Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Torkoskodás után szalmonella

Szeged - Szalmonellától betegedtek meg huszonketten, akik a torkos csütörtökön egy szegedi halászcsárdában ebédeltek. A konyhát rendben találta az ÁNTSZ, a dolgozók közül viszont többen fertőzhettek. Az étterem tulajdonosa sajnálja a történteket, szerinte a svédasztal és a túlszedés lehetett a bűnös.
Szalmonellafertőzés ügyében vizsgálódik a régiós ÁNTSZ járványügyi osztálya, miután az idei torkos csütörtökön a szegedi Fehértói halászcsárdában délben és délután étkezők közül többen megbetegedtek. Mint Tombácz Zsuzsannától, a régiós szakhatóság járványügyi osztályvezetőjétől megtudtuk, eddig összesen huszonkét betegről tudnak, akiket a hányást, hasmenést, magas lázat okozó baktérium megfertőzött.

A félárú étkezést kínáló rendezvény után két nappal, február 9-én, szombaton este értesült az ÁNTSZ ügyeletese a megbetegedésekről, miután a szegedi orvosi ügyeleten egyre többen jelentkeztek hasonló tünetekkel. Mindannyian a Fehértói halászcsárdában ettek a torkos csütörtökön. Azonnal megvizsgálták az étterem konyháját, de mindent rendben találtak, így engedélyezték a nonstop vendéglátóhely további működését. Vasárnap pár csütörtöki vendéget már a szegedi SBO-ra kellett beszállítani, mert kiszáradtak. Egy beteget felvettek a fertőzőosztályra.

Csúcsra járt a torkos csütörtök. Van, aki pórul járt. Képünk illusztráció Fotó: Karnok Csaba

A főorvos kérdésünkre elmondta, hogy az ételminták vizsgálatára nem volt lehetőségük, mert azokat csak két napig kell megőrizni, és csak menüs étkeztetés esetén.

Az étteremben viszont a la carte rendszer van. Helyette székletmintákat vizsgáltak, amelyekből kitenyésztették a szalmonellabaktériumot. A konyhai dolgozók vizsgálata után kiderült, hogy közülük többen is tünetmentes baktériumürítők – őket azonnal kitiltották az étteremből. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ők fertőzték meg az ételt, a baktériumok a nem megfelelő svédasztalos tálalás miatt is elszaporodhattak – mondta a szakember. A vizsgálat még nem zárult le, így addig nem tudható biztosan, mi volt a fertőzés forrása. A betegek viszont már jobban vannak.

– Iszonyúan sajnáljuk! Nagyon kellemetlenül érint bennünket, hogy ez megtörtént. Értetlenül állunk előtte – kommentálta a tömeges fertőzés tényét Frank Sándor, az étterem tulajdonosa. A vendéglátásban negyven éve dolgozó szegedi mesterszakács úgy véli, talán a svédasztalos rendszer lehetett a ludas a fertőzésben. Bár a 220 fős asztalra kitett ételek hőfokát folyamatosan mérték, hogy ne essenek hatvan fok alá, többen „túlszedték" magukat. Vagyis mire a sokféle, kiszedett étel végére értek, az már kihűlt. A hideg hal és a túrós csúsza pedig remek táptalaj a szalmonellának. Frank Sándor szerint azok betegedhettek meg, akiknek gyöngébb volt az immunrendszerük. Úgy véli, mivel aznap összesen 3500 ember evett náluk, és csak 22 vendégükön jelentkeztek a tünetek, nagy hibát nem követhettek el – akkor ugyanis több százan betegedtek volna meg. Hozzátette: mivel február 7-én óriási forgalom szakadt rájuk, jövőre átgondolják az étkeztetés rendszerét és módosítanak rajta.

Betegség, átverés

Többen telefonáltak szerkesztőségünkbe azzal, hogy megbetegedtek a fehértói ebéd után. Egyikük azt mondta, férjét öt napig kezelték szalmonellával, másik olvasónk pedig azt, hogy gyerekei kerültek kórházba. Másokat átvertek a félárú napon. Varga László társaságának a szentesi Páterház étteremben az erre az alkalomra nyomtatott étlapról kellett választania: ezen minden a normál ár duplájába került – azt felezték meg. Sánta Józsefné e-mailben számolt be róla: a szegedi Matusalemben jártak pórul, amikor a rendelésnél kevesebb személyre kaptak asztalt, a szokásosnál kisebb, silányabb adagokat szolgáltak fel. Kiss Zsuzsáék a szegedi Szélkakas étteremben ettek, 1500 forintot fizetve egy halászléért és egy túrós csuszáért. Mikor másnap érdeklődtek ugyanezen menü iránt, kiderült, hogy annak a normál ára 2100 forint, nem 3000.
 


Olvasóink írták

 • 16. Szélkakas vendéglő 2008. február 27. 12:27
  „Engemet nem a szalmonellózis késztetett arra hogy ide írjak, hanem az újságban megjelent, betegség, átverés című cikk, ami mélységesen felháborított, mert valótlan dolgokat állít a Szélkakas vendéglőről.

  Hadd idézzem a cikk reánk vonatkozó állítását:

  ,,Kiss Zsuzsáék a szegedi Szélkakas étteremben ettek, 1500 forintot fizetve egy halászléért és egy túrós csuszáért. Mikor másnap érdeklődtek ugyanezen menü iránt, kiderült, hogy annak a normál ára 2100 forint, nem 3000."

  Nos, ebben az állításban sajnos több a valótlanság, mint a valós tény, ugyanis Kiss Zsuzsáék másnap nem kaptak, nem is kaphattak olyan információt a Szélkakas vendéglőben, hogy az említett menü normál ára 2100 forint, mivel még pénteken is a csütörtöki menükkel és árakkal üzemelt a vendéglő.
  Máskor, és más úton se kaphattak ilyen információt, azon egyszerű oknál fogva, hogy a vendéglő étlapján nincsen, és soha nem is szerepelt túrós csusza, így hát végképp nem lehet tudni, miből is indult ki a normál ár kiszámítása.
  Természetesen időnként a napi menü vendéglőnkben halléből és túrós csuszából áll, de ezek ára együttesen is mélyen ezer forint alatt van, mivel még az étlapon szereplő adagnál is kisebb mennyiség, emiatt szintén nem alkalmas az összehasonlításra.

  Az említett újságcikk megjelenése előtt az újságíró telefonon érdeklődött a vendéglőben, hogyan történhetett meg ez a sajnálatos esemény, és azt az információt kapta, hogy a felszolgált hallé nem azonos az étlapon szereplő hallével, ugyanis más adaghányad és más alapanyagok felhasználásával készült, halbelsőséggel dúsított, filézett hallé volt, ezen felül
  a menü tartalmazott három féle, szabadon választható desszertet is.

  Más lapra tartozik, hogy teljes terjedelmében nem jelent meg az üzletvezető reagálása, ám a valótlan állítás még nagyobb hiba, ha úgy tetszik, bűn. Ugyanis az illető hölgy tájékozatlanságából, hozzá nem értéséből adódóan jelentős presztízsveszteség érte az éttermet, az üzletvezető a jogorvoslat lehetőségét fontolgatja hitelrontás miatt.

  Természetesen várjuk az illető hölgy általi megkeresést, bármikor szívesen állunk rendelkezésére az esetleges vitás kérdések elrendezésében, talán jobban jártunk volna mindannyian, ha nem a Délmagyarország munkatársaitól várta volna a választ az általa tévesen értelmezett helyzetre, hanem egyből az illetékeshez fordul.
  Ezúton kérem a Délmagyarország szerkesztőségét, segítsen összehozni egy találkozót Kiss Zsuzsával, hogy kideríthessük, mi okozta a félreértést.


  Juhász Tibor”
 • 15. OláhZ 2008. február 26. 12:38
  „Brájen, keress meg lécci, vagy írd meg milyen telefonszámokon érhetlek el.

  Köszi.

  Oláh Zoltán
  olah.zoltan@delmagyar.hu”
 • 14. kukta99 2008. február 24. 18:18
  „elnézést nem a Frank Sanyira gondoltam hanem az egyik hozzászolohoz itt a oldalon..”
 • 13. kukta99 2008. február 24. 18:15
  „Hát ez sajnos be csuszott.....
  Sanyinak meg üzenem hogy szégyelje magát ha olyat csinál az ne legyen vedéglátos és szakács sem”
 • 12. Lennox Lewis 2008. február 23. 10:33
  „Frank Sándor(2008.február 22-ei) nyilatkozatát követően kérném az ÁNTSZT, hogy minden olyan meleg és hideg konyhás üzemet és konyhát zárjon be ahol a swédasztalos tálalási módszert alkalmazzák, mert az összes ott fogyasztó a mérgezés veszélyének ki van téve. Azonban ha nem így jár el akkor vizsgálaj felül mégegyszer a halász csárdában történteteket, mert -lehet nem a swéd asztalban lesz a hiba?-.
  Mint köztutodott a nagy multikaban vannak olyan élelmiszerek akcióban amik a szavatosságuk lejárása előtt 2-3 nappal fele annyiba kerül, ez csak mellékes információ.
  Tisztelettel : a pénztáros kisasszony”
 • 11. halászlé 2008. február 23. 02:42
  „Én is ottvoltam a kaja is olcsó volt a páppénz is jól fizet mikell még köszi Sanyi bá:-))))”
 • 10. greencat 2008. február 22. 23:44
  „De viszont igazad van!:-)”
 • 9. ukuku 2008. február 22. 23:34
  „Másnap pedig megtarthatták a mozgós pénteket. A betegek garantáltan lemozogták az előző napit :) (Jó, tudom ez nem olyan vicces )”
 • 8. greencat 2008. február 22. 23:09
  „Nesze neked torkos csütörtök!! Amúgy ezért lett kitalálva nem?? Ilyenkor hamarabb elfogy a "fekvőkészlet"!!!”
 • 7. ukuku 2008. február 22. 18:28
  „Csak annyit fűzök hozzá, hogy meg sem lepődöm. Ismervén a benti állapotokat... Lehet, hogy az ellenőrzésre mindent kitakarítottak, de hagyjuk, hogy mi van ott egyébként. A későbbiekben ott fogyasztóknak jó étvágyat kívánok!”
 • 6. Brájen 2008. február 22. 18:14
  „Mi is ott voltunk a torkos csütörtökön Fehér-tón, de nem ettünk a svéd asztalról! 5-ünk közül 3-an lettünk betegek. Halászlét és Fatányérost ettünk. Most meg járhatunk egyfeszt az ANTSZ-hez, hogy negatív mintát produkáljunk. Ki fog minket kárpótolni?
  Remélem a vezetők elgondolkoznak...”
 • 5. maci52 2008. február 22. 15:20
  „Frank úr miért nem nyilatkozik???Dicsekedni ,hivalkodni tud?A halfesztiválon is az ő csodabográcsában főtt paprikás-sós lötty a legszarabb.Majd ezt is rákenik a halakra,miért nem tussoltak le előtte??”
 • 4. tikotime 2008. február 22. 08:58
  „Akkor most mindenki alázhatja, az éttermeket? Lehet, hogy ott sem volt, de ő tudja a legjobban, hogy hol mi volt? Megkérdezném a telefonálóktól, levélíróktól, hogy mit ettek az étteremben? Lehet nem tudnának válaszolni, de a szájuk meg jár!”
 • 3. limuxer 2008. február 22. 07:28
  „"Túlszedés lehetett a bűnös..."
  A szalmonellának teljesen mindegy, hogy mennyit eszik az ember. Nem a mennyiségtől, hanem attól, hogy fertőzött vagy nem. Miért kell a torkos csütörtökhöz kötni. Ha valami fertőzött, akkor az a nem torkos csütörtökön is fertőzött. A vendéglátó egységek nem tartják be az előírásokat (tisztelet a kivételnek), spórólnak vele. Nem olyan alkalmazottat vesznek fel, aki ért a higiéniás szabályokhoz. Annak lehet, hogy többet kellene fizetni..... Régebben ezres nagyságrendekre ( pl menzán) főztek és akkor sem volt ilyen fertőzés....”
 • 2. sanyi 2008. február 22. 07:06
  „többször kéne ellenörizni az éttermeket ! mert sokszor romlott élelmiszereket használnak fel .áruházakból (M) veszik meg a romlott élelmiszert pl:hús ,sajt . penészes husokat lemossák .”
 • 1. macrom 2008. február 22. 06:36
  „Gratulálni tudok csak a Délmagyar gyorsaságához. Ezt a históriát már egy hete tudja a fél város. Tegnap bemondta a Sláger Rádió is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így adózunk most – ingatlanért

Szegedet és Vásárhelyt leszámítva az összes Csongrád megyei városban kommunális adót fizetnek az… Tovább olvasom