Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Tömeggyilkossági rekord a magyar holokauszt

Szeged – A holokauszt tagadása az antiszemitizmus egyik formája. A vészkorszak 6 millió áldozatát kétszer ölték meg: először 70 éve, amikor fizikailag megsemmisítették őket, majd másodszor is, amikor az emléküket próbálják meg lerombolni – mondta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete a szerdán Szegeden kezdődött kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján.
A magyar holokauszt 70 év távlatából című rendezvényt a szegedi egyetem, a Szegedi Zsidó Hitközség és a Jad Vashem Nemzetközi Holokausztkutató Intézet szervezte. Botka László polgármester hangsúlyozta, valódi szembenézés helyett 70 évig „próbáltunk hallgatni, takargatni, szőnyeg alá söpörni". A jelenlegi hatalom bátorítja azokat a kísérleteket, amelyek „tisztára mosnák a múltnak ezt az elmondhatatlanul tragikus fejezetét".

Tömeggyilkossági rekord a magyar holokauszt - A magyar holokauszt 70 év távlatából című rendezvény.Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Az 565 ezer áldozattal járó magyar holokauszt különleges, mert míg Lengyelországban a náciknak és szövetségeseiknek öt évükbe telt a zsidóság meggyilkolása, Magyarországon néhány hónap elegendő volt a vidéki zsidóság deportálására – fogalmazott Randolph L. Braham, a City University of New York emeritus professzora videoüzenetében. Ez a „tömeggyilkossági rekord" úgy történhetett meg, hogy a Sztójay-kormány a „végső megoldáson dolgozók" rendelkezésére bocsátotta az államhatalom eszközeit, a rendőrséget, a csendőrséget és a hivatalnoki kart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi: Szegedért fogok harcolni

Csongrád megye és Szeged európai parlamenti képviselője leszek, rendszeres fogadóórákkal, az önkormányzattal. Tovább olvasom