Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tömegelnek az egyetemisták Szegeden az albérletekért

Szeged - Kevés a jó albérlet Szegeden – legalábbis a külföldi diákok szemével nézve. Ők a modern bútorokkal felszerelt, felújított belvárosi lakásokat keresik, ezért viszont hajlandók akár havi 200 ezer forintot is fizetni. A magyar diák ezzel szemben 80 ezer forintnál nem szán többet a lakhatására.
Az elmúlt két hétben több száz diák keresett albérletet az egyik szegedi ingatlanirodában, hétfő reggel még mindig hatalmas tömeg volt belvárosi irodájukban. Csúcsra jár az albérlet-keresési időszak: az egyetemet most kezdő diákok ideális lakást keresnek a következő néhány évre maguknak.

– Az érdeklődők 80 százaléka külföldi. A magyarok könnyebben találnak lakást más csatornákon, hiszen nincsenek nyelvi nehézségeik – mondta el Sólyom Csilla, az egyik szegedi ingatlaniroda tulajdonosa. Hozzátette: az iroda kínálatában lévő lakásokat is inkább a külföldiek tudják megfizetni: az olcsóbb, magyar pénztárcához szabott ingatlanokat elsősorban a tulajdonosok hirdetik.

A szegedi Ingatlan Cafe irodájában is megnőtt a forgalom az elmúlt napokban. Fotó: DM
A szegedi Ingatlan Cafe irodájában is megnőtt a forgalom az elmúlt napokban. Fotó: DM


Ingatlanirodáknál elsősorban a jó állapotú, bútorozott, azonnal költözhető, belvárosi vagy egyetemhez közeli lakásokat keresik az egyetemisták. Befektetési szándékkal éppen ezért érdemes felújítani és modern bútorokkal berendezni a kiadandó lakást. – Míg egy átlagos kétszobás lakást 50-70 ezer forintért vesznek ki, ugyanezért jól felszerelten 100-120 ezret is el lehet kérni – mondta a szakember.

Hozzátette: jó bérleti szerződéssel minimálisra csökkenthető a felújítás kockázata, a beruházás pedig akár egy év alatt megtérülhet. Valahogy mégis kevesen gondolják úgy, hogy érdemes ismeretlennek odaadni egy szép lakást.

A külföldi diákok igényeihez mért lakások ára 60 ezer forintnál kezdődik, és akár a 200 ezer forintot is elérheti. Ehhez képest a magyar diákok 40-80 ezer forintos lakásokat keresnek. Ezekből az ingatlanirodánál ugyanúgy hiány van, ahogyan a néhány hónapra kiadó ingatlanokból.

– Az erasmusos diákok a napokban érkeznek a városba, ők viszont csak 3–6 hónapra vesznek ki lakásokat. Nekik elég nehezen találunk albérletet, pedig ők is ki tudják fizetni a magasabb árat egy-egy jó lakásért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosztándi harmadszor lett az év zenésze

Kosztándi István koncertmester az első muzsikus, akinek a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai titkos szavazással harmadszor is odaítélték az év zenekari művésze címet. Tovább olvasom