Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Török Vera kapta a Dömötör-életműdíjat

Szeged – Az idei Dömötör-életműdíjat az 1970-es, '80-as évek népszerű operettprimadonnája, Török Vera vette át szombaton a nagyszínházban megrendezett gálaesten. A közönség 15. alkalommal ítélte oda a szegedi színházi élet kitüntetéseit az évad legjobbjainak.
Jubilált a Dömötör-díj: a Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére 1999-ben alapított elismerést 15. alkalommal adták át a szombati gálaesten a nagyszínházban. A kitüntetésre jelölt művészek és a támogatók az Art Hotelben gyülekeztek, az ottani állófogadás után rendőrségi felvezetéssel a Porsche Szeged Audi-flottája szállította őket a gála helyszínére, ahol már várta és lelkesen köszöntötte őket a közönség.

Török Vera kapta a Dömötör-életműdíjat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ők nyertek

Tíz kategóriában idén is a közönség voksai alapján adták át a Dömötör-díjat.
Legjobb férfi színészi alakítás: Borovics Tamás (Egerek és emberek).
Legjobb női színészi alakítás: Szilágyi Annamária (La Mancha lovagja).
Legjobb operaénekes: Kelemen Zoltán (Rigoletto).
Legjobb opera-énekesnő: Szemere Zita (Rigoletto).
Legjobb rendező: Toronykőy Attila (Pomádé király új ruhája).
Legjobb díszlettervező: Kentaur (Rigoletto).
Legjobb jelmeztervező: Juhász Katalin (Pomádé király új ruhája).
Legjobb férfi mellékszereplő: Szívós László (Egerek és emberek.
Legjobb női mellékszereplő: Szilágyi Annamária (Boldogtalanok).
Legjobb táncos: Hajszán Kitti (Stabat Mater).

A gálát – amelynek műsorvezetője is két többszörös díjtulajdonos, Vajda Júlia és Czár Gergely volt – Toronykőy Attila rendezésében láthatta a publikum. Elekes Zoltán ötletgazda, díjalapító a jubileum alkalmából emlékérmet adott át azon cégek, intézmények vezetőinek, amelyek mindvégig támogatták a Dömötör-díj ügyét. Korábbi kitüntetetteket is felkértek díjátadónak, többek között Járai Máté, Müller Júlia, Kentaur, Bodnár György, Juronics Tamás vállalta, hogy a támogatókkal együtt nyújtja át a győzteseknek Bánvölgyi László szobrászművész bronz kisplasztikáját. Az idei életműdíjat a gála csúcspontján – a Sztáry Erika soros elnök vezetésével működő társadalmi kuratórium döntése alapján – az 1970-es, '80-as évek népszerű szegedi operettprimadonnája, Török Vera vette át a polgármestert és az önkormányzatot képviselő Kozma József városatyától és a korábbi életműdíjastól, Király Leventétől, a Nemzet Színészétől. A művésznőt felállva ünnepelte a közönség.

A legjobb háttérmunkásnak járó díjat, amelyről nem a közönség, hanem a színház dolgozói szavaztak, Bacsa Erika rendezőasszisztensnek, súgónak lapunk főszerkesztője, R. Tóth Gábor és a „csúcstartó", a nyolcszoros Dömötör-díjas, Papp Janó jelmeztervező adta át.

Olvasóink írták

 • 7. szabo555 2013. május 27. 17:00
  „Na azért Balikót, Gömörit nem nominálni, az húzós, Szabó G pedig a Pipásra kellett volna jelölni!!!! Szívós jelölése érthetetlen kategória! "Alakítása" ahogy a kritika is írta annó, a pamfletet súrolta...”
 • 6. teistudod 2013. május 27. 08:08
  „Ja, ha Neked a papír számít.... ! Én inkább a teljesítményt nézem... Egyébként senki ízlésén nem vitatkozom! Sz.G jó színésznő, de nekem nem a kedvencem... A hozzászólásod stílusa nem tetszett. És az Téged minősít, nem Szabó Gabit. Szerencsére....”
 • 5. Lucia 2013. május 26. 21:18
  „4.
  "... a nyertes nincs szakmailag egy szinten az általa kedvelt művésznővel ..."
  Ezen tényleg nincs mit vitatkozni! Szabó Gabi Színművészeti Főiskolát végzett (ma már egyetem), Szilágyi Annamária meg nem. Szabó Gabi játszott már magyar "nagyfilmben" főszerepet: Tímár Péter: A herceg haladéka. Szilágyi Annamária pedig nem. Szabó Gabi a Pipás Pistában nagyot alakított. Nem is értem, miért nem erre jelölték?
  teistudod: ez most nem jött be, bocsi...”
 • 4. teistudod 2013. május 26. 16:25
  „Luciáról nem feltételezem, hogy rosszindulatú, inkább csak sajátos a humora! De igaza van abban, hogy a nyertes nincs szakmailag egy szinten az általa kedvelt művésznővel. Mert a testsúlyuk ugye nem lehet téma egy rangos szakmai díj kapcsán????”
 • 3. Lucia 2013. május 26. 10:55
  „Én Szabó Gabinak szurkoltam. De nem ő nyert, mert a kategória győztessel nem voltak egy súlycsoportban! :)”
 • 2. comment 2013. május 26. 06:20
  „Csak gratulálni tudok a díjazottaknak, kiérdemelték, valóban teljesítmény van mögötte!
  Szép napot.....”
 • 1. csonakos 2013. május 26. 05:45
  „Gratulálok a díjazottaknak! További sikeres alakításokat!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy nagy buli: szombat a borfesztiválon

Akik például nem a Szeged 2011-meccsen voltak, azok a Széchenyi téren a borfesztiválon is elüthették az időt. Segesvári Csaba képriportja. Tovább olvasom