Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Törmelékhegyek után nyomoz a zöldhatóság

Szeged - Ezer tonna, Szeged határában magasodó építési törmelék után nyomoz a zöldhatóság. A területet a gazdája kiadta, most azt kell tisztázni, van-e a bérlőnek engedélye a hulladéktárolásra. Ha nincs, a büntetés akár 20 millió forint is lehet.
A zöldhatóság ellenőrei vették észre pár napja Szeged határában, a 47-es út mentén lerakott törmelékhegyeket. Az emeletmagasra nőtt halmokra tegnap is vitt hulladékot egy teherautó. A billencsen cégjelzést nem láttunk. A kupacokban rengeteg homokot, csöveket és sok betondarabot látni. Az autópálya-felüljáróhoz közeli telekre kitett „kiadó" feliraton talált telefonszámot hívtuk, amikor megjelent a bekerített telep tulajdonosa. A szegedi vállalkozó nem járult hozzá, hogy lefotózzuk vagy a nevét leírjuk.

– Szegedi építőipari céggel kötöttem bérleti szerződést az 1,6 hektáros ingatlanra. Jövő szeptemberig szól a megállapodás, amiben a bérlő azt is vállalja, hogy a tárolt hulladék elszállítása után a telkemet és a bevezető utat is visszaállítja az eredeti formájában – mondta a középkorú férfi. A teleptulajdonos úgy tudja, a betondarabokat helyben fogja feldolgozni az építési vállalkozás, és ehhez az ingatlanon hamarosan kőtörő berendezést helyez üzembe. Az összeaprított törmeléket szállítja el valamelyik hulladéklerakóra.

A telek kiadó vagy eladó, az ottani törmelék tárolása kérdéses, hogy szabályos-e. Fotó: Frank Yvette
A telek kiadó vagy eladó, az ottani törmelék tárolása kérdéses, hogy szabályos-e.
Fotó: Frank Yvette

A tulajdonost nem terheli felelősség, a bérlőnek azonban be kellett volna jelentenie a környezetvédelmi felügyelőséghez, hogy hulladékot tárol és dolgoz fel. Ezt azonban nem tette meg. Eddig megközelítőleg ezer tonna törmeléket halmoztak fel – tájékoztatott Szilágyi Tamás. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője elmondta, megkeresték a terület bérlőjét. A cég úgy nyilatkozott, hogy szegedi épületbontásokról hordja oda a törmeléket. Most a zöldhatóság azt ellenőrzi, hogy az önkormányzatnál kértek-e engedélyt a tevékenységre, de választ eddig nem kaptak. (A polgármesteri hivatal konkrét ügyről a sajtónak nem ad információt, így mi sem kaphattunk.) Jelenleg tehát a hivatal és hatóság a „tényállást tisztázza". Az osztályvezető szerint nincs vészhelyzet a 47-es út mentén, mert a terület nem védett, és a törmelék közt nincs veszélyes hulladék. Ha engedély nélkül működik a lerakó, akkor hulladékgazdálkodási bírságot szabhat ki a hatóság, ami ekkora mennyiségnél akár a 20 millió forintot is meghaladhatja. A zöldhatóság zöldkommandója június végéig fokozottan ellenőrzi az építési törmelék lerakását. Lakossági bejelentésre is intézkednek.

Olvasóink írták

 • 10. antikos 2010. április 09. 16:16
  „3. Ez a légycsapóé lehet vagy hogy hívjáké???”
 • 9. tintasbarns 2010. április 09. 14:21
  „Ekkora halom nem máról holnapra keletkezett.”
 • 8. suncityszeged 2010. április 09. 13:52
  „GRÓF AKKOR EZEK SZERINT TE SEM TELEFONÁLTÁL TAVALY ÓTA?”
 • 7. gróf 2010. április 09. 12:01
  „06-80/823-823

  önkormányzati "zöld" szám, ingyenes közbiztonsági vonal...kb 4 éve létezik és non-stop!

  Hét közben nappal a köztereseknél csörög, éjjel és hétvégén, munkaszüneti napon a városőrségnél, ők értesítik a megfelelő szervet/hivatalt legyen az mentő, rendőr, környezetvédelemi stb.”
 • 6. öregvegyész 2010. április 09. 11:49
  „A Kállay-liget mellett egy éve hordják a szemétföldet a termőföld tetejére mely helyenként 130 cm magas és oda is van írva kié a terület. Igy azt hiszem nem nagy fáradság megtalálni őket Gondolom majd el kell hogy hordják.Mielőtt a lakótelkeket eladják.”
 • 5. gróf 2010. április 09. 11:31
  „Szóval nap mint nap felháborodva mennek el a törmelékhegy mellett az emberek hónapok óta, de senki nem telefonál be egy zöld/ingyenes számra...akár a 107-re, hogy nézzenek utána jogszerű-e a cselekmény...persze most...ÉN MÁR LÁTTAM TAVALY IS!”
 • 4. hamankato 2010. április 09. 10:42
  „Bocsánat,de....rosszul végzik a dolgukat,mert MÁR TAVALY nyár óta halmozzák a dolgokat!!!!!!!

  MOST TŰNT CSAK FEL?????????????Ezért tartunk itt!!!!!”
 • 3. favágó 2010. április 09. 09:47
  „Esetleg ha Tüncsike kimenne az újszegdi temetőhöz! A Thököly u. sarka körül, van egy telek ahova szorgalmasan hordják a törmeléket! (Nem földet!!) A feltöltés csak 0,5 m alatt nem engedély köteles! Ja! Hogy ez a telek valamelyik képviselőé?? Aki egy darabig még ombucmant is játszott szép városunkban! Így már nem is szabálytalan, igaz?”
 • 2. dara 2010. április 09. 09:18
  „Nincs itt semmi baj, ha Szilágyi Ur szétnézne a környéken akkor megtalálná a többi törmeléket az M43-as épülő szakaszán Maroslele vadátjárón és környékén. Útalapba állítólag jó az is, sőt sokkal olcsóbb mint a számlázott természetes zúzott kő. Nincs fuvarktg,de el lehet számolni az üzemanyagot a szomszédos államból történő szállításra. A gépek állóhelyben járnak, fő az üzemóra teljesítés. Kis BKV? Maroslele- Rákoczitelep-Tisza híd,az útalap már egy ideje folyik szét. 47-es szindroma, majd kivizsgálja az NFÜ.”
 • 1. NTK 2010. április 09. 08:36
  „"A zöldhatóság ellenőrei vették észre pár napja Szeged határában, a 47-es út mentén lerakott törmelékhegyeket."

  Gratulálok sasszemű alkalmazottainak. Az a törmelékhalom már több hónapja gyűlik ott...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma éjjel változik a forgalmi rend a Bertalan hídon

A kivitelező pénteken befejezi a Szegedre vezető sávok két dilatációs elemének javítását, ezért a múlt héten kedden bevezetett útszűkületet ma este feloldják. Tovább olvasom