Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Toroczkai: Csak nézelődtem

Provokációnak minősítette Toroczkai László a fél éve körözött Budaházy György március 15-i letartóztatását. Balogh László is provokációról beszélt, amit „pár tucat anarchista fiatal" követett el. Ujhelyi István szerint a rendőrség felkészült volt.
Budaházy György, a „bujkáló forradalmár" letartóztatásával indokolták az Andrássy úti március 15-i eseményeket a résztvevők. Budaházyt a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű rongálása miatt szeptember óta körözték, és csütörtök délután a Deák téren fogták el.

– Tomcat, vagyis Polgár Tamás felhívott, hogy Budaházy Gyurit a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe vitték. Körülbelül húsz társammal odamentünk – mondta Toroczkai László tegnap lapunknak. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke, a Mi Magunk mozgalom egyik alapítója (a másik Budaházy) szerint a letartóztatást szándékosan időzítették a nemzeti ünnepre, amit ők provokációként értékeltek, ezért telefonon több ismerősüket is a helyszínre hívtak. Toroczkai arra a kérdésre, hogy részt vett-e a kordonépítésben, a rongálásban és a gyújtogatásban, így válaszolt: csak nézelődtem.

A fiatalember egyébként aznap korábban összetűzésbe került a rendőrökkel, amikor a Petőfi-szobornál Demszky Gábor beszéde alatt majdnem áttörte a kordont. „Kőhajításnyira állt tőlem, hajszálon múlt, hogy nem történt durvább dolog" – fogalmazott. Szerinte a főpolgármester szándékosan hergelte a pfujolókat és a tojásdobálókat, amikor sehonnai bitang embernek nevezte őket.

A budapesti eseményeken Balogh László önkormányzati képviselő is részt vett, de hangsúlyozta: fotósként volt jelen. Húsz éve fotóz demonstrációkat itthon és külföldön, kiállításra készül. Az Andrássy úti eseményeket pár tucat anarchista fiatalember provokációjának minősítette. Szerinte a rendőrség 15-20 perc alatt felszámolhatta volna a randalírozást, de mégsem tette, mert „politikai játékról" van szó. Balogh felháborítónak nevezte, hogy a Múzeum kertbe, a Petőfi-szoborhoz és a Kossuth térre nem engedték be az embereket. Közölte: az éjszakai gyújtogatáson kívül semmi nem volt, ami nem illett az ünnephez. A kormányellenes jelszavakat skandálókra utalva hozzátette: a demokráciában szabad a véleménynyilvánítás.

– Országot építeni, gyermekeink jövőjét megalapozni utcakövekkel és tojásdobálással nem lehet – fogalmazott Ujhelyi István. Az MSZP alelnöke szerint a politikai jobboldal minden eszközzel kormányt akar buktatni. „A hatalomért való vágyódás elvakítja őket. Nem veszik észre, hogy nem a kormánynak, hanem az országnak ártanak." Ujhelyi elmondta: a rendőrség felkészült volt, így a rendbontás kisebb volt, mint ahogy a zavargásokban részt vevők tervezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-csomag márciusban

Bár szeretjük így gondolni, mégsem a parkolóőrök hangulatának függvénye, hogy telepakolják-e… Tovább olvasom