Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Toplistára tennék a háziorvosokat

Szeged - Nyilvános toplistát állítana fel jövőre a háziorvosokról saját értékelési rendszere alapján az egészségügyi tárca. A rendszer – tesztüzemben
– júliustól indul, de a háziorvosok többsége és a szakmai vezetőik sem ismerik a részleteket. Abból viszont, amit ismernek, sokat kifogásolnak.
Minőségi rangsort – azaz toplistát – állít fel és hoz nyilvánosságra jövő évtől a háziorvosok munkájáról az egészségügyi tárca – ezt a napokban jelentette be Székely Tamás tárcavezető. A háziorvosokat egy 11 szempontból, úgynevezett minőségi indikátorból álló rendszerben értékelik majd, a legjobbak pedig – a szakminiszter ígérete szerint – finanszírozásuk 25-30 százalékos növekedésére számíthatnak.

Az értékelési rendszer tesztelése júliusban, az ország 250 háziorvosának bevonásával kezdődik, akiket pályázaton választottak ki. Az viszont nem egészen világos, pontosan melyek az értékelési szempontok: erről egyelőre a szaktárca sajtóosztálya sem tudott pontos felvilágosítást adni. A hírek szerint vizsgálnák például, hogy a háziorvosnak hány betegét sikerül rábírnia szűrővizsgálatokra, mennyi nem kötelező védőoltást ad be, mennyi ideig vár a beteg a rendelőben, hány percet foglalkozik egy-egy betegével, vagy éppen milyen a rendelő felszereltsége, s hogyan viselkedik a páciensekkel.

Kormányos Szilvia áll elébe, hogy munkáját összehasonlítsák más háziorvosokéval. Fotó: Schmidt Andrea
Kormányos Szilvia áll elébe, hogy munkáját összehasonlítsák más háziorvosokéval.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hallottam erről a minőségi értékelésről, de egyelőre nem kaptam hivatalos értesítést róla. Nem tudni, mennyire lenne reális egy ilyen szempontok alapján kialakított sorrend – kétkedett Kormányos Szilvia makkosházi háziorvos. Egy megfelelő szempontokkal működő értékelési rendszer hasznos lenne – tette hozzá –, mert a havonta megkapott országos és megyei adatok alapján minden háziorvos munkája összehasonlítható volna, és tudná, hogyan dolgozik, min kellene javítania.

Szilárd András tápéi háziorvos, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke sem ismeri a konkrét értékelési szempontokat, csak a tervezetet. Úgy véli, annak vannak aggályos pontjai. Példaként említette a nem kötelező védőoltások beadását egy-egy praxisban. Furcsának tartja, hogy ezek száma alapján is értékel, illetve jutalmazhat a szaktárca – miközben ezeket államilag nem finanszírozzák. Az pedig, hogy egy-egy körzetből hányan mennek el szűrésre, attól is függ, hány fiatal és idős él ott, és hogy városról vagy faluról van szó. Szegeden – ahol klinika és számos magánpraxis is van – követhetetlen például, hogy azok közül, akiket elküld, ki vesz részt nőgyógyászati szűrésen és ki nem. Az is problematikus, hogy a rendelő műszerezettségének – ami a tervezetben értékelési szempontként szerepel – javítására nincs is forrás.

Csak egyszer egyeztettek

– Kidolgozatlan a rendszer, velünk mindössze egyszer egyeztettek eddig a minisztériumban erről. Úgy tudom, többféle verzió is fut, és a 11 pontból jelenleg csak 5-6 olyan van, ami tényleg használható lenne – mondta Hajnal Ferenc, a Háziorvosi Szakmai Kollégium elnöke, aki meglepődött, hogy a miniszter kész, működő rendszerről nyilatkozott. A szegedi orvosprofesszor szerint egyelőre az sem világos, hogy az ebben a rendszerben legjobbnak bizonyulók 25-30 százalékos plusztámogatását miből fizetik majd ki.

Olvasóink írták

 • 17. flexsnake 2009. május 26. 17:16
  „Akkor az én pumuklimat hátratolnák a végére még eddig nem sikerült egyszer sem időben beérnie a rendelésre. 1,5-2órákat késik mindig.....”
 • 16. kintornas 2009. május 26. 13:46
  „Meg kedves háborgók - majd, ha mindenki egységesen fizet az ellátásért, akkor majd lehet az igazsagot osztani. A TB jelentős része ugyanis a rokkantnyugdíjakra megy el. Majd, ha mint a fogorvosnál, gázszerelőnél, vagy a kőművesnél fizetni kell, akkor majd itt is lehet jogosan reklamálni. És nem a hippokrátészi esküvel jönni.”
 • 15. Logaritmus 2009. május 26. 10:15
  „Na például pont a néha gonosz pletykákat lehet megelőzni egy hivatalos felméréssel és listával.”
 • 14. Bandika10 2009. május 26. 09:12
  „Én nem vádaskodni akartam, a tényeket írtam le, a tapasztalatom és a véleményem, mivel ez egy fórum. Ajánlották nekem, azért mentem ehhez az orvoshoz, de rossz választás volt ennyi! Megyek tovább egy másikhoz, mivel szabad orvos választás van, ahogy írtad, kedves 10-es. Csak az a baj, hogy zsákba macska, hogy ki milyen orvos, mert ez csak akkor derül ki, amikor az ember beteg lesz, akkor megbízik az orvosában, elfogadja a tanácsát, javaslatát, de van hogy jön a "csalódás", mint nekem is.”
 • 13. Logaritmus 2009. május 26. 00:48
  „5. hozzászólás achilleus
  8. hozzászólás klj_54
  9. hozzászólás hazgondnok

  Szerintem pedig nem kell megijedni, létezik olyan módszer amivel az említett különbségek figyelembevételével meg lehet mondani, melyik orvos mennyire felkészült és sikeres, melyik gazdálkodik jobban a TB pénzével (= mi pénzünkkel).”
 • 12. web 2009. május 25. 22:11
  „10 ! különben mi fórumozók sem szeretjük ám a vádaskodást!”
 • 11. web 2009. május 25. 22:08
  „"Bandika10 "oda kell menni ahol nem nyögi a mellékhatását,nem az orvos választ hanem a beteg!Vagy mondok még jobbat be kell bizonyítani.Ha nem akkor miről beszélünk?”
 • 10. Bandika10 2009. május 25. 21:29
  „A képen látható Szilvike munkája is nem kicsit kifogásolható. Engem annyira félre kezelt, hogy fél éve nyögöm a mellékhatását. Az ő szaktudása, nem kis kívánni valót hagy maga után. Én nem állnék ennyire magabiztosan a helyében a megmérettetés előtt.”
 • 9. hazgondnok 2009. május 25. 20:07
  „Ez sajnos nem csak szimpátia,ha nem sok szór pénz kérdése is:Az én háziorvosom ha pénzt adnék neki rég rokkantnyugdíjas lennék,de mivel nem tudok neki pénzt adni,így még az alapvető vizsgálatokat sem végzi el.A pénzes nyugdíjasoknál nap mint nap ott van és saját szememmel,sőt a nyugdíjasok is elmondják,hogy ez így van.Ez valahol szégyen,mert ő azért tanult,hogy nemre és vagyonra való tekintettel gyógyítson!!!!!!!!!!!”
 • 8. klj_54 2009. május 25. 18:53
  „moderálva”
 • 7. persona 2009. május 25. 18:12
  „Sorry. LÁTTAM”
 • 6. persona 2009. május 25. 18:11
  „MOST LÁTTA CSAK, HOGY AZ ÉN SZILVI DOKTORNÉNIM VAN A KÉPEN..:)”
 • 5. achilleus 2009. május 25. 17:41
  „4. hozzászólás Logaritmus 2009.05.25. 17:33
  Logaritmus, azzal hogy egy orvos egy lista 11. vagy 42. helyén áll, nem sokra megy a beteg.
  Lehet, hogy a 42. helyen álló nem küldözgeti szűrővizsgálatokra, vagy nem a legjobban felszerelt a rendelője, netalán a várakozási idő hosszabb nála, míg a 11. helyen állónál mindezek rendben vannak, de a betegek fele féléven belül elpatkol.”
 • 4. Logaritmus 2009. május 25. 17:33
  „3. hozzászólás achilleus: ez azért egy tüdőgyulladás esetén sem olyan egyszerű, jogos az igény, hogy - ha lehet választani - egyből a leghatékonyabb és ezért vélhetően a legfelksézültebb, legkomplexebb orvosi tudással rendelkező szakemberhez lehessen fordulni. Jellemző a zavarosban halászó orvosokra, hogy mennyire elleneznek minden olyan átlátható, nyilvános mérőszámot, mutató közzétételét amivel értékelni lehet őket. Ugyanennyire voltak kikelve a nőgyógyászok a pár éve a neten indított weblap ellen, ahol kiderült egy-két illegális dolog a viselt dolgaikról.

  Meglepő viszont, hogy az embereket már annyira összezavarták, hogy a saját érdekeiket sem ismerik fel. Hiszen mégis mi, TB járulékfizetők miért is ne tudhatnánk róla, hogy melyik államilag eltartott orvos jó vagy nem jó, melyik kórház profi és melyik nem?”
 • 3. achilleus 2009. május 25. 16:53
  „Baromság. Bízzák a betegre! Ha nem tetszik neki a háziorvos mehessen másikhoz. Már ha van.
  És, ha nincs (egy vidéki faluban) akkor mi van? A beteg legfeljebb megtudja, hogy a háziorvosa egy listának a végén kullog. Máris oda a bizalom. /Amiről tudjuk, hogy önmagában gyógyítóerő./ Vagy ez a cél?”
 • 2. nemecsekerno_007 2009. május 25. 16:40
  „Üres lózung, csak a szánkat tudjuk járatni.

  Elôbb a politikában kellene TOPLISTA, utána lehetne az összes többi ami közszféra.

  Bár ha nincsenek a lustaságnak, trehányságnak következményei (anyagi, erkölcsi) akkor sokat nem ér az a TOPLISTA :(

  Olyan mint a medve listája:

  Nyuszika: - Te medve van neked egy listád, ugye?
  Medve: - Igen van.
  Nyuszika: - És aki azon a listán van azt megeszed.
  Medve: - Így van.
  Nyuszika: - Rajta vagyok én azon a listán.
  Medve: - Igen, Nyuszika rajta vagy.
  Nyuszika: - Le tudnál húzni engem arról a listáról.
  Medve: - Persze Nyuszika

  :)”
 • 1. igazságkereső 2009. május 25. 16:18
  „Lehetséges lenne, hogy a háziorvosokat előbb fizessék meg tisztességesen, majd utána lehetne és kellene
  toplistázni, amit egyébként maguk a betegek önként is megtesznek és még csak pénzbe sem kerül,mert
  ilyenkor milliós nagyságrendű költségekről szoktak beszélni amikor valami újszerűnek tűnő dolgot talál ki
  az illetékes minisztérium.Ez a véleményem vonatkozik egyébként minden szakterületre,hangzatos lózungok
  és a pénzek eltüntetése helyett végre el kellene jutni az európai árak tízéves bevezetése után az európai
  bérek fogalmához és gyakorlati bevezetéséhez.Gondolom ehhez még túlzottan nagy szakértelemre sincs szük-
  ség, csak már végre el kellene kezdeni ennek megvalósítását a "süketelések" helyett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-Iványi: a liberálisok a 3. erő Európában

Szeged - A munkavállalás szabadságának uniós kiterjesztését szeretnék a liberálisok - Ausztriának,… Tovább olvasom