Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Topfizetés: Csongrádban 380, Borsodban 600 ezer

Három megye, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj Zemplén álláslehetőségeit hasonlítottuk össze a helyi munkaügyi kirendeltségek hirdetéseinek segítségével. A legtöbb lehetőséget Nyugat-Magyarországon találtuk.
Sokan mondogatják hazánkban: a diploma szinte semmire sem jó. Ezt tovább erősítette bennünk, amikor szétnéztünk az ország három munkaügyi kirendeltségének álláshirdetései között. A Csongrádban meghirdetett 334 állás közül 18-nak, míg Győr-Moson-Sopron megye 466 állása közül mindössze 10-nek feltétele az egyetemi végzettség. Borsodban hirdetik a legkevesebb szabad állást: a 283 lehetőség közül kettőt lehet betölteni kizárólag egyetemi diplomával a zsebünkben. A szakmunkások iránt azonban mindenhol nagy a kereslet: megyénkben 129, Borsodban 160, Győr-Moson-Sopronban 181 olyan állást hirdettek meg, melyek elfoglalásához elég a szakmunkásképző teljesítése. Szegeden a nyilvántartott álláskeresők 10-15 százaléka diplomás.

Hegesztőkből hiány van a Dél-Alföldön Fotó: Schmidt Andrea
Hegesztőkből hiány van a Dél-Alföldön
Fotó: Schmidt Andrea

A Dél-Alföldön leginkább kőművest keresnek: nyolc szabad állást hirdetnek belőle a szegedi kirendeltség internetes oldalán. De felszolgálóból, hegesztőből és esztergályosból is hiány van a honlap tanúsága szerint. Szegeden többek között nagy hagyománya van az egészségügyi és jogászképzésnek, ezért megnéztük: találunk-e Csongrádban munkát ilyen végzettséggel? Ügyvédet nemhogy itt, az egész országban mindössze két helyen keresnek: Budapesten és Szolnokon találtunk egy-egy szabad állást. Ápolót-ápolónőt annál szívesebben foglalkoztatnának az egészségügyi intézmények: országszerte 62 helyre lehet jelentkezni ezzel a végzettséggel. Szegeden ápolót keresnek az SZTE neurológiai klinikájára, a női klinikára, valamint az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetbe.

Borsod megyében az általános iskolai tanári állások viszonylag magas számán lepődtünk meg: 11-et találtunk belőlük. Szegeden öt tanári vagy tanítói állást hirdettek meg, Győr-Moson-Sopronban hét szabad pedagógusi állásra lehet pályázni. Érdekességképpen begépeltük néhány olyan szakmának az elnevezését, ahol inkább fizikai erőre van szükség: a Csongrád megyében is népszerű kőműves szakmából a rendszer az országban 110 szabad állást dobott ki. Lakatos végzettséggel jelen pillanatban 157 helyre lehet jelentkezni hazánkban, míg felszolgálóból 134-et, esztergályosból 30-at keresnek az országban.

Csúcskeresetek

Csongrád megyében a meghirdetett állások közül biotechnológusként és építőipari tevékenységet folytató részegység vezetőjeként lehet a legjobban keresni. Mindkét munkakörben havi bruttó 380 ezret vihet haza az illető. Borsodban biztosítási ügyintézőket keresnek havi 600 ezer forintos keresettel, míg a Kisalföldön egy mosonmagyaróvári cég szállítmányozási szervezőjeként félmillió forinthoz juthat a munkavállaló. Utóbbi a hirdetés szerint nem igényel külön szakképesítést, a feladat elvégzéséhez diploma szükséges.

430 aktív ügyvéd a megyében

Az ügyvédi kamarába mindenkit fel kell venni, aki egyetem után eltöltött három évet ügyvédjelöltként, valamint rendelkezik egy 15 négyzetméteres irodahelyiséggel, amelyben mellékhelyiség és ügyfélfogadó helyiség is van – tudtuk meg Kertész Józseftől. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke ugyanakkor elmondta: hihetetlen nagy a túlképzés ebben a szakmában. Csongrád megyében jelen pillanatban 430 ügyvéd praktizál és 150 az ügyvédjelöltek száma. A jogi egyetemen pedig félezernél is többen kezdik meg hamarosan államvizsgájukat.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2008. szeptember 30. 19:59
  „A szegedi OTP bankokban meg 400ft/óráért güriznek az őrök és be sincsennek jelentve!Valaki menjen ki és ellenőrizzen, csodát fog látni, azok a szerencsétlenek meg ott álldogálnak minimálbérért.Bankszféra...Meg magas fizetések.”
 • 3. Mil 2008. szeptember 30. 13:41
  „Borsodban a tanári állások sokasága egyértelműen összefügg a sok orkkal. Sok tanár inkább otthagyja munkáját, minthogy ezekkel az állatokkal vesződjön "pedagógiai módszerekkel"..”
 • 2. papen 2008. szeptember 30. 10:14
  „Jó lenne pontosan fogalmazni: "Mindkét munkakörben havi bruttó 380 ezret vihet haza az illető."
  Ha bruttó, akkor nem viheti haza.”
 • 1. piszkavas 2008. szeptember 30. 08:51
  „Valahogy el kellene kezdeni propagálni a szakmunkás képzést, emelni a presztízsén, hogy a fiataloknak ne derogáljon kőművesnek lenni, vagy lakatosnak. Ha meg az lesz, ne érezze szükségét németországba menni.
  Mellesleg ezek a 500ezer forintos fizetés ígéretek... Eleve gyanús, ha egy állást a magas fizetéssel reklámoznak, mert az azt mondja: "gyere ide dolgozni, itt sokat kereshetsz", ahelyett, hogy: "itt akarsz dolgozni, lássuk mid van... igen? jó, ennyi a fizetés, megfelel?".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken nyitja meg kapuit a Napfény Park

Szeged - Az első olyan kereskedelmi park nyílik meg péntek reggel a Móravárosi körút mellett, amely látvány, elrendezés tekintetében szakít a „dobozos" hipermarketekkel. Tovább olvasom