Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Törleszteni kezdi adósságait az IH

Szeged - Tavaly november óta húzódik a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. adósságainak ügye. A cég 2011-től kezdve tartozásokat halmozott fel, főleg a SZIN-nel kapcsolatban.
Novemberben, majd decemberben Kohári Nándor fideszes kéviselő kért 132 milliós mentőövet az IH-nak, végül a közgyűlés februárban 150 milliós plusztámogatást hagyott jóvá. Az a feltétele, hogy a pénzügyi bizottság minden tétel kifizetését felügyelje. Egy hete a bizottság nem fogadta el Vajda Árpád IH-igazgató tervezetét, mert nem részletezte, melyik hitelezővel miről tárgyalt. A hétfői ülésre is hiányos előterjesztést készített.

Az ügyvezető elmondta, vannak olyan cégek, amelyekkel nem lehet tárgyalni, mert felszámolási eljárást indítottak az IH ellen, és azt a kifizetés reményében hajlandók szüneteltetni. A többivel a kamatokról, ügyvédi költségekről lehet esetleg egyeztetni. Úgy vélte, a tárgyalási pozíciója azért gyenge, mert nincs a kezében pénz, csak ígéret. Solymos László alpolgármester szerint nem látszik tárgyalási folyamat. Kiemelte: három szám is szerepelt a lejárt adósságok összegeként. Ősszel 159 millió forint volt, utána 172 millió, majd 150 millió. Nem tudni azt sem, mi van a dorozsmai nagybani piactól a tavalyi SZIN-re kölcsönkapott 50 millióval, és van-e hasonló tartozás. Farkas László fideszes bizottsági elnök összegzett: teremtsen tiszta lapot a cég, mutassa ki, kinek mivel tartozik, mire használta a pénzt. Málovics György LMP-s külső tag hozzátette, az igazgató 2013 júniusában úgy vállalta a megbízatást, hogy tudott az IH helyzetéről. Póda Jenő fideszes tag, gazdasági tanácsnok hangsúlyozta: válságmenedzseléskor a tempónak, az információk zárásának és a pénzügyi háttérnek alapvető a szerepe. Ványai László pénzügyi szakértő javasolta, hogy a felszámolást indító cégeknek fizessen az IH, az együtt 53 millió.

A bizottság végül zárt ülést szavazott meg. Határozatát Farkas László foglalta össze. Az IH 20,6 milliót kifizethet a közműcégeknek, az önkormányzati tulajdonú társaságoknak és olyan cégeknek, amelyeknek más megállapodás alapján kell tartozást fizetni. A többi pénzről pénteken döntenek, ha az igazgató tételes elszámolást mutat be, és a nagybani kölcsönéről is beszámol. Három hitelező március végéig szünetelteti a felszámolási eljárását, ezért sietni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: nem marad hatalmon a Fidesz

Nem marad hatalmon a Fidesz – állítja Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje, akivel szegedi látogatásakor készítettünk villáminterjút. Tovább olvasom