Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Török Márk: Ne legyen Hoffmann Rózsa a felsőoktatás Matuska Szilvesztere!

Szeged – A felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen tüntetnek szegedi egyetemisták a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala előtt a Dugonics téren.
20:38 EHÖK-sajtótájékoztató: a HÖOK-elnök Navracsiccsal tárgyal

- Megtöltöttük a Dugonics teret. A célunk, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet, teljesült – mondta Török Márk EHÖK-elnök a demonstráció után tartott sajtótájékoztatóján. Közölte: a HÖOK elnöke, Nagy Dávid azért nem vett részt az eseményen, mert Navracsics Tiborral tárgyalt. A miniszterelnök-helyettes beszállt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közötti tárgyalásba, a következő napok intenzív egyeztetéssel telnek, de a csütörtöki demonstráció Budapesten mindenképpen meg lesz tartva – mondta. Hozzátette: a szegedi hallgatók éhségsztrájkja alatt több politikus jelezte, hogy találkozna a diákokkal, de mivel nem a kormány vagy az államtitkárság képviseletében érkezett volna, a hallgatók „megköszönték a figyelmet, de nem akartak politikát keverni a dologba".

Az EHÖK elnök szerint vannak vállalhatóbb alternatív javaslatok a felsőoktatási törvénytervezetben leírtakkal szemben, ilyen például a kreditalapú finanszírozás. Közölte: a tandíjjal alapvetően nincs probléma, de azt jelenleg az intézmények határozzák meg. Ha viszont a NEFMI vagy az államtitkárság egységárat szabna például a jogászképzésnek, az irreális volna. A félmilliós önköltség Nyugat-Európában is komoly tandíjnak számít, itthon nagyon kevesen tudnák kifizetni – fogalmazott.

18:49 Török Márk EHÖK-elnök azt mondta, "az idő kiszúrt velünk, de nem annyira, mint az államtitkár szerette volna." Szerinte a hallgatói mozgalom nem pártok mellett vagy ellen, hanem mindig is ügyek mellett állt ki. Török hozzátette, Hoffmann Rózsa politikája nem konzervatív politika, hanem Matuska Szilveszternek, a rombolás emberének a politikája. Kérte az államtitkárt, ne legyen a felsőoktatás Matuska Szilvesztere! A kételkedőknek azt üzente az EHÖK-elnök, hogy ne azt nézzék, elérhetik-e a célt, hanem hogy mindent megtettek-e érte.

Tüntető egyetemisták a rektori hivatal előtt Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A dj még a téren van, a hallgatók közül még viszonylag sokan a téren vannak, de a demonstráció már véget ért. A szervezők háromnegyed nyolcra sajtótájékoztatót hívták össze a JATE Klubba.

18:05 Körülbelül kétezer ember, kereplők, transzparensek, színpad a Dugonics téren – így kezdődött a szegedi egyetemi hallgatók tüntetése a rektori hivatal előtt. A hangulatról, amely emelkedett, lelkes, kicsit bulihangulat egy dj gondoskodik, a beszédek között rendre felhangosodik a zene.

Először Bernschütz Bálint egyetemi hallgató beszélt: – Örülök, hogy 2007 után ismét bebizonyítottuk, mi hallgatók nem vagy érdektelenek. Nem lehet tűrni, hogy az intézményi autonómiát megcsonkítsák, hogy a továbbtanulás pénzkérdés legyen, hogy a hallgatók n szólhassanak bele az őket érintő döntésekbe. A hallgatók röghöz kötése szerintem csak a munkanélküliek számát gyarapítja – mondta a diák.

Tüntető egyetemisták a rektori hivatal előtt Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Utána Meskó Eszter, az SZTE Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke beszélt. Elmondta, érdemi egyeztetés nélkül a felsőoktatás átalakítása nem lehet sikeres. – Aggodalomra nem az ad okot, ami benn van a törvénytervezetben, hanem a záró rendelkezések, amely 26 rendelet megalkotására hatalmazza fel a kormányt, s ezek közül egy a finanszírozásra vonatkozik.

Mára Krisztián a rendezvény hangembere, aki minden egyes beszéd közben lelkesíti a téren lévőket arról beszélt, szerinte 56 hősei is büszkék lennének az itt élő egyetemistákra. A szünetekben Hoffmann Rózsa van porondon: nincs olyan megjegyzés beszólás, amit valahogy ne lehetne az államtitkárhoz kötni.


Korábban írtuk:
A demonstráció 18 órakor kezdődik, és várhatóan 1,5-2 órán át tart majd.

Tüntető egyetemisták a rektori hivatal előtt Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A hallgatók hatvanórás éhségsztrájkja hétfőn reggel ért véget.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. Krampampuli 2011. október 26. 16:14
  „90. la-za 2011.10.25. 21:55
  56. Krampampuli 2011.10.25. 08:04
  ?

  - hát erről beszélek! :D”
 • 91. viviere 2011. október 26. 16:06
  „Azt hiszem ez most (is) igen aktuális:

  ,,...az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, mely a nemzet agyát van hivatva képviselni, ne közönyös passzív tömeg, ne gyáva, gerinctelen és önző réteg legyen, hanem népéért, hazájáért, boldogabb jövőnkért harcoló bátor, lelkes sereg. Ne riadjon vissza az igaz szó kimondásától, hanem képzettségével, tudásával, tehetségével népünket, hazánkat szolgálja."

  Lejtényi András

  Szolgálhatja itthon is és külföldön is. Ha a külföldön működő cégek alkalmaznak hazánkból elszármazott szakembereket, akkor látják igazán milyen értéket képvisel a magyar szürkeállomány, részben talán ez is ösztönözheti a külföldi befektetőket arra, hogy "kishazánkba" fektessék a tőkéjüket... Természetesen emelhetünk betonfalakat szögesdróttal az országhatárra, de kérdem én szkséges ez? Most komolyan ezek az idők már elmúltak. Haladni kellene a demokráciával és a korral.”
 • 90. la-za 2011. október 25. 22:15
  „Nem olvastam a tervezetet. Amit tudok, csak hallomásból tudom.

  A "röghöz kötést", azaz a hallgatói szerződést egyféleképpen tartanám elfogadhatónak: kőssék ki benne, hogy diplomájukat államilag finanszírozott képzésen szerzett emberek maradjanak itthon X évig, az állam vagy az intézmény vagy akármilyen szerződéses partnerek, cégek pedig vállalják, hogy ezen X évig, meghatározott minimum fizetésért alkalmazzák őket. Így már talán lenne mit megfontolni...”
 • 89. la-za 2011. október 25. 21:55
  „56. Krampampuli 2011.10.25. 08:04

  ?”
 • 88. N.P. 2011. október 25. 16:50
  „Zoan
  Két gyermekem jár egyetemre. Van ahol lehet lógni, van ahol nem.
  A "bezzeg a mi időnkben azért más volt....." -című szösszenetekkel azért nem tudok mit kezdeni mert ugyanezt mondta rólunk 30 évvel ezelőtt apámék korosztálya, és róluk is ugyanezt nagyapáméké....Minden korosztály a munka hőse volt - szigorúan csak utólag.”
 • 87. Zoan 2011. október 25. 16:21
  „Mint nem rég végzett egyetemista (most már félig-meddig oktatóként) szólnék hozzá: Ami ma az egyetemen folyik, az hosszú távon nem mehet tovább. Olyan mennyiségben termelik ki a felsőoktatási intézmények a diplomásokat, hogy az valami hihetetlen. Én 8 éve végeztem, akkor a teljes évfolyamunk 24 főből állt, ma ez a szám 342. A mi évfolyamunk 75%-as tudott elhelyezkedni a végzettségének megfelelőn, kíváncsi vagyok, ezek a számok most hogyan alakulnak? Annak, aki komolyan veszi a tanulást nem kell félnie a költségtérítéstől, véleményem szerint az biztosan el fogja tudni végezni az egyetemet államilag finanszírozottként. A legtöbb diák hozzáállása sajnos ma az, hogy "csak legyen meg a tárgy, tök mintegy hogy hányas, a kettes is nagyon jó". A mi időnkben, mivel kicsi volt az évfolyam ciki volt, ha valamelyik tárgyból rosszabb lett az eredményed, mint a többieknek. Ma ennek a mentalitásnak a nyomát sem látom, néhány kivételtől eltekintve. Én őket tartom igazán méltónak arra, hogy ingyenesen el tudják végezni a tanulmányaikat, mivel ők valóban tanulni akarnak, nem csak bulizni járnak előadások és gyakorlatok helyett.”
 • 86. classic_pooh 2011. október 25. 15:31
  „Drága Géza,
  a magyar szakos bölcsész fog majd a te kölykeidbe némi kultúrát hinteni...és mi az, hogy szakma? Menjek el villanyszerelőnek vagy mi? Tanulni és dolgozni egy szakmát egy életen át, amit nem szeretsz....csodálatos jövő.”
 • 85. forteam 2011. október 25. 15:29
  „Török Márk viszont a szegedi egyetem Matuska Szilvesztere!
  Őt miért tűri el a 2 napig éhező ifjúság? :DDD”
 • 84. PJ80 2011. október 25. 14:58
  „Adalék az egész témához az SZTE EHÖK által közölt álláspont: http://www.btkhok.hu/system/post_attachment_documents/40/original/Miert_rossz_a_felsooktatasi_trv%20(3).pdf?1319315986
  Sok-sok torzítással, amit az EHÖK-től már megszokhattunk.

  Aki figyelmesen olvas, beláthatja, hogy itt nem (csak) a hallgatók sérelmeiről van szó legfőképp, hanem a hallgatói érdekvédelmi képviselet jogainak megnyirbálásáról. Én ezt érzem az egész megmozdulás mögött, de ez szubjektív..”
 • 83. PJ80 2011. október 25. 14:45
  „N.P.
  Az eleje igaz (sajnos), mármint ami a "szétszavazást" illeti. Viszont nem kértem számon a tervezet olvasását. A kérdésem és értetlenkedésem a hangoztatott, általam alaptalannak vélt közlések felé irányult. Ha a tüntetés transzparenseit, vagy gondolatait szemügyre vesszük, látjuk, hogy ezek erőteljesen jelen vannak.

  Továbbá a te gondolatmeneted szerint felesleges(leegyszerűsítve) olvasni ezeket a kiszivárogtatott szövegeket, úgyis módosul. Ha így visszük végig az egész elméletet, a tüntetésnek sincs értelme, hisz nincs mi ellen tüntetni. Maximum az elején említettek miatt, de ez már más lapra tartozik. Még valami: ha a lázongás oka a felsőoktatási törvénytervezet, akkor miért is ne kérhetné bárki számon annak olvasását?”
 • 82. N.P. 2011. október 25. 14:29
  „Lutetia
  A középiskolások 90%-a gyermekkorú, tehát ne is politizáljon!”
 • 81. Lutetia 2011. október 25. 13:48
  „Én egy dolgot nem értek. A készülő felsőoktatási törvény tervezete, ha hihetünk Hoffmann Rózsának, nem érinti a mostani egyetemista és főiskolás hallgatókat. Viszont annál jobban érinti a jövőben felsőfokú tanulmányokat folytatni kívánókat. Hol voltak a mai középiskolások szülei?? Miért nem jöttek el a tüntetésre?? Miért gondolják, hogy nekik ehhez semmi közük? Magukat a középiskolásokat már alig merem említeni. Ha a Fidelitas Csongrád megyei vezetője már középiskolás korában aktívan és szervezetten politizált, akkor hol vannak most azok az öntudatos középiskolások?”
 • 80. N.P. 2011. október 25. 13:45
  „PJ80
  Ha mutatsz nekem egy olyan kodifikált szöveget amit a végszavazás előtt 20 perccel nem szavaztatnak szét önálló képviselői indítványokkal - no akkor kérd tőlünk számon az "olvasást".
  Mindannyian azokhoz a szövegrészekhez jutunk hozzá, amit a tárca kiszivárogtat.
  Komoly országokban a kormány készít egy tervezetet, nyilvánosságra hozza, arról a társadalom vitát folytat, ez visszakerül a parlament elé és úgy 2-3 év múlva törvény lesz belőle - és általában 15-20 évig nem is nagyon kell módosítani.
  Ja ott viszont nem volt fülkeforradalom..”
 • 79. geza 2011. október 25. 13:27
  „A második diplomámat fizetősön szereztem. Érdekes volt látni a sulit, hogy 4 év után a teljesen lepusztultból, jutott pénz felújításokra, új taneszközökre (a fizetős levelező diákoknak (is) köszönhetően.)
  Amiért fizettem jobban megbecsültem, jobban küzdöttem, mert helyettem nem fizette senki.
  A tanárok azt mondták, hogy mi sokkal jobban tanulunk, felkészültebbek vagyunk mint a nappalisok akik végigbulizzák az egészet.
  Az hogy nem volt sétagalopp, az azt jelenti hogy a kezdő 210 emberből 20 államvizsgázott. (gépészmérnöki képzés Bánkin)”
 • 78. jq 2011. október 25. 12:59
  „A lehetőséget mindenkinek meg kell adni arra, hogy felvételizzen, és ha teljesíti a feltételeket, akkor kerüljön be az államilag finanszírozott helyekre. A többiek kapjanak lehetőséget arra, hogy bekerüljenek a fizetős helyekre. Nem kell mindenkinek egyetemet/főiskolát végezni, csak annyi embernek, amennyire szükség van. Ha mindenkit felvennének, miből fizetnénk? Vegyünk el az egészségügytől, a nyugdíjból, az utak fenntartásából, vagy esetleg vegyünk fel további hiteleket?”
 • 77. Larsson 2011. október 25. 12:57
  „A fityisz által eltörölt klasszikus "tandíj" jó volt, mert egy jó tanuló kapott annyi ösztöndíjat, hogy még maradt is neki utazásra, kajára ezt eltörölték, akárcsak népszavazással a kőkemény 300 Ft vizitdíjat. A hangulatkeltésen és a szavazatvásárláson túl volt értelme? NEM!”
 • 76. PJ80 2011. október 25. 12:57
  „Van olyan, aki teljes egészében átolvasta a tervezetet? Azért kérdezem, mert vezényszavak lettek a "bújtatott tandíj", illetve a "röghöz kötés", és megmondom őszintén, én ezekről egy szót sem találtam. Bár kétségtelen, hogy ez a jogi bikkfanyelv nem a legkönnyebben értelmezhető.

  Szóval a kérésem: aki a kötelező tandíjról, röghöz kötésről, vagy bármi egyéb, hasonló jellegű galádságról olvas, írja meg pontos hivatkozással (híradóban hallottam, újságban olvastam nem játszik).
  Köszönöm.”
 • 75. böbeanyus 2011. október 25. 12:48
  „Kedves Hozzászólók!
  Két főiskolás gyermek szülőjeként kérem, ne általánosítsanak! Nem minden fiatal szórakozni megy a főiskolára, és ha nem kitűnő tanuló, akkor is lehet még belőle nagyon jó szakember.
  Fizetősről annyit, hogy amikor "Ő" tanult, ki fizette a tandíjat? Elhiszem, hogy túlképzés van, de a lehetőséget mindenkinek meg kell adni. De ha se munkahely, se továbbtanulási lehetőség nem lesz, akkor tényleg mi lesz a jövő generációjával?”
 • 74. egyszegedi 2011. október 25. 12:48
  „Azért mindenkinek jusson eszébe, mikor tömegestül kivonult annak idején a tandíj ellen tűntetni, hogy mire jutottak? Azt a pár ezer Ft-ot mindenki kibírta volna, és segítette volna az oktatás renbetételét. Az nem volt jó, bedöltek a hős fiatalok a Fidesz hazugságainak, segítették megdönteni azt a rendszert, ami igazságosabb és emberibb volt. Most mit kaptak cserébe? Jó nagy pofont! Mert megérdemelték! Azt be kell látni, hogy az oktatás az egészségüggyel és atöbbi ellátó rendszerrel együtt 20 éve bajban van, valamit lépni kell. Ígaz, nem így. Igen is vissza kell térni a progresszív személyijövedelemadó rendszerére, és az így felszabaduló 500-600 milliárd forintot az ellátó rendszerek reformjára kell költeni. Most sem a valóságos problémát feszegetik a véleményt nyílvánítók. Nem különíthető el az oktatás problémája az országban dúló abnormális gazdasági helyzettől. Ennél csak egységes fellépéssel lehet eredményeket elérni, így külön-külön mindenkit ledarál ez a RENDSZER.”
 • 73. jq 2011. október 25. 12:47
  „Mivel én 30 éven belül diplomáztam, talán hozzászólhatok.
  Azt ne gondold, hogy megdolgozol az ösztöndíjadért, mert ez így egy téves elképzelés. A valóság sokkal prózaibb: A költségvetésből finanszírozzák a te oktatásodat, ami a szakodtól függően néhány tizezertől néhány százezer forintba kerül félévente. Ha jól tanulsz, még valami jelképes mennyiségű ösztöndíjat is kapsz. Kapod mindezt annak a reményében, hogy ez majd egyszer megtérül a költségvetésnek azzal, hogy a tudásod révén több hasznot hozol, mint ha nem tanultál volna tovább, és úgy végeznél valamiféle munkát. (Ehhez persze az kéne, hogy versenyképes tudásod legyen, amire itthon valahol szükség van)
  Az nem a te hibád, hogy ránk erőltették az ostoba bolognai rendszert, ami miatt átvariálták a képzést, és az sem, hogy esetenként bebetonozott, tehetségtelen despota káderek állnak az előadóteremben, de ezt nem Rózsika nénin kell számon kérni, hanem az egyetemek választott vezetőin.”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális migráció: 43-an akartak Magyarországra jutni

Vasárnap az esti órákban Ásotthalom külterületén egy nagyobb csoport mozgására lettek figyelmesek a rendőrök. 24 határsértőt fogtak. Tovább olvasom