Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Török átok Balástyán

Balástya - Ha betartaná a hatóság azt, amit papírra vet, ma az országban minden hatodik hónapban lebontanák és újraépítenék a fóliasátrakat. Ennek a kötelezettségnek azonban csak egy balástyai asszony tesz eleget hamarosan, „rossz szomszédja" miatt.
Idáig jutottak el egy öt éve elkezdődött feljelentés következtében.

A balástyai Olajosné Kőrösi Julianna kálváriája 2003-ban kezdődött el, akkor jelentette fel őt először a szomszédja. Azt kifogásolta, hogy a most hatvanéves gazdálkodó engedély nélkül épített fóliasátrai miatt tönkremennek az ő barackfái. Ötéves hercehurca, bírósági tárgyalások, hatósági állásfoglalások után a „rossz szomszédnak" adtak igazat: Olajosnét megbírságolják, ha nem bontja le tizenkét fóliasátrát. De nem a barackfák miatt kell felszámolnia ideiglenesen a gazdaságát, hanem azért, mert egy friss jogszabályváltozás miatt fóliasátrat legfeljebb hat hónapra lehet felállítani.

Balástya határában állunk a tulajdonossal, amerre szem ellát a pusztán, minden tanyát körbevesznek a fóliák. A környéken ritkaságszámba megy, hogy két házat ennyire egymás mellé építettek valaha, de itt ez történt: kerítés választja el a telkeket, a feljelentőén barackfákat és a háttérben egy kisebb fóliasátrat látni, Olajosnénál egymással szemben tizenkét „építmény" sorakozik. Az előírásokat betartva másfél méterrel a telekhatáron túl.

Olajosné Kőrösi Julianna a telekhatárnál, a kerítésen túl a károsodott barackfák. Fotó: Miskolczi Róbert
Olajosné Kőrösi Julianna a telekhatárnál, a kerítésen túl a károsodott barackfák. Fotó: Miskolczi Róbert

Mi a probléma? Ma sem érti senki. Ujvári László, Balástya polgármestere is úgy fogalmazott a telefonban, abszurd a helyzet. Ilyen alapon minden fóliát le lehetne bontatni a településen. Szeretné, ha a helyzet megoldódna, de tehetetlen, mivel az eltelt öt évben egymásnak ellentmondó végzések, határozatok születtek.

Az ügyvéd válaszol

Megkérdeztük Juhász Györgyöt, Az ügyvéd válaszol rovatunk szakértőjét, mi a véleménye a történetről. A következő választ kaptuk: általában ha valaki jóhiszeműen szerez és gyakorol egy jogot, azt a későbbi jogszabályváltozások nem vehetik el tőle. Adott esetben, ha valamit még akkor építek, amikor az még nem engedélyköteles, akkor fennmaradhat. Csak a hatálybalépést követően elkészülő építményekre vonatkozhatna az új szabályozás. Egyébként nem baj, ha a fóliasátrak építését esetenként bejelenteni vagy engedélyeztetni kell. Ez például a szomszédok érdekében is állhat. Olyanról is hallottunk, hogy egy fólia egyszerűen elrepült, és kárt okozott. Amúgy meg ez a szabály annyit ér, amennyit betartanak, betartatnak belőle.

A rendelkezésre álló okmányok alapján folytatásos regényt lehetne írni a történetből. A szegedi építésügyi hatóság 2003 decemberében azt mondta ki, hogy fóliasátorhoz nem kell építési engedély. 2004-ben azonban megváltozott a jogszabály, és engedélykötelessé tette a fóliák építését. Ekkor új eljárás indult, amelynek végeredményeként arra jutottak, hogy Olajosnénak fennmaradási engedélyt kell kérnie a sátrakra. De ha a gazdálkodó fennmaradási engedélyt kér, akkor elismeri, hogy szabálysértést követett el – engedély nélkül építkezett –, és egymillió forintra megbírságolják. A panaszos tehát nem kérte a fennmaradási engedélyt, de ettől függetlenül 2005-ben elmarasztalták, és a sátrak egy részére bontást rendeltek el.

Jött azonban 2008, és megint megváltozott a jogszabály: január 1. óta ugyanis csak a legfeljebb hat hónapra felállított sátor nem engedélyköteles. Vagyis hat hónapig lehet egy fóliát fenntartani, utána le kell bontani, majd megint kezdődhet minden elölről. Olajosnénak már most sem lehetne fóliája, de ő „ellenáll": megvárja az április végét, amíg eladja a káposztáját, és csak ezt követően bont, a késedelemért pedig bírságot fizet. És később? Az egyik nap bont, a műveletet a szakértő lefényképezi, majd a másik nap megint épít. Valamint bírságot fizet, ha október végére a sátrakban marad a paprikája.

Egyedüliként az egész országban.

Olvasóink írták

 • 20. pvcpadlo 2008. április 17. 13:12
  „Elmebaj..és ez csak egy ..a munkájából élő idős asszonyt kergeti az őrületbe...

  Itt nálunk Debreczenben..a polgármester úr..1998-ban, úgy döntött, hogy nem esztétikusak a reklámtáblák...a városon kívül a Hortobágyra vezető úton..de, ha fizetnénk 210 ooo frt-ot akkor el bírná viselni...a táblák mögött a vízmű parkja áll így 100 Frt-éert 40 cm-el háréb tettük...a vízmű "csak" 70 000 Frt-ot kért évente..és ígya semmiért vagy 30 táblatulajdonostól lekaszált 2 milliót..mára ez már 100 000 frt fejenként..
  A minap a polgármesteri hivatal levelet küldött amelyben arról értesít, hogy egy állapolgár _ minzt megtudtuk egy heves megyei_ feljelentett minden tábla tulajdonost, hogy bemutatná-e az építési engedélyét...?

  Az APEH..amely pillanatnyilag az ávó szerepét tölti be...is 5 évre visszamenőleg őrizteti meg az évi 30 - 40 kiló papírját...

  Sajnálattal közöltem a tisztelt, és hőnszeretett üi.-vel...hogy nincs már meg az éítő cég sem, nem hogy a parírjai...De, talán nézzenek be a fiókjukba...hátha ott megtalálják, merthogy ők kegyeskedtek kiadni..
  Mire ezt válaszolták.

  NEKÜNK NINCS IDŐNK KERESGÉLNI!

  Hm..és nekem..?

  menjek be az irattárukba és keressem ki az általuk kiadott engeélyt...eszem megáll.”
 • 19. IGAZSÁGOSZTÓ 2008. április 06. 07:25
  „REMÉLEM ELFAGYOTT AZ ÖSSZES BARACKJA!!!!!!!!!!!”
 • 18. d 2008. március 30. 10:25
  „....emberek itt kellene összefogni ....az irigységet minden erővel írtani...én legszíveseben meglátogatnám a szomszédot , hogy mi v ki zavarja a barackfáinak a nyugalmát...nem értem....”
 • 17. egy 2008. március 29. 20:15
  „Gondolom a fényképezkedő szakértő díját is a termelőnek kellene fizetnie...”
 • 16. k 2008. március 29. 17:45
  „Találjatok ki még ilyen hülyeséget azt tényleg senki nem fog már itthon termelni, azt lehet hozni be a sz@r kaját!!
  Még vmi jó hír??
  Aki kitalálta majd megy dolgozni fóliát bontani, meg építeni,azt majd megtudja miaz a dolgozás a fene azt a rohadt k... anyát!!”
 • 15. energiaital 2008. március 29. 12:08
  „FLÚÚÚÚÚÚGIÉÉÉÉÉÉKKK”
 • 14. 1 termelő 2008. március 29. 12:06
  „Egy hosszú szorgalmas élet munkájának gyümőlcsei ezek a fólia sátrak .A gazdálkodó idősebb korára próbálta megkönnyíteni munkáját azzal,hogy nagyobb sátrakat épített.Ne kelljen neki évente többször a fóliákat húzgálni,bújklánia az estleg kisebb sátrak alatt.Úgy érzi még nem telt el fölötte az idő,szeretne dolgozni ha hagynák.Semmit nem csinált másképpen mint a többi gazda,csak nem volt neki szerencséje,mert van egy rossz szomszédja.MNDENKINEK AKINEK AZ ÜGY EDDIG FAJULÁSÁHOZ VALAHOGYAN KÖZE VOLT NEM KÍVÁNOK EGYEBET CSAK ILYEN ROSSZ SZOMSZÉDOT.”
 • 13. felháborító 2008. március 29. 10:09
  „remélem, a "kedves szomszéd" barackfáit betegség támadja meg és ki kell vágni az összeset! Természetesen még azelőtt, hogy a termés beérne és esetleg valami haszna támadna az eladott gyümölcsből!”
 • 12. ukuku 2008. március 28. 23:32
  „Szerintem apró csínytevésekkel el lehetne űzni egy ilyen gyökér szomszédot. Azt nem értem, hogy az ilyen miért nem költözik olyan tanyára, ahova a harangszót is a postás hordja. Bár az élő fába is belekötne, ha tehetné.”
 • 11. Vicc 2008. március 28. 21:57
  „És ebben az országban ezeket a törvényeket és szabályokat állítólag iskolázott emberek hozzák.
  Ezen bürokratákat és szabályhozóembereket és persze a törvényhozás kaotikus hozzáértőit a sivatagba küldeném 2 dl vizzel túlélési gyakorlatra szigorú 3 hónapra !!!!!!
  Ja, hogy lehetetlen túlélni ? Oszt kit érdekel ? Őket se a barom szabályozóik ! És még ráadásul idióta végrehajtó hatóságok végre is hajtattják !
  Nem csak fent hülyék , eggyel lejjebb sem jobb a langlétrán !!!
  Hajrá seggnyaló bürokraták !!!!!!!”
 • 10. qwertz 2008. március 28. 13:43
  „Vannak emberek akik abban lelik a szórakozásukat, hogy feljelentenek másokat. Szomoru de ez a valóság. Sajnos nekem is volt már ügyem az illető szomszéddal”
 • 9. barnabásbéla 2008. március 28. 12:22
  „A törvény szerint tehát hat hónap elteltével le kell szedni a fóliát, a földből kiszedni a tartócsöveket, ki kell híni a szakértőt, aki lefényképezi az üres területet, majd visszaásni a tartócsöveket és visszarakni rá a fóliát újabb hat hónapra. Ez egyszerűen röhejes! Csak már nem nagyon tudok röhögni...”
 • 8. fogyaszto 2008. március 28. 09:23
  „"hónapig lehet egy fóliát fenntartani, utána le kell bontani, majd megint kezdődhet minden elölről."

  EZ MAR PERVERZ ELMEBETEGSEG!!!!KI AZ A SZADISTA BUROKRATA AKI EZT KITALALTA ES MIERT?????”
 • 7. Traktato 2008. március 28. 09:14
  „Gratulálok Fekete Klárának, nagyon jó az írás és a problémafelvetés. Egy dolgot hiányolok: a szabályozásért felelős minisztérium, illetve az ellenőrző szervek miért nem lettek megkérdezve? Nem kevés pluszmunka lett volna, és csak a sajtós nyökögését lehetett volna a cikkbe illeszteni, de azért így megint a hülye magyar bürokrácia a bűnös, vagyis senki.”
 • 6. Zedi 2008. március 28. 08:32
  „A reggeli kávém elfogyasztása közben majdnem elment a kedvem a mai naptól a cikk hatására. Mindig megdöbbenek, amikor nyilvánosságra kerül, hogy évtizedek óta folytatott tevékenységek eljárási módja mennyire nincs normálisan leszabályozva.”
 • 5. mami11 2008. március 28. 08:02
  „Azért megnézném hány fóliás kap különféle segélyeket...”
 • 4. árvácska 2008. március 28. 07:40
  „Egyébként a meteorológiai intézetet nem akarja beperelni KEDVES szomszéd mert nem jósolták meg a fagyot és attól károsodott a barackfája????????Igazán kár mert akkor a többi gazda is erre apellálna.AZ ilyen szomszédot ki kell utálni még a környékről is.A világot nem ő váltotta meg az már létezik.”
 • 3. pató pál 2008. március 28. 07:34
  „JÓ szomszéd,páratlan !!!A zöldségesnél megvett salátát amit a szomszédja termelt kétpofára zabálja! A piacon a primőr, mit gondolt honnan ha nem a fóliasátrak alól kerül ki!A feljelentőt kellene inkább büntetni.A ő gyümölcsfáit mikor permetezi azt hisz i nem kerül a fólia sátor alá.Nem lennék én abban biztos,hogy a feljelentő mindent szabályosan követ el.Aki keres az talál...”
 • 2. csrlke 2008. március 28. 07:34
  „Csatlakozom a Nagypapához. Az önkormányzatnak szimpatikusabb,ha hosszú tömött sorok állnak sorban segélyért? És különben is majd hozunk be külföldről mérgezett zöldséget, gyümölcsöt, az kell a Magyarnak. A dolgozni, termelni kívánó szorgos emberek pedig váljanaak munkanélkülivé, akkor könnyen kezelhetőek, ha "alamizsnán" élnek. Ehhez elég egy irigy szomszéd, vagy talán a törvényt is szándékosan így alkották?”
 • 1. nagypappa 2008. március 28. 04:24
  „Nagyszeű!
  Igy kell ezt csinálni!
  Annak a kevés embernek aki még dolgozni szeretne, el kell venni a kedvét a munkától!
  Aki munkanélküli segélyen él, azt nem fogják soha semmiért megbüntetni!

  Nem lehet, hogy a szomszéd esetleg egy kissé írigy?
  De könnyebb mint dolgozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi WC-k: fotocellától a mocskos budiig

Szeged - Az ember biológiai funkciói többnyire nem állnak le, ha belép egy egészségügyi intézménybe. Pedig néhány szegedi intézményben inkább vissza kellene fognia a bélműködését. Tovább olvasom