Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tornyai János alföldi tájképei a REÖK-ben

Szeged - Válogatás Tornyai János festőművész életéből címmel nyílik kiállítás pénteken 17 órakor a szegedi REÖK-ben.
Több mint 50 alkotást tekinthetnek meg a látogatók július 20. és szeptember 1. között, a művek legnagyobb része egy szegedi magángyűjteményből származik, és csak öt festményt kértek kölcsön a vásárhelyi Tornyai-múzeumtól – közölte Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője. Zömében az 1910-es és az 1920-as években készült alföldi tájképeket állították ki a Hódmezővásárhelyen született művésztől, de egy-két csendéletet, aktot is láthatnak az érdeklődők.

A Vásárhelyen született művész több mint 50 képét állítják ki Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
A Vásárhelyen született művész több mint 50 képét állítják ki Szegeden.
Fotó: Schmidt Andrea

– Úgy tűnik, Tornyai özvegye az 1930-as években elrejtett 700-nál is több képet, naplókat, levelezést, és több évtizeden keresztül Tornyai budapesti műtermében, a padló alatt tartotta. Puskás János szegedi festőművész vásárolta meg a műtermet, és amikor átalakította, akkor derült ki, hogy Tornyai életművének egy jelentős része ott van a födémben – beszélt a képek megtalálásáról Nátyi Róbert.

Tornyai János (1869–1936) Vásárhelyt, Mártélyt és környékét festette meg, a nagy fákat, a Tisza-partot, a holtágat és mindezek változásait. Csak a szűkebb hazája érdekelte. A művészeti vezető szerint a festő ráérzett az alföldi táj erejére, néhány vonallal tudta ezt érzékeltetni. Az általa képviselt művészet erősen kapcsolódik a 19. század elejének angol festészetéhez, a magyar festészetből pedig Munkácsy hagyományát vitte tovább. A REÖK-ben évek óta bemutatnak nyaranként egy-egy jeles magyar magángyűjteményt, ezt a hagyományt viszi tovább a második emeleten lévő kiállítás.

Olvasóink írták

  • 1. seheresezade 2013. július 18. 13:07
    „Most hok vagytok fidessees,Orokos mellebeszelok.Miert nem kovetelitek,hogy monnyon le Torgyan volt ELVTARSAK ma SE...NYALOK?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három biztosítás is kevés, ha eláztat a szomszéd

Nyolcezer liter meleg víz áztatott el két hónapja több Rókusi körúti lakást és két garázst, mert egy üresen álló szomszédos ingatlanban eldurrant a bekötés. Tovább olvasom