Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Tönkretették Kovácsék fóliáját és veteményesét

Hívatlan vendégei voltak minap a röszkei Kovács családnak. Határsértők éjszakáztak két fóliájukban: letiporták a veteményest, és szétvágták a fóliák oldalát.
100 százalékos határőrizet nincs
A röszkei kertész kérdését továbbítottuk a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Azt válaszolták: „Amint arról a Délmagyarország is beszámolt, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség a polgárőrséggel együttműködve valóban arra törekszik, hogy még a lakott területek előtt feltartóztassa a hazánkba tiltott módon érkezőket. Ugyanakkor száz százalékos határőrizet a világ egyik országában sincs. Ezért működteti a rendőrség többek között a mélységi ellenőrzési rendszert. Továbbra is kérjük a helyi lakosoktól, hogy amennyiben tiltott határsértőt észlelnek, hívják a bármelyik hálózatból ingyenesen elérhető 112-es segélyhívót."

Hová tűntek a koszovói menekültek? – írtunk lapunkban annak kapcsán, hogy míg február elején napi 1000-1300 koszovói migránst fogtak el a rendőrök Csongrád megyében, addig húsvétkor már csak 3 koszovói lépte át illegálisan a határt. A röszkei Kovács István és családja vélhetőleg szintén koszovóiaknak adott „szállást" kedd este.

– Szerda délelőtt ellenőriztük a fóliákat és a termést, akkor találtunk rá a határsértők nyomaira. A veteményesben letaposták a káposztát, felvágták két fóliánkat, és ott töltötték az egész éjszakát a melegben. A nyomok legalábbis erre utalnak. Használt pelenkát is találtunk a földön, itt tehették tisztába a kisgyereküket, a másik sátorban számtalan cigicsikkre és egy farmernadrágra leltünk – mesélte Kovács István.

A családi gazdaságnak a terményletiprás és a fóliaszétvágás miatt anyagi kára keletkezett. –Nagyjából 100 ezer forintról van szó, de ennél is bosszantóbb, hogy az egyik fóliát nem tudtuk megmenteni, újat kell vásárolnunk, azt méretre szabni, majd ismét felhúzni. Ez utánajárás és igen macerás munka, két ember egy teljes napi munkája szélcsendes időben – magyarázta Kovács Krisztián. Az idősebb fiú és Dávid nevű testvére megmutatta, hogy a fejlődő kelkáposzták egy részét csak úgy nyersen meg is ették a migránsok. A Kovács család a birtokukon áthaladó rengeteg határsértő miatt villanypásztorral vette körül a fóliást, de a jelek szerint ez sem zavarta a hívatlan vendégeket.

A röszkei fóliasátrat tönkretették, a benne lévő növényeket széttaposták Fotó: Schmidt Andrea
A röszkei fóliasátrat tönkretették, a benne lévő növényeket széttaposták Fotó: Schmidt Andrea

Kovácsék máskülönben jó véleménnyel vannak a rendőrség Röszke külterületén végzett munkájáról, a járőröket ők is sűrűn segítik, ha illegális határsértőt vesznek észre. Ez az eset azonban már meghaladta türelmüket, az ügyben feljelentést tettek. A rendőrök helyszíneltek, az ott maradt farmernadrágról is mintát vettek.

– Csak azt nem értem, hogy ha már ilyen nagy számban vannak jelen egyenruhások az itteni zöldhatárnál, és az elmúlt hetekben rohamosan csökkent a migránsok száma, akkor miért nem tudják őket elcsípni rögtön a határátlépés után? Miért adnak nekik esélyt arra, hogy bárkinek kárt okozzanak a tulajdonában? – kérdezte Kovács István. Krisztián hozzátette: reggeltől estig gürcölnek, most pedig 100 ezer forintot és komoly munkát jelent nekik a határsértők barbársága. – Ilyenkor kezd elmenni a kedvem a kertészkedéstől – mondta szomorúan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészeti alkotás verssorokból a költészet napjára

Még ma sincs késő felírni kedvenc magyar versének egy sorát!
Vasárnap délután hat óráig várják a… Tovább olvasom