Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Törökök rohanták le Röszkét

Röszke - Már folyamatos az áthaladás Röszkénél, ahol tegnap rosszkedvű és fáradt törökökkel találkoztunk.

Vasárnap kora délutánra megszűnt a várakozás a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A hétvégére további forgalomnövekedés már nem várható, a Szerbiába tartók már folyamatos haladásra számíthatnak.

Hazatérő törökök vártak órákig szombaton a röszkei határátkelőnél. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenleg az ásotthalmi határátkelőn van még torlódás, ott kétórás a várakozási idő, de mivel az utánpótlás megszűnt, ott is hamarosan javul a helyzet. A mostanihoz hasonló kifelé tartó erős forgalom még két hétvégén várható a szerbiai határszakaszon, a Nyugat-Európából szabadságra hazatérő vendégmunkások miatt. Azt követően az irány megfordul és szeptember elejéig a belépők számának növekedése várható - mondta Szenti Szabolcs szóvivő.

Vasárnap kora délután Tompánál is folyamatos a forgalom. 

Szombaton késő estére meghaladta a hat órát a várakozás a röszkei határátkelő kilépő oldalán szombaton. A szinte kivétel nélkül Törökországba hazafelé tartó Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások tízezrei akartak minél előbb kilépni hazákból: a sor az M5-ös autópályán meghaladta a 10 kilométer.

"Bullshit" - azaz lószar - mondta egy Alex nevű török fiatalember az átkelő közelében, miután leállított minket, hogy nemtetszését fejezze ki a hosszú várakozással kapcsolatban. Ő több mint négy órát senyvedett az autójában, mire belátható közelségbe került az átjutás. - Öt éve nem voltam otthon Törökországban, azóta nem találkoztam a szüleimmel és a barátaimmal. Németországból indultam, és nagyon bosszantó, hogy ennyit kell várni - mondta. Egy angol rendszámú Mercedesben egy török pár utazott kisfiukkal. Azt mondták, hogy ők közel öt órát vesztegeltek a határon, a kocsiban nagy volt a meleg, kimerítette őket az araszolás, de pihenni nincsen idejük, még több száz kilométer levezetése vár rájuk Törökországig.

Törökök rohanták le Röszkét. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A veszteglő autók 90 százaléka német rendszámú volt, de a sorban felfedeztünk egy magyar rendszámú is. Péter nevű sofőrje hálát adott a sorsnak, hogy nem az M5-ösön érkeztek Röszkére, hanem Mórahalomról, ahol strandolt a család. - A nagymama Horgoson lakik, őt visszük át. Először Tompán akartunk átkelni, mert tudtuk, hogy nagy itt a forgalom, de Tompa is bedugult, mindenkit fordítottak vissza a rendőrök. Ezután Ásotthalomra mentünk, de az a határ már zárva volt. Így jutottunk Röszkére, és remélem hamar átjutunk - mondta a férfi.

Volt aki annyira elcsüggedt, hogy a felüljáróhoz közeli benzinkút mellett a füvön hajtotta álomra fejét. Mások dudáltak, ahogy a csövön kifért, így nyilvánítottak hangosan véleményt a sorban állásról. A határig vezető szemetesek mind dugig voltak szeméttel estére, ezért a flakonokat és egyéb holmikat, köztük sok gyerekpelenkát az árokba, vagy a konténerek mellé dobták ki kényszerűségből a törökök. Akire rájött a szükség és éppen nem vécé közelében állt a sorban autójával, az az árkokban könnyített magán: mobilvécét csak a kilépő oldal határhoz közeli részén láttunk pár darabot.

Az ásotthalmi, tiszaszigeti és bácsalmási átkelők 19 órakor bezártak, ezért azok nyitásáig, reggel 7 óráig Hercegszántó felé lehet kerülni. Röszkén hétfőig megmaradhat a több kilométeres kocsisor.

Útnak indulás előtt tájékozódjanak. Az aktuális várakozási idők elérhetők a rendőrség honlapján, a www.police.hu-n, de a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség ügyeletén is érdeklődhetnek a 30/466-1021.-es számon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrá, felvettek az egyetemre!

Kiderültek a felvételi ponthatárok, másnap este már felszabadultan buliztak a Jate Klubban azok, akiket felvettek. Meg persze az idősebbek, hogy megnézzék az "új arcokat". Tovább olvasom