Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Tornádó pusztított Zsombón: sátrakat, tetőket rongált a heves szél

Zsombó - Tornádó csapott le hétfőn Zsombón a helyiek szerint. A forgószél tetőket rongált, vascsöveket hajlított meg, és betontömböket forgatott ki a helyükből. Mindössze néhány házat érintett, ezért sokan nem hisznek a károsultaknak.
– Mindenki azt hiszi, hogy hülye vagyok – fogadott bennünket tegnap délelőtt portáján Szunyogh Mihály. A tornádó kevesebb mint 10 perc alatt élete munkáját tette tönkre hétfő délután. Nyolc fóliasátrából hétről csak a megtépázott műanyagdarabok lógnak. Ennél is megdöbbentőbb: a tartóváz 7,6 centiméteres keresztmetszetű vascsövei kidőlve, meghajolva állnak a telken.

Tornádó pusztított Zsombón is. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Akinek eddig elmeséltem, mi történt, csak legyint, hogy túlzok: biztos forgószél pusztított. Hát, ha ezt forgószél csinálta, megeszem a kalapom – mutatta a felülről és oldalról benyomódott vasakat a férfi, illetve a sátrat, amelyet majdnem felkapott a szél: betontömbbe rögzített alját két oldalon is kiforgatta a földből. A férfi nem volt a kertjében, amikor a furcsa természeti jelenség lecsapott, szomszédai azonban látták és hallották a történteket.

Szupercella: extrém veszély

Mivel az országban kevés észlelőhely van, a zsombói tornádót nem látták meteorológusok, amíg pedig nincs róla videó, nem tudják megerősíteni, az tombolt-e a településen. Hasonló jelenséget észleltek Orosházán is. A katasztrófavédelemnek sem kellett beavatkoznia egyetlen helyszínen sem – nem kértek tőlük segítséget. – A zivatarfelhő Szeged térségében alakult ki, ahogyan észak felé haladt, szupercella alakult – mondta el Aszalos István, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának meteorológusa. – Az ilyen forgó zivatarfelhőben extrém veszélyes időjárási jelenségek tudnak kialakulni – például 2 centiméternél nagyobb jég, amely Hódmezővásárhelyre hullott. Kísérőjelenségként előfordulhat tornádó is. Ezek nem hasonlíthatók az amerikai, pusztító erejű széltölcsérekhez, és viszonylag gyakoriak hazánkban: minden nyáron többször is kialakulnak.

– Öt óra körül hatalmas robajt hallottunk, borzasztó hangja volt – idézte fel Zádori Zsófia, aki éppen epret szedett saját fóliájában. – Nagy erővel mi még be tudtuk csukni a sátrunkat, épp csak a szélét kapta el. Aztán pedig azt láttuk, ahogy az utca végén a szomszédét rongálja. A szemünk láttára hajlította meg a vasat. Tornádó volt – jelentette ki.
A feketeségből lenyúló széloszlop ezután továbbhaladt, és két utcával arrébb két háztetőt rongált meg. A szemtanú azt mondta, több száz méteres magasságba repítette a hullámpalákat. Az egész nagyjából 10 percig tartott.

A legtöbb helyen semmi nyoma a pusztításnak: például a pár méterrel odébb lévő barackosban sem keletkezett kár. A zsombóiak többsége nem is hallott arról, hogy bármi rendkívüli történt volna a faluban. Szunyogh Mihály viszont hétfő este döbbenten nézett szét kertjében. 1700 tő paprikája és közel 4000 tő paradicsoma maradt fóliasátor nélkül. Tönkremennek, ha nem pótolja napokon belül a fóliát.

– A tornádó ezeket nagyjából megkímélte, de ha jön egy vihar, az biztosan szétveri – mondta. Nem tudja, honnan szedi össze a szükséges 1 millió forintot. A bedőlt vasszerkezetet megpróbálják traktorral visszahúzni, hogy legalább be lehessen fedni, a fóliát azonban újra meg kell vásárolnia. – Fogalmam sincs, hova fordulhatnék segítségért. Biztosítást csak üvegházra lehet kötni, nekem nincs. Huszonnégy éve foglalkozom mezőgazdasággal – nem látom, miből tudnám megmenteni, amire az életemet tettem fel.

Tornádó pusztított Zsombón is. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Olvasóink írták

 • 17. Bruhh 2013. május 12. 08:53
  „Sajnálom.A mezőgazdasági munka nagyon nehéz,folyamatos befektetés,munka.Aki élcelődik próbálkozzon.”
 • 16. öregvegyész 2012. május 10. 11:59
  „Még egy dolog. Egy nagy fóliasátor felülete sokkal nagyobb mint a mai legnagyobb szállító repülőgépek szárnyfelülete. Ez egy óriási felhajtó eröt jelent egy komolyabb szélben is. Egyszer mi hárman eső után próbáltunk és sikerült megfogni egy földből az egyik oldalon kiszakadt fóliát amely csak 20 méteres volt. Szörnyú élmény volt.
  Nagyon rossznak tartom, ha nem segítőkész ,hanem bohóckodó vélemények jelennek meg hozzászólásként és ezeket nem moderálják. Azt is képtelenségnek itélem meg, hogy ha igaz csak üvegházra lehet biztosítást kötni., nem viharkárra.. Az ember azt várná az ilyen szerencsétlenül járt embereken segíteni akar mindenki,de úgy látom nem, még részvéttel ötletekkel sem.
  A DM a múlt héten újra megkeresett, hogy mi a bajom,javult-e az újság. Szerintem semmit. Most megkérdeztek valaki szakembert,próbáltak segíteni magyarázatokkal? Ugye semmit.”
 • 15. öregvegyész 2012. május 09. 23:44
  „Valamikor a 70-es évek elején egyszer gombát mentem szedni az Ördöngősre ( Vásárhely és Szentes között van) aratás után voltunk mér Délelőtt volt,felhőtlen ég és szélcsend A tarlón szerte széjjel hevertek a szalmabálák. Tőlünk kb száz méternyire kis légörvény keletkezett hirtelen elöbb csak poros csik volt majd ötven méter után elkezdte felvinni a szalmabálákat egy nagyobb területről kb száz méter magasságig aztán,még talán háromszáz méterig tartott és egy pillanat alatt megszünt.
  Csak azért is írtam le,mert az előbbieknek halvány fogalmuk sincs arról ,hogy mi az időjárás. Szégyelljék magukat!”
 • 14. booo 2012. május 09. 16:09
  „Vihar a biliben.”
 • 13. KamuNeni 2012. május 09. 14:57
  „Nem OFO-k voltak Azok a paradicsomot elloptak volna.”
 • 12. achilleus 2012. május 09. 11:06
  „"a zsombói tornádót nem látták meteorológusok, amíg pedig nincs róla videó, nem tudják megerősíteni, az tombolt-e a településen."

  Maga a kár jellege is bizonyítékként fogható fel, mellesleg egyes természeti csapások besorolásának alapja az általa okozott kár. Így nem értem miért kellene videó, fénykép vagy egyéb dokumentum a tornádóról. A "gyengébb" tornádók gyakran nem folytonos sávokban pusztítanak, hanem el-el emelkednek a földfelszíntől, így ezeken a szerencsés helyeken az általuk okozott kár is kisebb. Ahol viszont leérnek a földre, ott nagy pusztítást vihetnek végbe, nagyjából így történhetett ez Zsombón is. Szomorú, hogy egyesek rögtön valamiféle csalásra gondolnak. Én megértem, hogy a meteorológusok szakmai óvatosságát, azonban a helyszínen végzett felmérések alapján a tornádó valószínűségét meg tudnák állapítani, videó és egyéb, utólag már nem beszerezhető dokumentum nélkül is.”
 • 11. Naca 2012. május 09. 08:44
  „Az ilyen jellegű szélvihar sávokban halad, tehát egyik telken pusztít, a másikon nem. Ezért hitetlenkednek az emberek. Sajnos oly mértékű éghajlat és időjárás változás történt az utóbbi időben, amit részben mi okoztunk, hogy az ilyen extrém jelenségek lassan nem is lesznek extrémek. Meg kell szokni, hogy már nem csak a tévében nézzük a Távol-Keleti és Amerikát sújtó pusztítást, hanem nálunk is előfordulhat ilyesmi, még ha nem olyan mértékben.”
 • 10. klj-54 2012. május 09. 07:06
  „1989 júliusában Röszkén ettől komolyabb viheder volt!
  Ott a fólia sátrakat megemelte és igen komoly távolságra eldobta őket egy sávban.
  Sajnos ez a fajta mentalitású cúg egyre szaporább:(”
 • 9. qrumpli 2012. május 09. 04:55
  „Biztos az " ufó" k voltak.”
 • 8. klj-54 2012. május 08. 23:28
  „1989 júliusában Röszkén ettől komolyabb viheder volt!
  Ott a fólia sátrakat megemelte és igen komoly távolságra eldobta őket egy sávban.
  Sajnos ez a fajta mentalitású cúg egyre szaporább:(”
 • 7. haresz 2012. május 08. 21:19
  „info te nagyon okos lehetsz. A kettőnek semmi köze egymáshoz. :D”
 • 6. info 2012. május 08. 21:00
  „http://www.delmagyar.hu/tudosito/tuba_szeged_felett/2278462/ -ebből jutott Zsombóra is”
 • 5. Cactus 2012. május 08. 20:47
  „http://www.idokep.hu/tornado

  ...hogy az elmúlt 2évben merre is volt tornádó, ill. tuba”
 • 4. csonakos 2012. május 08. 18:45
  „Ha visszaemlékeztek Szegeden 1992-ben volt nyáron hasonló! Iszonyú károkat okozott a városban amerre elhaladt. Lehet, hozzá kell szoknunk, egyre sűrűbben lesz?”
 • 3. Queenmargareth 2012. május 08. 17:47
  „Szegények.......
  De valaki azt mondta az Alföld tornádós vidék.......
  Nagyon sajnálom és hiszek Neki”
 • 2. zsolaa 2012. május 08. 17:03
  „Mi pont láttuk a melóhelyröl,ott ment el melletünk!
  Szétszaggatta a szomszédban a fóliát aztán felszívódott!”
 • 1. greg 2012. május 08. 16:31
  „Rettentő rosszak lettek a képek. Így nem lehet biztosan megállapítani, hogy tényleg tornádó volt-e.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadtéri plakátkiállítás: Jekyll és Hyde a Klauzál téren

A szabadtéri idei nyitó előadásának, a Jekyll és Hyde című horrormusicalnek a színpadképét Kentaur álmodta meg – díszletterveiből kedden plakátkiállítás nyílt a Klauzál téren. Tovább olvasom