Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tormási jövőre győzne

Szeged - Csalódott saját eredménye miatt az idei Nemzeti Vágta döntőjében negyedik helyet szerző, tavaly balesetet szenvedett Tormási Gyula. Szeged lovának aranypatkós zsokéja szerint Arany Patak a háromnapos folyamatos küzdelemben kimerült, legközelebb egy strapabíróbb csődörrel neveznének.
– Nagyon csalódott voltam a döntő után, de nem a ló miatt. A döntőbe kerülésre számítottam, de jobb eredményt szerettem volna elérni. Patak mindent megtett a győzelemért, egyszerűen kifutotta magát a végső összecsapásig – mondta el tegnap az idei Nemzeti Vágtán döntőbe került, és ott negyedik helyig jutó Tormási Gyula. Szeged lova, Arany Patak zsokéja szerint négylábú versenytársának túlzottan megterhelő volt, hogy a középfutamát – amit végül fölényesen megnyert – egy bukás miatt meg kellett ismételni. Ráadásul a leállított futamot 300 méterrel a cél előtt intették le, így az ötéves telivér kanca „már korábban lefutotta a döntőt".

A profi zsoké – akinek eszébe sem jutott tavalyi bukása – szerint az idei mezőny a tavalyinál erősebb volt, és szerencsétlen módon az előfutamokból is a legerősebbet fogták ki a sorsoláson. Kész csoda, hogy Arany Patak a második Vágtáját is ilyen jól teljesítette, hiszen ha megnézzük – hívta fel a figyelmet –, a 90 nevezett lóból alig volt újrázó. Ennek az az oka, hogy a Nemzeti Vágta pályája, az egymás utáni kemény futamok és a többnapos, magas teljesítménykényszer rendkívül kimeríti az állatokat. A versenylovak nem ehhez vannak szokva. Tormási szerint a tavalyihoz képest a pálya túl egyszerű lett – igaz, kevésbé volt balesetveszélyes –, nem igényelt sok taktikát. Aki jól startolt, az végig vezetve megnyerte a futamát.

Ünnepélyes bevonulás. Tormási Gyula jövőre győzni akar. Fotó: Schmidt Andrea
Ünnepélyes bevonulás. Tormási Gyula jövőre győzni akar.
Fotó: Schmidt Andrea

Az aranypatkóval díjazott döntős zsoké elmondta: teljesítményéért – helyezéstől függetlenül – pár hetes pihenőt kap Arany Patak. Ő viszont már a következő versenyére készül: hétvégén tartják a 3 éves kancák nagydíját a lovin, ahol egy Megértő nevű négylábúval indul.

– Jövőre már nyerni szeretnék a Vágtán – beszélt terveiről Tormási Gyula, aki szerint legközelebb egy jól futó csődörrel neveznének. Azok ugyanis jobban bírják a fizikai megterhelést, de ugyanolyan gyorsak lehetnek, mint a kancák. A Dunakeszin élő zsoké hangsúlyozta: köszöni Szeged városának és az M és Társa Kft.-nek, hogy újra részt vehetett a Vágtán, és hálás a szegedi szurkolók támogatásáért is.

Zsófi és a profi karrier

– Nagyon boldog vagyok, és örülök a győzelemnek. Ez volt az első galoppverseny, amin indultam, és erős mezőnnyel kellett megküzdeni. Csak a célegyenesben sikerült egy lóhossznyi előnyt szerezni – mesélte a 15 éves szegedi Tárkány Zsófia, aki Filuména, egy 6 éves sárga sportpóni nyergében nyerte meg a Kishuszár Vágtát. Győzelméért egy eredeti huszártarsolyt és egy aranypatkót kapott a verseny szervezőitől. A tehetséges lovas lány egyelőre nem gondol profi pályafutásra - árulta el. A vágtás sikert a hétvégén ünneplik meg a baktói lovardában csapattársaival, barátaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsöntraffipax a Tiszán a vízi gyorshajtók ellen

Szeged - Annak ellenére, hogy vízi traffipaxra továbbra sincs pénze a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságnak, a szegedi őrs munkatársai mérni fogják a folyón száguldozókat. Tovább olvasom