megvalósításához.
  Az ügyintézés gördülékenyebbé tételéhez időlegesen kibővítették egyes járási hivatalok ügyfélszolgálati nyitva tartását április 30-áig."
  http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/13/15/A_zartkerttulajdonosoknak_nem_lesz_regisztracios_kotelezettseguk.aspx”
 • 57. panellako 2013. március 13. 13:44
  „56. dimari 2013.03.13. 13:32
  Én ebben majdnem biztos voltam. Csak azért nem néztem utána, mert nem akarok dolgozni azok helyett, akiknek ez feladata lenne. Könnyebb hőbörögni mint dolgozni. "Sehovatovább" helyett kikapartad a gesztenyét. Gratulálok!”
 • 56. dimari 2013. március 13. 13:32
  „55. panellako 2013.03.13. 10:55
  Köszönöm az együttérzést és segíteni akarást. Haladok, szerencsére, itt az újszegedi kertek folyton változó besorolása okozta a gondot. Jelenleg úgy tűnik, nem kell regisztrálni. De a hivatalok számítógépes adatbázisait nem lehet másképp felülvizsgálni, csak így, hogy ugráltatják az embereket? A kormány küldi a felesleges leveleket, most kellett volna inkább, célirányosan.
  Még szerencse, hogy választási regisztráció nem lesz.”
 • 55. panellako 2013. március 13. 10:55
  „54. dimari 2013.03.13. 09:44
  Néha előfordulok a földhivatalban. Szerintem is a hölgyek igazán rendesek. De ha nekik nem mondják meg, hogy mi az igazi ok, ők sem tudják. Ha te be akarod jelenteni, bár feleslegesen, ők elfogadják.
  A " sehovatovább" meg még annyit sem tud, és nem válaszol arra, hogy vissza kapta e már az anyukája a 6000 Ft-ot.
  És téged sem fognak kárpótolni, amiért elmentél a nyomtatványért, postára adod. Mellesleg az már vicc kategória, hogy a portás azt mondta, hogy postán is be lehet küldeni. És ha mégsem?”
 • 54. dimari 2013. március 13. 09:44
  „51. howatowabb Nyugi, én is csak idős rokonom helyett próbálom megtudni az "igazságot". Egyébként kitöltjük a nyomtatványt, postára adjuk, max. feleslegesen. Ön még nem látott olyan ügyintézőt, aki nem tud pontos választ adni?
  "Határozott", kioktató véleménye helyett inkább hallgatott volna, már annyira ismerős és unalmas az Ön típusa... Még jó, hogy nem büntet meg hirtelen felindulásból...”
 • 53. panellako 2013. március 13. 09:41
  „51. howatowabb 2013.03.13. 08:52

  "Több, mint 70 évesen! Időben. " Úgy látszik ő okosabb, netán bölcsebb is. Akkor segítsen Ő dimari-nak.
  Vissza kapta már a 6000 Ft-ját?”
 • 52. wg62 2013. március 13. 09:06
  „Látszik hogy B. Nagy politikus, és nem ért az ingatlannyilvántartáshoz, mert ekkora marhaságot mondani: "...visszaélésekre okot adó zsebszerződések...". A zártkerteknél erről szó sincs.
  Az egész jogszabály bevezetése felesleges volt, egyetlen szakember sem érti miért volt rá szükség. (Állítólag le is váltották azóta a kitaláló emberkét.)”
 • 51. howatowabb 2013. március 13. 08:52
  „Nem az én anyukám állt sorban. NEM. Megoldotta. ÖNÁLLÓAN, józan paraszti ésszel. Több, mint 70 évesen! Időben. Együttérzést nem itt osztanak, itt hozzászólók a véleményüket mondják el. Bocsánat, hogy nem vagyok elég megértő, de szerintem, ha a a hivatali ügyintézők nem tudják megmondani,( erősen kétlem!) akkor nem itt lesz a válasz! Ha azt tetszik figyelni, hogy itt ki, hogyan reagál, generálja az alázattal az indulatokat, egymás ellen fordít hozzászólókat, attól még nem mentesül a bejelentési kötelezettség alól. És ez nem lealázás, de mit várnak a nagyon megértők? Zokogást?! Megvolt. A butaságtól! Szabály: megoldom, vagy várom a bünti csekket. Mert a hivatal meg fogja találni, efelől semmi kétségem nincs. A törvény nem ismerete nem mentesít a betartás alól.”
70 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat Szegednél

A szegedi béketelepi vasúti átjáróban elgázolt a Békéscsabáról Szeged felé tartó vonat egy embert. Tovább olvasom