Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Tornaóra - lóháton

Szeged - Testnevelésórán lovagolni járnak a szegedi Rogers-gimnázium diákjai, akiknek ráadásul ezért egy fillért sem kell fizetniük. A rendhagyó foglalkozás nem csak a sportról szól: a lovak és lószerszámok ápolását is elsajátítják a gyerekek, és elméleti képzést is kapnak.
„Macskát letenni, kezdődik az óra." Ilyet is viszonylag ritkán hall az ember tanítási időben. A Rogers-gimnázium kilencedikeseinek azonban különleges testnevelésórájuk van hétfőnként: lovagolni járnak Balástyára. A Tóbanjáró lovasudvarban a hátas jószágok mellett kutyák és macskák is akadnak szép számmal, a városi gyerekek számára pedig ezek is igen vonzók.

– Sokkal jobb ez a testnevelésóránk, mint a többi. Nem olyan monoton, és teljesen kötetlen – mesélte Sahin-Fawaz Zsombor. Igazából ezt mi is láttuk: valószínűleg kevés helyen engednék meg, hogy egy cirmossal az ölében írjon tesztet a diák. Merthogy itt az is volt. Amíg az osztály egyik fele lovagolt, a másik elméleti tudását bizonyíthatta egy feladatlapon. Az istállóban pedig néhány fiatal a lóápolást gyakorolta: lekefélték az állatokat, majd a szerszámokat is átkenték. A csoportok negyedóránként váltották egymást, hogy senki ne maradjon ki egyik feladatból sem.

Tornaóra - lóháton. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az a legfontosabb, hogy megismerjék a lovakat és a velük való munkákat – mondta el Nagy János Miklós testnevelő tanár, aki az elméletet számon is kéri majd. Emellett a diákok beleláthatnak a tanyai életbe, valamint a védett magyar háziállatok tartásába és tenyésztésébe is. – A néprajz és a hagyományápolás elemei éppúgy megtalálhatók a képzésben, mint a sport, a természet szeretete és az egészséges életmód – hangsúlyozta Angyalné Kovács Anikó igazgatóhelyettes, aki azt is elárulta, mindezért a diákoknak egy fillért sem kell fizetniük. A költségeket az iskola alapítványa állja.

– Jó levegőn vagyunk, ráadásul négy év alatt megtanulunk jól lovagolni – foglalta össze a rendhagyó testnevelésóra előnyeit Szűcs Szonja. Majd társaival a történelemdolgozatról kezdett beszélgetni, mert ezen az órán, „munka" közben még erre is van lehetőség.

Olvasóink írták

 • 5. Favre 2013. október 08. 22:42
  „minden alattam hozzászóló "szakértőnek": a gyerek odajár, tényleg ingyenes, ha valami pénz kell, előre szólnak, de ez nem tízezreket jelent. ilyen ugyanúgy megvan más iskolában is. az alapítványba pedig a felnőttképzésből folyik pénz - már amennyire látom - plusz abból, hogy egyre több pályázatot nyernek meg, szerencsére
  a pesti rogerst össze sem lehet hasonlítani az ittenivel, bátran mondhatom, van szegedi rogers-modell, meg pesti, a kettő összehasonlíthatatlan, de ez egyáltalán nem baj”
 • 4. pirosmedence 2013. október 08. 19:17
  „Pesten a Rogers fizetős, nem is kevés pénz - nem tudom, Szegeden mi a helyzet?”
 • 3. queenmargareth1 2013. október 08. 16:53
  „gratulálok, oké fizetős, de megéri!”
 • 2. macs 2013. október 08. 15:12
  „Az iskola alapítványa honnan kap pénzt? Gondolom a szülőktől is, tehát mégsem ingyenes a program.”
 • 1. partizánok 2013. október 08. 11:24
  „Ez egy nagyon jó kezdeményezés.
  Gratula az ötletgazdáknak, a szervezőknek, a támogatóknak és a diákoknak is.
  Csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverek a fagyasztott paprikát szállító kamionban

Egy fagyasztott paprikát szállító jármű sofőrfülkéjében egy katonai táskában elrejtve két… Tovább olvasom