Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Törökök, szerbek rohamozták a határt

Röszke - Több mint 2 millió 600 ezer utas, 683 ezer autó, 17 ezer 200 autóbusz és 58 ezer kamion fordult meg a röszkei határon ezen a nyáron. Binszki József vámparancsnok szerint egy határ közeli pihenőhely kiépítésére lenne szükség.
Binszki József őrnagy munkahelyének, a röszkei vámhivatalnak nyári viszontagságait már korábban megismerhették olvasóink. Emlékezzenek a riportokra: ezt a határkaput olyan ostrom alá vették, hogy nemegyszer hosszú kilométereken át torlódott a határátlépésre váró kocsik sora. Márpedig egy ilyen rohamot bírni kell erővel, idegekkel is.

– Csapatmunka eredményeként sikerült úrrá lenni a „kaotikus" állapotokon – dicsérte munkatársait Binszki József –, amik azért alakultak ki, mert a mindennapok határ menti forgalma összeadódott a görögországi nyaralók és a szabadságra utazó török és szerb vendégmunkások milliós tömegével. A végrehajtó szolgálat mindenkori létszámát megemeltem, a kiadható szabadságot korlátoztam, a határátkelőhely áteresztő képességét – a határrendészettel közösen – maximalizáltuk. A be- és a kilépő személyforgalom számára összesen 5-5 forgalmi sáv áll rendelkezésre. Ezt a belépő oldalon a forgalmi rend megváltoztatásával esetenként akár 10 sávra is megnöveltük.
Binszki őrnagy úgy ítéli meg, a 17 hektáron elterülő átkelő áteresztőképessége ehhez a forgalomhoz nem elegendő.

Szűk keresztmetszet. Főszezonban gyakori volt a 4-5 órás várakozás Röszkén. Fotó: Miskolczi Róbert
Szűk keresztmetszet. Főszezonban gyakori volt a 4-5 órás várakozás Röszkén. Fotó: Miskolczi Róbert

– Nálunk a közvélemény nehezen fogadja el, hogy csak ennyit bír el az átkelő. Még a rendkívül korszerű, viszonylag közeli Tompára sem mennek át az utasok, ahol pedig a legtöbbször alig alakult ki hosszú várakozás. Köszönhető mindez a modern technológia egyik vívmányának, a GPS-nek. A messziről nagy távolságokra utazók beütik GPS készülékükbe az úti célt, és ez a szerkezet az autópályára tereli őket, ha kell, ha nem. Arra büszke vagyok, hogy a részünkre előírt kötelező minimális vámellenőrzés mellett (ami elnevezésével ellentétben meglehetősen alapos vizsgálatot takar) az utasok sohasem a vámellenőrzés miatt kényszerültek várakozásra. A tiszaszigeti átkelőről annyit: csak a magyar és szerb állampolgároknak jelent egérutat, ennek segítségével elkerülhetik a többórás várakozást. Röszke alapvető gondjainak megoldásában azonban nem játszik szerepet.

„Gyúrni" jár

A 45 éves Binszki József tizenhat éve pénzügyőr, 1999 óta dolgozik vámhivatal parancsnoki beosztásban. 2004. ja nuár 1-jén vette át a röszkei vámhivatal parancsnoki tisztét. Előtte a kelebiai, azt megelőzően a battonyai vámhivatalt vezette. A nős, gyermekeit nagy szeretettel nevelő édesapa rendszeresen sportol. „Gyúrni" jár, de – mint mondja – csak úgy, öregesen. Hobbija a gyümölcskertészkedés, de ha tehetné, szabadidejét legszívesebben raftinggal és síeléssel töltené el családja és barátai társaságában.

– Röszkén a várakozás során fellépő áldatlan állapotokra megoldást az átkelőtől alig néhány száz méterre tervezett, infrastrukturálisan megkezdett, de sajnos a mai napig ki nem épített pihenőhely jelentene, amely kulturált és nagy befogadóképességű parkolót, benzinkutat, éttermet, WC-t, szálláshelyet és egyéb létesítményeket foglalna magában – vélekedik Binszki József. Aki elmondta: belépő oldalon augusztus 23-án 5 óra várakozás volt a csúcs, míg kilépő oldalon többször is – így július 5-én, 12-én, augusztus 2-án – előfordult, hogy 4-5 órát kellett az utazóknak várniuk.

– Ha mindent összevetünk, ezen a nyáron 2 millió 623 ezer 176 utas, 683 ezer 675 autó, 17 ezer 199 autóbusz és 58 ezer 186 kamion fordult meg a röszkei határon, míg a tiszaszigeti átkelés lehetőségét „csak" 57 ezer 653 utas és 29 ezer 278 autó vette igénybe. A vámhivatal létszáma 130, amelyből a hivatásos állomány 112 főt tesz ki. Kaptunk segítséget a regionális parancsnokságtól, de alapvetően a magunk erejéből oldottuk meg a felmerülő problémákat – értékelt Binszki őrnagy. – Munkatársaim tényleg nagyon odatették magukat.

Olvasóink írták

 • 4. VV4 2008. szeptember 22. 20:47
  „Nem a vámellenőrzésre kellett várni? Hát mire? A határőr megnézi az útlevelet, ha kell bepötyögi a gépbe és enged. Csak éppen nincs hova menni, mert előttem épp autót dúr a t. vámos! Motortér, utastér, csomagtér, táskák... Ha kész, akkor jöhetek én és ugyanez. Nincs igaza Binszki Úrnak!”
 • 3. fidorrr 2008. szeptember 22. 09:19
  „az autópályával egyidöben megépült félig a pihenő és parkoló, Röszkénél csak valamiért az elmúlt években nem volt idő befejezni!!
  Sebaj majd ha teljesen tönkremegy újrakezdik.......
  "madein Hungary"”
 • 2. Jo bacsi 2008. szeptember 22. 08:23
  „Nyugaton mar reg megepitettek volna a hatarmenti pihenot es jo nagyot meghozza ha tudjak hogy nagy a forgalom.”
 • 1. titkos 2008. szeptember 22. 07:24
  „Szerbia úniós csatlakozására és a határok megszüntetésére, nem határátkelő bővítésre lenne szükség.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan éve együtt, szeretetben

Szeged - A szegedi Palotás József és felesége minden évben megünnepelték a házassági évfordulójukat. Az 50. után azzal álltak fel az asztaltól, hogy talán ez volt az utolsó. Tegnap ünnepelték a hatvanadikat. Tovább olvasom