Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tonca: Hív a vasút, vár a Pick!

Szeged - Tonca, alias Kardos Antal (40) az egyik vezérszurkolója a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának. A népszerű együttes meccsein az első sorban püföli a dobot a B középben.
A civil életben immár húsz éve mozdonyvezető, munkatársait is megfertőzte a sportág szeretetével, többen már rendszeres kézimeccsre járók. A Szeged Funok szurkolói csoportjának a vezetője, jelenleg közel 360 tagja van a csoportnak.

Tonca. Mindenki csak így ismeri a Pick Szeged szurkolói között. Nem lehet nem észrevenni, hiszen a B közép első sorában áll mindig, egy hatalmas dobot püföl a meccseken. Legtöbbször rekedtre ordítja magát, él, hal a csapatért. A kézilabda az élete.

– A Rókus II-ben ismerkedtem meg a sportággal – kezdte a beszélgetést a még mindig aktív játékos, Tonca –, majd a 600-asban tovább folytattam a játékot. Aki rám néz, az gyorsan kitalálja, hogy a beállós poszt az enyém, itt érzem jól magam. Még most is csinálom, a Szeged Funok csapatával hetente egyszer edzünk, és idén már kézilabda-szurkolói tornákon is indulunk.

Nagyon sok szegedi sportbarát lett rabja a kézilabdának. Talán ez nem véletlen, hiszen a nyolcvanas évek eleje óta magas szinten űzik a városban a sportágat.

Kardos Antal, alias Tonca mozdonyvezetőként a munkabeosztását is a meccsekhez igazítja. Fotó: Miskolczi Róbert
Kardos Antal, alias Tonca mozdonyvezetőként a munkabeosztását is a meccsekhez igazítja.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Én is még akkor voltam először meccsen, amikor a Lele Ambrus fémjelezte csapat ért el sikereket. Gyorsan megszerettem a meccsek hangulatát, sohasem voltam az az egy helyben ülő, szemlélődő néző. Mindig a szurkolók, a B közepesek között éreztem jól magam. Persze, hogy voltak kedvenceim, és ezek általában a beállósok voltak. Szabó Sonka volt az első, utána következett Mezei Ricsi, majd Ratko Djurkovics. Őt annyira megszerettem, hogy még most is tartom vele a kapcsolatot, beszélünk telefonon, vagy SMS-t váltunk. A maiakat is kedvelem, Katzriz Dávidot, Vancsics Janikát, de igazából mindenkit. Nagyon nem szeretem, amikor bántják a fiúkat, sokszor vitatkozni is szoktam a szurkolótársakkal, hogy okoskodni a legkönnyebb. A játékosok sem robotok, gépek, ők is hibázhatnak. Éppen ezért mondtam a héten mindenkinek, hogy a Dunaferr elleni vereséggel már kár foglalkozni, csak a mai visszavágóra szabad koncentrálni. Én tudom és érzem, hogy továbblépünk a KEK-ben a legjobb nyolcba.

Tonca csak mesél, mesél, csupa-csupa jó történetet elevenít fel, de sokszor az órájára pillant. Nem véletlen ez. – Lassan indul a vonat, mennem kell. Mozdonyvezető vagyok immár 1989 óta. Októberben lesz húsz éve, hogy ezt a szakmát űzöm. Gyerekként pilóta szerettem volna lenni, repülni a fellegekben. Utána jött a másik szerelem, a vonat. Amikor fiatal voltam, nekem is volt PIKO és TT vasutam, és elképzeltem, hogy a miniatűr mozdonyokat én vezetem. Most ez valóság, szeretem a szakmám. A MÁV-nál tudják, hogy nagy Pick-szurkoló vagyok. Szerencsére minden hónap elején kell elkészíteni a beosztást, így ekkor már tudom, hogy mikor játszanak a fiúk. Az elképzelhetetlen, hogy ne legyek ott a meccsen. Egyszer azonban előfordult, hogy megcsúsztam, és szolgálati ruhában ordítottam a B középben.

Hajrá, Pick! Fotó: Schmidt Andrea
Hajrá, Pick!
Fotó: Schmidt Andrea

Egy jó meccs elképzelhetetlen a B közép biztatása mellett. A Szegedi Funok verik a dobokat, ordítanak, ezzel is hozzásegítik a játékosokat a győzelem megszerzéséhez.

– Nyolc dobunk van, ezek kék-fehér színűek, mi festettük ilyenre. A kis közösségünk, a Szeged Funok lassan egyéves születésnapját ünnepli. Van tagdíjunk, amiből drapériát vásárolunk, feliratokat készítünk, próbáljuk színesebbé tenni a szurkolást. Hamarosan elindul a honlapunk, a www.pickfunok.hu, ahol minden megtalálható lesz rólunk. Igazán különleges a társaság, van közöttünk 16, de 60 éves is. Idén mit várok a csapattól? Két győzelmet: a KEK-ben és a magyar bajnokságban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Davaj davaj, ruszki pajtás!

Szeged - Hatvanöt hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország.… Tovább olvasom